Τουλάχιστον 60 νεκροί από συνωστισμό στην Ακτή Ελεφαντοστού

09:13 2/1/2013 - Πηγή: 24wro
Τουλάχιστον 60 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο ποδοπατημένοι και άλλοι 50, το λιγότερο...
τραυματίσθηκαν σοβαρά στη διάρκεια συνωστισμού πλήθους συγκεντρωμένων κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις στο Αμπιτζάν για τον ερχομό του νέου έτους, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές της Ακτής Ελεφαντοστού.

Σύμφωνα με «πρόχειρο απολογισμό», «εξήντα άνθρωποι» έχασαν τη ζωή τους και υπάρχουν «πάνω από 200 τραυματίες» κατά τη διάρκεια της σύγχυσης που προκάλεσε ο υπερσυνωστισμός ενός μεγάλου πλήθους, που θέλησε να παρακολουθήσει τα πυροτεχνήματα που συνδύαζαν οι εκδηλώσεις για την Πρωτοχρονιά
στο κεντρικό διοικητικό διαμέρισμα του Πλατό, ενημέρωσε ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας της περιοχής Ίσα Σάκο, μιλώντας στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTI.

Πυροσβέστης στο σημείο του συμβάντος, απαντώντας στις ερωτήσεις δημοσιογράφων, αποτόλμησε έναν απολογισμό με «61 νεκρούς και 48 τραυματίες». Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι τραυματίες διακομίσθηκαν στα διαθέσιμα νοσοκομεία της οικονομικής πρωτεύουσας της Ακτής Ελεφαντοστού.

Μεταξύ των τραυματιών περιλαμβάνονται πολλά παιδιά, διαπιστώνουν οι δημοσιογραφικές περιγραφές.

«Η αθρόα συρροή ανθρώπων» για να θαυμάσουν τα πυροτεχνήματα προκάλεσε «έναν μεγάλο συνωστισμό» μπροστά στην κεντρική είσοδο του μεγαλύτερου σταδίου της πόλης, εξήγησε ο Σάκο. «Στον συνωστισμό πολλοί άνθρωποι ποδοπατήθηκαν μέχρι ασφυξίας από τον όχλο», περιγράφει ο ίδιος.

Οι σκηνές που προβάλουν τα τηλεοπτικά δίκτυα απεικονίζουν ανθρώπινες σορούς να κείτονται στο έδαφος και γυναίκες εμ σαστισμένο ύφος να διακομίζονται από τους διασώστες μέσα στο σκοτάδι.

Κατά τις πρωϊνές ώρες μία θάλασσα από παπούτσια και παρατημένα ρούχα παρέμεναν ακόμη στο σημείο ως σημάδια για το δράμα που εξελίχθηκε τις προηγούμενες ώρες, ενώ στο σημείο είχαν αναπτυχθεί αστυνομικοί και στρατιώτες, όπως και μέλη του εκστρατευτικού σώματος του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού (Onuci).

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, οι αρχές του Αμπιτζάν προσέφεραν στους κατοίκους ένα θέαμα με πυροτεχνήματα για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς. Οι εκδηλώσεις αυτές παρουσιάσθηκαν ως σύμβολο της 'αναγέννησης' της χώρας από την κυβέρνηση του προέδρου Αλασάν Ουαταρά, μετά την παρατεταμένη μετεκλογική κρίση (Δεκέμβριος 2010-Απρίλιος 2011), που προκάλεσε τον θάνατο 3.500 ανθρώπων.
Keywords
Τυχαία Θέματα