Ο βελγικός Τύπος για τον Λουκά Παπαδήμο

18:06 14/11/2011 - Πηγή: 24wro
Η Ελλάδα και η Ιταλία αναδεικνύουν τεχνοκράτες ως επικεφαλής... των κυβερνήσεών τους», αναφέρει άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η γαλλόφωνη οικονομική εφημερίδα «L΄Echo», με τίτλο «Η επιστροφή των τεχνοκρατών». Το άρθρο τονίζει ότι, ονομάζοντας τον Λουκά Παπαδήμο ως επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, τα μεγάλα κόμματα της Ελλάδας
άφησαν την τύχη της χώρας στα χέρια ενός τεχνοκράτη, ενώ το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και η Ιταλία, προωθώντας τον Μάριο Μόντι στην πρώτη γραμμή.

«Ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος δεν είναι πιο πολιτικός από τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Είναι αρκετά σπάνιο να δεις εμπειρογνώμονες αυτού του βεληνεκούς να κυβερνούν χώρες», σημειώνει η εφημερίδα. Όπως αναφέρει το άρθρο, «πέρα από την τεχνική τους ικανότητα, διαθέτουν συνήθως καλά δίκτυα που μπορούν να κινητοποιήσουν και σε περίοδο πολιτικής κρίσης καθησυχάζουν». «Σε εσωτερικό επίπεδο», συνεχίζει το άρθρο, «επιτρέπουν στους πολιτικούς τενόρους να προφυλαχτούν, μέχρι να περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Οι τεχνοκράτες αποτελούν, λοιπόν, στρατηγικό εργαλείο για τα πολιτικά κόμματα. Η Ιταλία και η Ελλάδα είναι δύο πολύ διαιρεμένες, σε πολιτικό επίπεδο, χώρες, στις οποίες η πελατειακή παράδοση έχει υποστεί ζημιές».

Από την άλλη, το άρθρο επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον Μισέλ Ντεβάλ, καθηγητή πολιτικών Επιστημών στο ULB (Universite Libre de Bruxelles): «Κάνουμε ως εάν οι αποφάσεις, που λαμβάνονται, να μην είναι πολιτικής φύσης, ενώ προφανώς και είναι. Το να αφήνεις να εννοηθεί ότι οι εμπειρογνώμονες είναι ουδέτεροι είναι ψέμα. Η εγκατάσταση τεχνοκρατών στην κορυφή του κράτους δεν αποτελεί ποτέ καλό νέο για τη Δημοκρατία». Ωστόσο, το άρθρο καταλήγει ότι «όταν η κρίση γίνεται ανυπόφορη, η προσφυγή σ’ αυτούς τους σωτήρες καθησυχάζει τους πολίτες, τις αγορές και τους εταίρους του εξωτερικού».

Στη συνέχεια, σκιαγραφώντας το πορτρέτο του νέου πρωθυπουργού, η εφημερίδα αναφέρει: Ποιος είναι αυτός ο Παπαδήμος για τον οποίον όλοι κάνουν λόγο; Γνωρίζουμε βέβαια ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός ήταν, έως πρότινος, αντιπρόεδρος της ΕΚΤ. Αλλά υπήρξε πάντα διακριτικός. Για τους συνήθεις επισκέπτες των συνεντεύξεων τύπου της ΕΚΤ, ήταν μία φιγούρα, αδιάλειπτα σιωπηλή, καθισμένη δίπλα στον Ζαν Κλοντ Τρισέ». Επιπλέον, το άρθρο σημειώνει την άποψη του Φρέντερικ Έρικσον, διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής, ότι ο Λ. Παπαδήμος δεν είναι πολύ χαρισματικός και επομένως δεν μπορεί να αναλάβει την πραγματική «ηγεσία» της χώρας. «Όμως, χαίρει εκτίμησης. Δεδομένης της πορείας του, το αντίθετο θα ήταν παράξενο», σημειώνει ο Φ. Έρικσον και προσθέτει ότι πιθανώς είναι ο πιο καλά ενταγμένος στο διεθνή οικονομικό μηχανισμό Έλληνας. «Χαίρει εκτίμησης. Αντίθετα με το Γιώργο Παπανδρέου, εμπνέει εμπιστοσύνη στις ευρωπαϊκές καγκελαρίες», επισημαίνει ο Φ. Έρικσον και σημειώνει: «Θα χρειαστεί να πείσει τους Έλληνες ότι δεν είναι η μαριονέτα της Ευρωζώνης, αλλά ότι είναι εκεί πριν από όλα για ν
Keywords
Τυχαία Θέματα