Part time απασχολήσιμοι...

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο νέοι ηλικίας 15-24 ετών υποαπασχολούνταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010, εργάζονταν δηλαδή από ανάγκη και όχι από επιλογή σε δουλειές μερικής απασχόλησης (part time).
Ανάμεσα σε αυτούς, πολλοί Έλληνες και Ελληνίδες, καθώς το ποσοστό -επί της συνολικής απασχόλησης- των νέων που υποαπασχολούνταν στην Ελλάδα, παρουσίασε αισθητή αύξηση το 2010, σε σχέση με το 2008.
«Η κρίση σπρώχνει τους νέους στη μη ηθελημένη μερική απασχόληση» επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης
(Cedefop), με έδρα τη Θεσσαλονίκη, σε πρόσφατο σημείωμά του, βασισμένο σε επεξεργασία που πραγματοποιήθηκε σε στοιχεία της Μελέτης Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΕ (EU Labor Force Survey) και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Με βάση το ίδιο σημείωμα, που έχει στη διάθεσή του το ΑΜΠΕ, το 2010 υποαπασχολούταν ένας στους τέσσερις νέους με εργασία part time στην ΕΕ, ενώ μεταξύ 2008 και 2010 το ποσοστό των νέων που υποαπασχολούνταν στα 27 κράτη-μέλη αυξήθηκε κατά 1,7%.

Ωστόσο, τα σχετικά ποσοστά διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Η συνήθως θετικά πρωτοπόρα Σουηδία παρουσίαζε το 2010 το υψηλότερο ποσοστό υποαπασχόλησης των νέων (15% έναντι μέσου όρου 7,6% στην ΕΕ των 27), αν και υπήρξε βελτίωση σε σχέση με το 2009, οπότε αυτό έτεινε στο 16%.

Στη δεύτερη θέση βρισκόταν το 2010 η Ισπανία, όπου η υποαπασχόληση των νέων με δουλειές part time διαμορφώθηκε στο 14,3% επί της συνολικής απασχόλησης, ποσοστό σημαντικά αυξημένο σε σχέση με το 2008 και το 2009.

Στην τρίτη θέση είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, με 13,7%.

Η Ελλάδα κατατασσόταν τον ίδιο χρόνο ένατη, με ποσοστό της τάξεως του 8,2% το 2010, έναντι περίπου 5,9% το 2009 και γύρω στο 5,5% το 2008. Στον αντίποδα, τα χαμηλότερα αντίστοιχα ποσοστά κατεγράφησαν το 2010 σε Τσεχία (0,7%), Βέλγιο (2,2%) και Σλοβακία (2,7%).

«Σε σχέση με το 2008, το 2010 το ποσοστό των νέων ανθρώπων, που δουλεύουν με σχέση μερικής απασχόλησης, παρότι θα ήθελαν να έχουν μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, αυξήθηκε σε σχεδόν όλες τις χώρες της ΕΕ, εκτός από τη Γερμανία, όπου παρέμεινε σε παρόμοια επίπεδα με το 2008. Το 2010, οι νέες γυναίκες είχαν περισσότερες πιθανότητες να σπρωχτούν σε μια μη ηθελημένη εργασία part time, σε σχέση με τους νέους άντρες» σημειώνει το Cedefop.

Συνολικά, οι νέοι που είτε είναι άνεργοι είτε υποαπασχολούνται στην ΕΕ υπολογίζεται ότι φτάνουν τα 6,8 εκατ. άτομα. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι οι πολιτικές για τη διασφάλιση καλύτερης ποιότητας εργασίας και εργασιακών συνθηκών μέσω της λεγόμενης «flexicurity» (flexibility και security ήτοι ευελιξία και ασφάλεια), εξακολουθεί να περιγράφεται ως προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να μειωθούν τα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη.

*****

Αρθρο του Α.Καρακούσης στο ΒΗΜΑ

Το τεχνοκρατικό σκέλος διαχείρισης της πολυσήμαντης ελληνικής κρίσης, εκτός απροόπτου, φθάνει στο τέλος του, αφήνοντας πίσω του κόστος
Keywords
Τυχαία Θέματα