Ακτιβιστής σε δίκη σε στρατοδικείο

Ένας γνωστός ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Μπαχρέιν προσήχθη σε δίκη σε στρατοδικείο σήμερα, δήλωσαν οι κόρες του, καθώς το βασίλειο του Κόλπου συνεχίζει την καταστολή σε βάρος των διαδηλωτών.

Στο Μπαχρέιν, βασίλειο στο οποίο πλειοψηφούν οι σιίτες αλλά κυβερνά μια σουνιτική οικογένεια, σημειώθηκαν τον περασμένο μήνα οι σοβαρότερες ταραχές από την δεκαετία του 1990, καθώς χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους εμπνεόμενοι από τις άλλες αραβικές εξεγέρσεις. Οι κινητοποιήσεις
εξώθησαν το παλάτι να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να προσκαλέσει στρατεύματα από γειτονικές χώρες υπό σουνιτική διακυβέρνηση.

Ο Αμπντουλχαντί αλ Χαουάτζα συνελήφθη μαζί με τους δυο γαμπρούς του νωρίτερα αυτό το μήνα στο πλαίσιο των επιχειρήσεων καταστολής εναντίον των διαδηλωτών με μπλόκα σε ολόκληρη την πρωτεύουσα και σε σιιτικά χωριά. Εκατοντάδες άνθρωποι, περιλαμβανομένων πολλών ακτιβιστών της αντιπολίτευσης και πολιτικών, συνελήφθησαν.

"Η δίκη σε βάρος του (Χαουάτζα) άρχισε σήμερα αλλά εμείς τα μέλη της οικογένειάς του δεν επιτρέπεται να μπούμε στην αίθουσα (του στρατοδικείου). Δε γνωρίζουμε ποιες κατηγορίες του απήγγειλαν", δήλωσε η κόρη του Ζάιναμπ αλ Χαουάτζα.

"Ο πατέρας μου τηλεφώνησε χθες βράδυ. Δεν ακουγόταν καλά. Νομίζω ότι τον έχουν χτυπήσει στο στόμα γιατί μόλις που μπορούσε να μιλήσει", είπε.

"Έλεγε συνέχεια ότι το μαρτύριο είναι μεγάλο", έλεγε η Χαουάτζα, η οποία σήμερα σταμάτησε την απεργία πείνας που πραγματοποιούσε επί μία εβδομάδα απαιτώντας την απελευθέρωση των μελών της οικογένειάς της.

Ο Αμπντουλχαντί αλ Χαουάτζα, που ζούσε στην εξορία επί 12 χρόνια πριν του επιτραπεί να επιστρέψει μετά από γενική αμνηστία πριν από αρκετά χρόνια, υπέστη βάρβαρο ξυλοδαρμό κατά τη σύλληψή του, ανέφερε το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μπαχρέιν.

Είχε φυλακιστεί λόγω των πολιτικών διαφωνιών το 2004, αργότερα πάντως του δόθηκε χάρη από το βασιλιά.

Οι σιίτες αποτελούν περίπου το 60% του πληθυσμού από τους συνολικά 600.000 πολίτες του Μπαχρέιν, χώρα στην οποία σταθμεύει ο πέμπτος στόλος του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Η μοναρχία, η Σαουδική Αραβία και άλλες σουνιτικές κυβερνήσεις κατηγόρησαν το Ιράν ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις μετά την ανακοίνωση της Τεχεράνης ότι το Ριάντ -- που έστειλε στρατεύματα στη γειτονική του χώρα -- "παίζει με τη φωτιά".
Keywords
Τυχαία Θέματα