Ανεπιθύμητο πρόσωπο ο γραμματέας της πρεσβείας του Ιράν

Το Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι ο δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας του Ιράν στη Μανάμα είναι "ανεπιθύμητο πρόσωπο" και τού ζήτησε να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 72 ωρών, καθώς τον θεωρεί ύποπτο για συμμετοχή σε μια υπόθεση κατασκοπείας στο Κουβέιτ, μετέδωσε σήμερα το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας ΒΝΑ.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους, μετά τις επικρίσεις της Τεχεράνης για την καταστολή στα μέσα Μαρτίου από τις κυβερνητικές δυνάμεις του κινήματος αμφισβήτησης
του οποίου ηγούνταν σιίτες, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού σε αυτή την αραβική χώρα του Κόλπου.

"Ο δεύτερος γραμματέας της πρεσβείας του Ιράν Χουτζατουλάχ Ραχμανί κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο λόγω των σχέσεων του με τον πυρήνα κατασκοπείας στο Κουβέιτ και εντός 72 ωρών πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα", διευκρινίζεται στο τηλεγράφημα του ΒΝΑ.

"Ο ιρανός επιτετραμμένος κλήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών του Μπαχρέιν όπου τού ανακοινώθηκε η απόφαση αυτή", σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

"Η απόφαση αυτή λήφθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών για να εκτραπεί η προσοχή και να αγνοηθεί η πραγματικότητα", ήταν η αντίδραση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Ραμίν Μεχμανπαράστ που μεταδόθηκαν από την ιστοσελίδα της ιρανικής κρατικής τηλεόρασης.

"Η αβάσιμη αυτή κατηγορία δεν συνάδει με τις σχέσεις καλής γειτονίας "αλλά είναι σε ευθεία γραμμή με τη βούληση των ξένων για διχόνοια", πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι το Ιράν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να προβεί σε παρόμοια ενέργεια.

Το Κουβέιτ είχε ανακοινώσει στις 31 Μαρτίου την απέλαση αρκετών ιρανών διπλωματών με την κατηγορία της συνωμοσίας κατά της ασφάλειας αυτού του εμιράτου του Κόλπου. Η απόφαση είχε ανακοινωθεί λίγο μετά την καταδίκη σε θάνατο στο Κουβέιτ τριών ατόμων, εκ των οποίων δύο Ιρανοί, για κατασκοπεία υπέρ του Ιράν.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ σεΐχη Μοχάμεντ Σαμπάχ αλ Σάλεμ Αλ Σαμπάχ, το δίκτυο σχεδίαζε μια επίθεση κατά ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεων του Κουβέιτ.

Η υπόθεση επιδείνωσε τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των αράβων γειτόνων της του Κόλπου, μετά την αποστολή δυνάμεων από σουνιτικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Μπαχρέιν για την καταστολή της εξέγερσης του λαού που την πλειοψηφία του αποτελούν σιίτες, όπως στο Ιράν.

Το υπουργείο στο Μπαχρέιν επανέλαβε τη Δευτέρα ότι "απορρίπτει οποιαδήποτε ανάμιξη στις εσωτερικές του υποθέσεις και σε αυτές των άλλων μελών του Συμβουλίου της Συνεργασίας του Κόλπου".

Κάλεσε επίσης την "Ισλαμική Δημοκρατία να σταματήσει τις ανεύθυνες μηχανορραφίες που συνιστούν σοβαρή παραβίαση των κανόνων και των αρχών που διέπουν τις διεθνείς σχέσεις και απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή", σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η Τεχεράνη ε
Keywords
Τυχαία Θέματα