Το σώμα μας θα επικοινωνήσει με τις ηλεκτρονικές συσκευές

02:20 26/9/2011 - Πηγή: 24wro
Το σώμα σας και το smartphone σας - ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή - είναι...
σίγουρο ότι δεν «μιλάνε» την ίδια γλώσσα.

Το ένα χρησιμοποιεί ηλεκτρόνια, ενώ το άλλο πρωτόνια για να αποστείλουν τις πληροφορίες.

Οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον προσπαθούν να βρουν τρόπους, ώστε να μπορέσει ο ένας να καταλάβει τον άλλον μέσα από ένα νέο τύπο τρανζίστορ. Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, ανακοίνωσαν σημαντική ανακάλυψη, ένα πρωτοποριακό τρανζίστορ που χρησιμοποιεί υλικά
που προέρχονται από... μέρη όστρακων καβουριών και καλαμαριών.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτό το νέο τύπο τρανζίστορ θα μπορούσε μια ημέρα κατανοήσει ή ακόμη και να αναλάβει τον έλεγχο των λειτουργιών του σώματος.

Επιστήμονες υλικών εξετάζουν αυτά τα μικροσκοπικά τρανζίστορ πρωτονίων για πιθανή χρήση τους μελλοντικά σε προσθετικά και βιολογικά αισθητήρια. Η εργασία πάνω στο λιλιπούτειο τρανζίστορ, που κατασκευάστηκε από τους ερευνητές του UW, παρουσιάστηκε αυτή την εβδομάδα στο Nature Communications.

Στο σώμα, τα πρωτόνια ενεργοποιούν διακόπτες «on» και «off» και αποτελούν βασικούς παράγοντες στην βιολογική μεταφορά ενέργειας. Ιόντα ανοίγουν και κλείνουν τα κανάλια στη μεμβράνη των κυττάρων για την άντληση πραγμάτων από και προς το κύτταρο. Τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων, χρησιμοποιούν ιόντα για να κουνούν τους μυς τους και να μεταδίδουν σήματα στον εγκέφαλο. Μια μηχανή συμβατή με το ζωικό σύστημα θα μπορούσε, βραχυπρόθεσμα, να παρακολουθεί αυτές τις διαδικασίες και κάποια μέρα να είναι ικανή να δημιουργεί ρεύματα πρωτονίων για τον άμεσο έλεγχο ορισμένων λειτουργιών.

Ένα πρώτο βήμα προς αυτό το είδος ελέγχου είναι ένα τρανζίστορ που μπορεί να στείλει παλμούς ροής πρωτονίων. Η πρωτότυπη συσκευή είναι ένα τρανζίστορ με πολύ βασική δομή, δηλαδή περιλαμβάνει μια πύλη, έναν σωληνάκι και μια πηγή για την παραγωγή των παλμών πρωτονίου. Το πρωτότυπο του UW είναι η πρώτη τέτοια συσκευή που χρησιμοποιεί τα πρωτόνια.

Απ’ ότι φαίνεται όμως θα περάσει κάποιος καιρός μέχρι να έχουμε συσκευές να ελέγχουν το σώμα μας. Οι πρώτες εφαρμογές αυτής της έρευνας, σύμφωνα με τους ερευνητές, θα πραγματοποιηθούν μέσα στην επόμενη δεκαετία και θα στοχεύει στην άμεση ανίχνευση των κυττάρων μέσα σε ένα εργαστήριο. Στο απώτερο μέλλον όμως προσβλέπουν σε απευθείας εμφύτευση σε ζωντανούς οργανισμούς για την παρακολούθηση και τον έλεγχο σωματικών διαδικασιών.
Keywords
Τυχαία Θέματα