ΚΙΝΔΥΝΟΣ Η ΥΠΕΡΧΡΗΣΗ: Η χρήση κινητών τηλεφώνων προκαλεί βιολογικές αλλαγές

02:16 28/10/2013 - Πηγή: 24wro


Η εντατική χρήση κινητών τηλεφώνων μπορεί να προκαλέσει βιολογικές αλλαγές στο σώμα μέσω της έκθεσης στα...

ηλεκτρομαγνητικά κύματα, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής Εθνικής Υγειονομικής Υπηρεσίας.

Η Υπηρεσία συνιστά τη μείωση στην έκθεση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων, καθώς μετά την έλευση των 4G οι ασύρματες τεχνολογίες πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσονται ολοένα και περισσότερο. Μέσω των κεραιών αυξάνεται η έκθεση του γενικού πληθυσμού ενώ μέσω νέων εξοπλισμών αυξάνεται η έκθεση των χρηστών.

Η μελέτη της ΕΥΥ δημοσιοποιήθηκε τη Τρίτη και βασίστηκε σε περισσότερες
από 300 επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 2009 σε διεθνές επίπεδο. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά κύματα μπορεί να προκαλέσει βιολογικές αλλαγές στο σώμα, όμως σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, δεν φαίνεται να έχει αποδεδειγμένη επίδραση στην υγεία.

Όσων αφορά τις βιολογικές επιδράσεις, ορίζονται ως αλλαγές του οργανισμού μη παθολογικές. Πιο συγκεκριμένα οι επιδράσεις που διαπιστώθηκαν στους ανθρώπους ή τα ζώα αφορούσαν τις γνωστικές λειτουργίες όπως να επηρεαστεί ο προσανατολισμός, ο ύπνος και η ανδρική γονιμότητα.

«Η διαστολή ή η συστολή της κόρης του ματιού ανάλογα με το φωτισμό ή η αλλαγή του χρώματος της επιδερμίδας όταν εκτίθεται στον ήλιο είναι παραδείγματα βιολογικών επιδράσεων», εξηγεί ο Ντομινίκ Γκομπέρ.

Επιπλέον η υπηρεσία δεν μπόρεσε να διαπιστώσει κάποια σχέση ανάμεσα στις βιολογικές επιδράσεις που περιγράφονται στους ανθρώπους ή τα ζώα και σε πιθανές επιδράσεις στην υγεία.

Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσει το Μάιο του 2011, πως η χρήση κινητών τηλεφώνων ίσως είναι καρκινογενής για τον άνθρωπο. Σχετικά με την εμφάνιση εγκεφαλικών όγκων ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες που δημοσιεύτηκαν από το 2009 και έπειτα δείχνουν «έναν εν δυνάμει κίνδυνο για τους εντατικούς χρήστες του κινητού», όμως σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία, ούτε εδώ αποδεικνύεται σχέση αιτιότητας.

Όπως καταλαβαίνετε δεν τολμά κανείς να πει τα πράγματα ως εχουν, και όλοι λένε "ναι κάτι συμβαίνει αλλά δεν ξερουμε τι είναι αυτο".

defencenet.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα