Προστασία των κοραλλιών στα ελληνικά νερά

Η θαλάσσια περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου ορίστηκε τελικώς ως ζώνη εκμετάλλευσης του κόκκινου κοραλλιού, για το διάστημα 2011-2015. Η σχετική υπουργική απόφαση του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Ιωάννη Διαμαντίδη δημοσιεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και πλέον είναι σε εξέλιξη η διαδικασία έκδοσης 4 αδειών αλιείας κοραλλιών. Σχετική ερώτηση είχαν καταθέσει στη Βουλή οι ανεξάρτητοι βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Λεβέντης,
Νικόλαος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός οι οποίοι έχουν ζητήσει να αποσυρθούν οι άδειες αλιείας κοραλλιών και να υπάρξει επίσημη καταγραφή των κοραλλιογενών πληθυσμών στα ελληνικά νερά.

Στη Μεσόγειο, αναφέρουν οι βουλευτές, το σύνολο των κοραλλιών αριθμεί περισσότερα από 200 διαφορετικά είδη, 88 από τα οποία ευδοκιμούν σε ελληνικές θάλασσες. Η πρώτη καταγραφή στα ελληνικά νησιά έγινε το 1955 από την ερευνητική ομάδα του Ζακ-Ιβ Κουστό και συστηματικότερη μελέτη έγινε τις τελευταίες δεκαετίες από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι έλληνες ωκεανογράφοι επισήμαναν αποικίες σε όλα τα σημεία των ελληνικών θαλασσών, τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Όπως μάλιστα έχουν επισημάνει οι τρεις βουλευτές, εντοπίστηκαν και εμπορεύσιμα είδη κοραλλιών, όπως το κόκκινο αλλά και το πανάκριβο μαύρο κοράλλι.

Οι κ.κ. Λεβέντης, Τσούκαλης και Ψαριανός έχουν καταγγείλει ότι τα κοράλλια στα ελληνικά νερά δεν προστατεύονται, καθώς μέχρι σήμερα τα αρμόδια υπουργεία δεν φρόντισαν να αξιοποιήσουν μελέτες και στοιχεία που αναδείχθηκαν και σε επιστημονικά συνέδρια για τις τοποθεσίες όπου ευδοκιμούν τα κοράλλια.

Ήδη στον Κορινθιακό κόλπο, κοντά στην Πάτρα και το Αίγιο, καταγγέλλεται τεράστια καταστροφή στις αποικίες των κοραλλιών που ευδοκιμούσαν εκεί, καθώς πανέμορφα κοράλλια εξαφανίστηκαν κάτω από τα μπάζα και τα δένδρα που ρίχτηκαν ανεξέλεγκτα στο βυθό με τα έργα της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Πατρών. Επιπλέον, όπως αναφέρουν οι βουλευτές, "χωρίς να έχει προηγηθεί χαρτογράφηση των πληθυσμών των εμπορεύσιμων κοραλλιών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επί υπουργίας Κωνσταντίνου Κιλτίδη, έδωσε 10 άδειες για την αλίευση κοραλλιών, απόφαση που είχε προκαλέσει αντιδράσεις δεδομένης της έλλειψης αστυνόμευσης των αλιευτικών δραστηριοτήτων".

Δυστυχώς στη χώρα μας, το ποσοστό των κοραλλιογενών βυθών, που είχε ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας είναι απελπιστικά ελάχιστο, με αποτέλεσμα η κάθε είδους ρύπανση ή μηχανική διατάραξη, όπως τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία, οι άγκυρες, τα δίχτυα του βυθού και οι απορρίψεις αδρανών υλικών, να αποτελούν σοβαρές απειλές για τα κοράλλια.

Πριν από λίγες ημέρες, το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας απέστειλε στη Βουλή έγγραφο προς απάντηση της ερώτησης των βουλευτών. Όπως ενημερώνει τους βουλευτές ο υπουργός Ι. Διαμαντίδης, το είδος του κοραλλιού που αλιεύεται για εμπορική εκμετάλλευση στη χώρα μας είναι το κόκκινο κοράλλι. Για τη συλλογή κοραλλιών, καθορίζονται ζώνες εκμετάλλευσης και η χρονι
Keywords
Τυχαία Θέματα