Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κρίση!

Κι όμως! Οι "κασσάνδρες" ΔΕΝ θα επαληθευτούν και οι κεροδσκόποι θα χάσουν ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ δεκάρα τους. «Θετική έκπληξη» χαρακτήρισε την ταχεία αποκλιμάκωση της ύφεσης και τη διαφαινόμενη επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, κάνοντας λόγο για «άνευ προηγουμένου» δημοσιονομική προσπάθεια το περασμένο έτος.
Ωστόσο ζήτησε σημαντική επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και λήψη «θαρραλέων»
δημοσιονομικών μέτρων μέσα στο 2011, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να δείξουν υπευθυνότητα. Ο κ. Ρεν διεμήνυσε ότι θα πρέπει να παραμεριστούν οι πολιτικές διαφορές και οι έριδες στην Ελλάδα, προκειμένου να εφαρμοστεί το «αναγκαίο» πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομία, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η ΕΕ αναμένει από τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης και από την κυβέρνηση να βρουν μια πιο συναινετική γραμμή, ούτως ώστε όλα τα κόμματα να στηρίξουν το «αναγκαίο» πρόγραμμα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας.

«Είναι ένα τεστ αξιοπιστίας των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων και, σε τελική ανάλυση, ένα τεστ της πολιτικής βούλησης του ελληνικού λαού. Καλώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα να δείξουν την υπευθυνότητα που χρειάζεται σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να ενωθεί για να ξεπεράσει τα προβλήματα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος για την Οικονομία.

Συνεχίζοντας, ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η δημοσιονομική προσπάθεια του περασμένου έτους είναι «άνευ προηγουμένου», καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 7% του ΑΕΠ. Ωστόσο υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε θαρραλέες μεταρρυθμίσεις και σε ένα θαρραλέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως.

Ο Όλι Ρεν επισήμανε, ακόμη, την ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2011, λόγω της ύφεσης το 2010, η οποία αποδείχθηκε υψηλότερη από το αναμενόμενο, αλλά και λόγω της προς τα πάνω αναθεώρησης του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Ερωτηθείς για το αν θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, ο κ. Ρεν επανέλαβε ότι είναι πρόωρο να το σχολιάσει, παραπέμποντας στο συμβούλιο Eurogroup, που θα γίνει στις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες, όπου θα ξεκινήσει η συζήτηση για το θέμα.

Ο Επίτροπος σημείωσε, επίσης, όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της τρόικας για το Οικονομικό Πρόγραμμα Προσαρμογής της Ελλάδας, καθώς και η αξιολόγηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η ΕΕ θα είναι σε θέση να λάβει τις αποφάσεις της.

Τέλος, ο Επίτροπος Ρεν χαρακτήρισε «θετική έκπληξη» την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2011. Όπως είπε, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο του 2011, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο 0,8%, έναντι ύφεσης -0,1% που προέβλεπε για το ίδιο διάστημα η Επιτροπή, στις τελευταίες εκτιμήσεις
Keywords
Τυχαία Θέματα