Σε περικοπές εξόδων 14-15 εκατ. προχωρά το ΑΠΘ

21:35 30/5/2011 - Πηγή: 24wro

Διαψεύδεται το κλείσιμο της λέσχης και απολύσεις υπαλλήλων...
Πάνω από 14-15 εκατ. ευρώ ετησίως φιλοδοξεί να εξοικονομήσει, εν μέσω οικονομικής κρίσης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο πλαίσιο ολοκληρωμένου σχεδίου θεσμικών δράσεων, που κατατέθηκε στην κυβέρνηση και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, εξοικονόμηση ενέργειας και αυτεπιστασία
στις εργολαβικές συμβάσεις.

Το σχέδιο παρουσίασε σήμερα, στο δημοτικό συμβούλιο, ο πρύτανης, Γιάννης Μυλόπουλος, σαν -εν μέρει- «αντίδοτο» στην περικοπή της χρηματοδότησης του ιδρύματος κατά 56%. Παράλληλα, μέσω της περικοπής των δαπανών του ΑΠΘ κατά 20%-25%, που έχει ήδη επιτευχθεί για τους πρώτους μήνες του έτους, εξοικονομούνται άλλα 9 εκατ. ευρώ.

«Δεν είμαστε ζητιάνοι [...] Δεν ζητάμε λεφτά. Αλλά ζητάμε θεσμικά μέτρα, για να βγάλουμε τα λεφτά μας μόνοι μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυλόπουλος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, αν το σχέδιο γίνει δεκτό, τότε το ΑΠΘ «θα μπορέσει να τα καταφέρει μόνο του για τα επόμενα 2-3 χρόνια της κρίσης».

Τα τέσσερα μέτρα/προτάσεις:

-Να «περάσει» το συντομότερο ο νέος νόμος περί αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΑΠΘ (πχ, κληροδοτήματα), ώστε να γίνει δυνατή η καλύτερη εκμετάλλευση αυτής. Με τη συγκεκριμένη κίνηση, το ΑΠΘ εκτιμάται ότι θα εξοικονομήσει 3-4 εκατ. ευρώ ετησίως. Κατά τον κ. Μυλόπουλο, από τα 122 κληροδοτήματα του ΑΠΘ, μόνο 61 νοικιάζονται σήμερα και μάλιστα με τιμές προ δεκαετιών, καθώς η μεγάλη γραφειοκρατία αποθαρρύνει τους υποψήφιους ενοικιαστές (σήμερα, για την αξιοποίηση κληροδοτημάτων του ΑΠΘ απαιτείται ειδική προκήρυξη -βάσει νομικού καθεστώτος του 1939- διαδικασία διάρκειας άνω του έτους, ενώ για τις τιμές γενικά των κληροδοτημάτων της Θεσσαλονίκης αποφασίζει το ...Εφετείο Αθηνών).

-Να εγκριθούν οι προτάσεις ένταξης τού ΑΠΘ σε προγράμματα παραγωγής ενέργειας, μέσω φωτοβολταϊκών. Δεδομένου ότι ο ετήσιος λογαριασμός ρεύματος της ΔΕΗ στοιχίζει στο ΑΠΘ 5 εκατ. ευρώ, το πανεπιστήμιο θα μπορέσει να εξοικονομήσει και αυτό το ποσόν.

-Να μεταφερθεί το εργολαβικό προσωπικό του ΑΠΘ από τις εργοληπτικές εταιρίες στην Εταιρία Αξιοποίησης του ΑΠΘ, που έχει ως μόνο μέτοχο τη Σύγκλητο, ή έστω να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου και να πληρώνονται από το Πανεπιστήμιο. Όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος, σήμερα το εργολαβικό προσωπικό ανέρχεται σε 850 άτομα, εκ των οποίων 350-400 καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε πόστα διοίκησης και γραμματείας και, άρα, το 1/3 των ατόμων αυτών απασχολούνται ουσιαστικά παράνομα (καθώς για άλλον λόγο προσελήφθησαν κι άλλη δουλειά κάνουν).«Αν ξεπεράσουμε τον εργολάβο γλιτώνουμε άλλα 6 εκατ. ευρώ (μέσω ΦΠΑ και αποφυγής εργολαβικού κέρδους) τον χρόνο», σημείωσε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το υπουργείο Παιδείας έχει απορρίψει τις δύο προτάσεις.

-Η κοστολόγηση των έργων του ΑΠΘ να γίνεται με τις πραγματικές τιμές κι όχι βάσει αυτών που ορίζονται στο κοστολόγιο δημοσίων έργων (Α
Keywords
Τυχαία Θέματα