Η μυστική συνάντηση για το χρέος και ο αντίκτυπος στα ξένα μέσα

15:00 7/5/2011 - Πηγή: 24wro
Στην αβεβαιότητα που επικρατεί ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, αναφέρεται... η "Independent". Το γερμανικό δημοσίευμα που θέλει την Ελλάδα να αποχωρεί από την Ευρωπαική Ένωση και να επιστρέφει τη δραχμή, προκάλεσε προσωρινή αναστάτωση, μέσω μιας μυστικής συνάντησης στην Ευρώπη.
Ωστόσο ο πρόεδρος του Eurogroup, δήλωσε "Δεν έχουμε συζητήσει την έξοδο της Ελλάδας
από τη ζώνη του ευρώ. Αυτή είναι μια ανόητη ιδέα, είναι μια λεωφόρο που δεν θα ακολουθούσε ποτέ". "Δεν θέλουμε να έχουμε τη ζώνη του ευρώ να εκρήγνυται χωρίς λόγο. Αποκλείουμε την επιλογή της αναδιάρθρωσης, η οποία συζητείται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένες χρηματοπιστωτικές αγορές".
Επιπλέον, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών είχε αρνηθεί ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το ευρώ: "Η έκθεση σχετικά με μια επικείμενη εξόδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι αναληθής. Οι εκθέσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες της Ελλάδας και το ευρώ για να εξυπηρετούνται τα παιχνίδια κερδοσκοπίας στην αγορά".
Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν επισφαλής, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει 110 δισ. ευρώ για να μπορέσει η χώρα να εξορκίσει την οικονομική κατάρρευση. Η Ελλάδα, τονίζει, έχει 327 δισ ευρώ φορτίο χρέους, το οποίο αγωνίζεται να αντιμετωπίσει".
Εγκαταλείποντας το ευρώ θα ήταν εξαιρετικά δαπανηρό για τη φήμη και την οικονομία στην Ελλάδα και είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικές ζημιές για τις ελληνικές τράπεζες. Αλλά θα μπορούσε να της επιτραπεί να υποτιμήσει το νόμισμά της για να αποτρέψει την κοινωνική αναταραχή και τη δημόσια οργή που προκαλείται από τα μέτρα λιτότητας, αναφέρει η "Independent".
Ελλάδα είναι αφερέγγυα και θα πρέπει σαφώς να αναδιαρθρώσει τα χρέη της", επιμένει το οικονομικό περιοδικό Economist, αναφερόμενο στις χθεσινές εξελίξεις. "Ακόμα όμως κι αν το κάνει αυτό, θα παρουσιάζει έλλειμμα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχει πρόσβαση σε κεφαλαιαγορές. Επιπλέον, φοβούμενη μία δυνητικά άσχημη αναδιάρθρωση, μερικοί καταθέτες ήδη παίρνουν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες, απειλώντας το σύστημα με κατάρρευση.
Όμως, όσο άσχημο κι αν φαίνεται αυτό το μονοπάτι, αναρωτιέται το περιοδικό, η αποχώρηση από την Ευρωζώνη θα μπορούσε να γίνει για το καλύτερο; "Ένα μεγάλο μέρος αυτού του βάρους είναι αναπόφευκτο. Μια μαζική υποτίμηση θα βοηθήσει την οικονομία στην Ελλάδα, αλλά οι βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις μιας ελληνικής αναχώρησης είναι ασαφής και θα μπορούσε να είναι άκρως αποσταθεροποιητικές. Δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση εκτός της ζώνης του ευρώ. Μπορεί να είναι καλύτερο να δεί αυτήν την απειλή ως διαπραγματευτική τακτική, και αυτό φαίνεται βεβαίως συγκεντρώνοντας τους μεγάλους παίκτες στο τραπέζι, και γρήγορα. Θα δούμε αν η τακτική ήταν μία έξυπνη ιδέα ή όχι".
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και η "Daily Telegraph". "Τα νέα της μυστικής συνάντησης προκάλεσε φρενήρεις εικασίες ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγεί από το ευρώ και να επαναφέρει το δικό της νόμισμα,
Keywords
Τυχαία Θέματα