Τα 4 σενάρια για την επόμενη ώρα της συνάντησης Παπούλια – Παπανδρέου

13:06 15/6/2011 - Πηγή: 24wro
Τέσσερα σενάρια πυροδοτεί η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου...
με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια: εκλογές, δημοψήφισμα, υπενθύμιση της κόκκινης γραμμής των 153 βουλευτών που θα ψηφίσουν υπέρ του Μεσοπρόθεσμου και, τέλος, εκ νέου συνάντηση πολιτικών αρχηγών.

Εκλογές

Σε αυτή την περίπτωση το Μεσοπρόθεσμο θα είναι το βασικό διακύβευμα. Σύμφωνα με το Σύνταγμα αν σήμερα το μεσημέρι προκηρυχτούν εκλογές θα είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν πριν την Κυριακή 10 Ιουλίου. Κατά την προεκλογική περίοδο το ΠΑΣΟΚ θα προτάξει την ανάγκη να αποφύγει η χώρα την χρεοκοπία και ταυτόχρονα ως μόνο τρόπο για να γίνει αυτό θα προτείνει το Μεσοπρόθεσμο.

Επίσης βοηθητικά για την κυβέρνηση θα λειτουργήσουν τα στενά χρονικά περιθώρια που μπαίνουν εκ των πραγμάτων, μιας και, όπως έχει πει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους στερεύουν στα μέσα Ιουλίου. Τουτέστιν, αρχές Αυγούστου αν δεν υπάρξει η 5η δόση δεν θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Επομένως το Ζάππειο 2 δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αφού για να αποδώσει χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Έτσι η κυβέρνηση βλέπει πως το μαχαίρι στο λαιμό θα λειτουργήσει υπέρ της. Ωστόσο αργά το βράδυ εχθές το Μαξίμου διέρεαν ότι εκλογές δεν πρόκειται να προκυρηχθουν.

Δημοψήφισμα

Από μια τέτοια εξέλιξη θα μεταφερθεί το βάρος από τους βουλευτές στο λαό. Ίσως μάλιστα χρησιμοποιηθεί και η φράση του κ. Γιώργου Λιάνη, ο οποίος στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ανέφερε πως δεν μπορεί να σηκώσει αυτό το βάρος. Έτσι θα κληθούν οι Έλληνες πολίτες να επιλέξουν.

Όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, έτσι και σε αυτή δεν θα υπάρχουν περιθώρια κριτικής, αφού η όποια εξέλιξη θα πρέπει να λειτουργήσει άμεσα. Ναι ή όχι στο Μεσοπρόθεσμο, θα είναι η ερώτηση. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούσης έχει έτοιμο τον νόμο και η κλήση του κ. Παπανδρέου στα δημοψηφίσματα είναι δεδομένη.

«Κόκκινη γραμμή» οι 153

Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει στο παρελθόν πως σε περίπτωση που δεν θα μπορέσει να περάσει νομοσχέδιο με 153 βουλευτές, θα καταφύγει σε εκλογές. Δεν είναι απίθανο να το ακούσουμε αυτό για άλλη μια φορά σήμερα, όταν θα βγαίνει από το Προεδρικό Μέγαρο ή σε μια δήλωση λίγο αργότερα. Με αυτή την κίνηση θα θελήσει να τονίσει τη σημασία των βουλευτών στη σωτηρία ή τη χρεοκοπία της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μέγαρο Μαξίμου έχει επισημάνει τρεις με τέσσερις βουλευτές που ανήκουν στην ομάδα υψηλού κινδύνου. Όλοι είναι βουλευτές επαρχίας και αν εξαιρεθεί μία περίπτωση βουλευτή από κοντινό νομό στην Αττική, οι υπόλοιποι εκτιμούν στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν επανεκλέγονται και είτε θέλουν να κάνουν ηρωική έξοδο, είτε να πάρουν θέση σε σκηνικό το μέλλοντος. Πάντως αργά το απόγευμα εχθές η κα Ρεγγίνα Βάρτζελη είχε συνάντηση με βουλευτή, από τον οποίο προσπάθησε να αποσπάσει τις… σκέψεις του.

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Από το τελευταίο
Keywords
Τυχαία Θέματα