Δεν υπάρχει σωτηρία της χώρας, χωρίς μεγάλες αλλαγές παράλληλα

ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟΝ ΣΕΒ

«Κυρίες και κύριοι, βρισκόμαστε σε μια επίπονη περίοδο μετάβασης, από μια ολόκληρη εποχή που τελείωσε οριστικά, σε μια νέα εποχή. Και η πορεία μας είναι δύσκολη.
Θυμίζω σε όλους την τεράστια μάχη που χρειάστηκε να δώσουμε πέρυσι, για να μην εγκαταλειφθεί η Ελλάδα
από τους εταίρους της και να μην ζήσουμε εγκαταλελειμμένοι το φάσμα της χρεοκοπίας.
Και παρά τη μέχρι τότε αναξιοπιστία μας, παρά τις κακές αφορμές που είχαμε δώσει, παρά την απόκρυψη της πραγματικότητας από τους Έλληνες πολίτες και τους εταίρους μας, καταφέραμε να δώσουμε δείγματα μιας άλλης γραφής, καταφέραμε να αλλάξουμε το κλίμα, να διαπραγματευθούμε και τελικά να πείσουμε τους εταίρους μας να στηρίξουν την Ελλάδα, στη δύσκολη αυτή στιγμή. Να προστατεύσουν την Ελλάδα από τις ορέξεις και τους φόβους των διεθνών αγορών.
Εξασφαλίσαμε το δάνειο των 110 δις ευρώ, που μας επιτρέπει σήμερα να λειτουργούμε ακόμα ως κράτος, να μην έχουμε θρηνήσει καταστάσεις που δεν χωράει ο νους μας και, βεβαίως, μας έδωσε και το χρόνο για τις αλλαγές.
Πέρυσι τέτοια εποχή, εισπράξαμε την πρώτη δόση του δανείου. Αν δεν είχε συμβεί αυτό, η Ελλάδα, την επομένη, θα κήρυττε στάση πληρωμών και εμείς εδώ, σήμερα, δεν θα είχαμε καν την πολυτέλεια να ανταλλάσσουμε ιδέες και καλές προτάσεις, με τον τρόπο και το περιεχόμενο που το κάνουμε.
Κυρίες και κύριοι, το γιατί φθάσαμε στο σημείο αυτό, το ξέρουμε όλοι πολύ καλά, γι’ αυτό δεν θα πω πολλά, παρά μόνο τούτο: δεν θα βγούμε με βιώσιμο τρόπο από τη σημερινή κρίση, αν δεν ανατρέψουμε τα βαθύτερα αίτια, τις εσφαλμένες πρακτικές και νοοτροπίες που μας οδήγησαν εδώ, πολύ περισσότερο αν επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.
Γι’ αυτό και δεν υπάρχει σωτηρία της χώρας, χωρίς μεγάλες αλλαγές παράλληλα. Αυτό συνεπάγεται ανατροπή των χρόνιων στρεβλώσεων και αδυναμιών, όχι μόνο της οικονομίας μας, αλλά και του τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας μας και του πολιτικού μας συστήματος, που οδήγησαν την Ελλάδα στο χείλος της καταστροφής.
Η αλήθεια είναι ότι όλες οι χρόνιες παθογένειες διογκώθηκαν σε πρωτόγνωρο βαθμό την πενταετία 2004-2009. Σε ένα απόλυτα ρευστό και φοβικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον, η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση βρήκε τη χώρα μας εντελώς ευάλωτη, απροστάτευτη και απροετοίμαστη.
Η απόκρυψη της πραγματικής δημοσιονομικής κατάστασης ήταν η χαριστική βολή στην αξιοπιστία της χώρας, που είχε ήδη υποστεί πλήγματα. Όλοι μας, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βρέθηκε αντιμέτωπη με το δίλημμα, «τι κάνουμε από εδώ και στο εξής».
Μπροστά στο μεγαλύτερο κίνδυνο που γνώρισε ποτέ η χώρα μας εδώ και δεκαετίες, τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, η Κυβέρνησή μου και εγώ προσωπικά, κληθήκαμε να λάβουμε δύσκολες και ιστορικές αποφάσεις.
Τις λάβαμε τις αποφάσεις αυτές, προτάσσοντας το υπέρτατο συμφέρον της χώρας. Αναλάβαμε τις ευθύνες μας, απολύτως αποφασισμένοι να κάνουμε το καθήκον μας για τη χώρα.
Με τις αποφάσεις αυτές, με τις θυσίες, τις προσπάθειες και,
Keywords
Τυχαία Θέματα