Διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην Υεμένη

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Υεμένης άνοιξαν πυρ εναντίον χιλιάδων αντικυβερνητικών διαδηλωτών προκαλώντας το θάνατο πέντε και τον τραυματισμό δεκάδων τις τελευταίες 24 ώρες, την ώρα που η πρωτοβουλία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου για την επίλυση της κρίσης μοιάζει να έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν
και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν από σφαίρες όταν οι δυνάμεις ασφαλείας διέλυσαν βίαια μία διαδήλωση στην Τάιζ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης που έχει γίνει προπύργιο του κινήματος αμφισβήτησης του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και μία ιατρική πηγή.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες, έριξαν δακρυγόνα και έκαναν χρήση αντλιών εκτόξευσης νερού για να διαλύσουν τους χιλιάδες διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν κατά της επίθεσης που είχε διαταχθεί λίγες ώρες νωρίτερα εναντίον μίας καθιστικής διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης.

Αυτή η επέμβαση είχε γίνει για να διαλυθούν εκατοντάδες άνθρωποι που έκαναν καθιστική διαμαρτυρία από την Κυριακή στην κεντρική λεωφόρο της Τάιζ.

Δεκάδες τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ένα νοσοκομείο εκστρατείας που είχε δημιουργηθεί κοντά στο σημείο, όπως δήλωσε μία ιατρική πηγή, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον 15 τραυματίες από σφαίρες, οι τρεις από τους οποίους σε κρίσιμη κατάσταση.

Το απόγευμα τα βίαια επεισόδια έχουν σταματήσει, όμως η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Την Κυριακή δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Τάιζ και τέσσερις τραυματίστηκαν στη διάρκεια μίας διαδήλωσης καθηγητών, σύμφωνα με τις δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες πρόσθεσαν ότι τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί.

Αυτά τα βίαια επεισόδια μαρτυρούν την κλιμάκωση της κρίσης στην Υεμένη, όπου η καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης έχει προκαλέσει από το τέλος Ιανουαρίου το θάνατο 158 ανθρώπων, σύμφωνα με απολογισμό που έχει καταρτίσει το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση διαφορετικές πηγές.

Παράλληλα το σχέδιο εξόδου από την κρίση, το οποίο πρότειναν οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, μοιάζει να έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Ο Σάλεχ έχει δεχθεί το σχέδιο αυτό, που προβλέπει τη δημιουργία από την αντιπολίτευση μίας κυβέρνησης συμφιλίωσης και την παραίτηση 3 μήνες αργότερα του προέδρου, όμως αρνείται να το υπογράψει. Έστειλε εξάλλου τον πρωθυπουργό Άλι Μοχάμεντ Μουτζάουαρ στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου για να εξηγήσει τη θέση του.
Keywords
Τυχαία Θέματα