Ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη από την Κρήτη

Ο γγ του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν χαιρέτησε το άρθρο που συνυπογράφουν οι ηγέτες των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον ζητώντας την απομάκρυνση του Λίβυου δικτάτορα Μουαμάρ αλ Καντάφι.

"Αυτό το άρθρο αντικατοπτρίζει την
ενότητα στο στόχο και την αποφασιστικότητα των συμμάχων", είπε ο κ. Ράσμουσεν σε συνέντευξη Τύπου με τη λήξη της άτυπης συνόδου των υπ.Εξ. του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο. "Το ΝΑΤΟ είναι αποφασισμένο να συνεχίσει τις επιχειρήσεις για όσο διάστημα θα υπάρχει απειλή κατά του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης", είπε ο κ. Ράσμουσεν. Πρόσθεσε μάλιστα ότι "είναι αδιανόητο να εξαλειφθεί αυτή η απειλή με τον Καντάφι στην εξουσία".

Μετά και το πέρας και του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι και η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι η στρατιωτική επιχείρηση του ΝΑΤΟ είναι νομιμοποιημένη. "Εφαρμόζουμε αυστηρά την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ", είπε ο κ. Ράσμουσεν.

Από την πλευρά του ο υπ.Εξ. της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ άσκησε κριτική στο άρθρο των τριών ηγετών σημειώνοντας ότι ο στόχος απομάκρυνσης του Καντάφι δεν συμπεριλαμβάνεται στο ψήφισμα του ΣΑ. "Το ΣΑ δεν επιτρέπει ενέργειες που να έχουν ως στόχο την αλλαγή του καθεστώτος στη Λιβύη", είπε ο κ. Λαβρόφ.

Ο γγ του ΝΑΤΟ διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανενός είδους προετοιμασία για τη χρήση χερσαίων δυνάμεων. "Αυτό δεν το προβλέπει το ψήφισμα και δεν άκουσα κανέναν να ζητά αλλαγή του ψηφίσματος", είπε ο Ράσμουσεν. Δήλωσε δε αισιόδοξος ότι οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θα διαθέσουν τα αεροσκάφη για τα πλήγματα ακριβείας που ζήτησε η στρατιωτική ηγεσία της Συμμαχίας.



Η Κρήτη ένα από τα κέντρα συντονισμού για την ανθρωπιστική βοήθεια
Ο Έλληνας υπ.Εξ. Δημήτρης Δρούτσας σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρξε συζήτηση για επέκταση των επιχειρήσεων. Ενημερώνοντας τους Έλληνες ανταποκριτές και δημοσιογράφους στο Βερολίνο, ο κ. Δρούτσας είπε ότι η Κρήτη λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το συντονισμό της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη. Όπως είπε και οι σύμμαχοι θα έβλεπαν ως "πολύ σημαντικό" το ρόλο της Κρήτης στη συστηματική διάθεση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι προετοιμάζεται το πρώτο ελληνικό πλοίο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, το οποίο κατά την επιστροφή θα μπορούσε να μεταφέρει και τραυματίες προκειμένου να νοσηλευτούν στην Κρήτη.
Keywords
Τυχαία Θέματα