Διαβεβαιώσεις αλ Άσαντ για μεταρρυθμίσεις

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ διαβεβαίωσε το Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι η συριακή ηγεσία θα κάνει το παν για την ελεύθερη έκφραση της βούλησης των πολιτών και έχει σκοπό τους τις μεταρρυθμίσεις, ανακοίνωσε πριν από λίγο η υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου.

"Σε συνέχεια της τηλεφωνικής συνομιλίας των δύο ηγετών από 6 Απριλίου και ενόψει της επίσκεψής του στη Γαλλία
για τη Σύνοδο των Οκτώ, ο κ. Μεντβέντεφ εξέφρασε τη θέση αρχών της Ρωσικής Ομοσπονδίας ως προς τις εξελίξεις στη Συρία και την ελπίδα ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων, που έχει διακηρύξει ο πρόεδρος Άσαντ θα ακολουθηθεί από τη συριακή ηγεσία με τη μέγιστη ενεργητικότητα, σε ευρύ διάλογο με την κοινή γνώμη της χώρας", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Κρεμλίνου για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα οι δύο πρόεδροι.

Άσαντ δήλωση ότι η συριακή ηγεσία κάνει και θα κάνει το παν, ώστε να διασφαλίσει την ελεύθερη έκφραση της βούλησης των Σύρων πολιτών, που πραγματοποιείται με ειρηνικό τρόπο. Την ίδια στιγμή η ηγεσία της Συρίας δεν προτίθεται να επιτρέψει ενέργειες ριζοσπαστικών και φονταμενταλιστικών ομάδων", σημειώνεται στο ανακοινωθέν.

Προ ημερών ο κ. Μεντβέντεφ είχε σαφώς διακηρύξει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει οποιοδήποτε ψήφισμα για τη Συρία αντίστοιχο εκείνου που επέτρεψε τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη "όσο και να μου το ζητήσουν οι φίλοι μου".

Η Γενεύη παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία
Η Ελβετία παγώνει τα περιουσιακά στοιχεία του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, ευθυγραμμιζόμενη με τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τους Ευρωπαίους και τους Αμερικανούς, δήλωσαν οι ελβετικές αρχές,

θεωρώντας τον Ασαντ ως "οργανωτή και εκτελεστή της καταστολής κατά των διαδηλωτών" στη Συρία, η Ελβετία αποφάσισε να παγώσει τα ενδεχόμενα περιουσιακά του στοιχεία στη Συνομοσπονδία, αναφέρει το υπουργείο Οικονομίας σε ανακοίνωση του.

Στις 18 Μαΐου, η Ελβετία είχε εκδώσει μια πρώτη διάταξη για την επιβολή μέτρων κατά της Συρίας, ανάμεσα τους ένα εμπάργκο για στρατιωτικό υλικό και αντικείμενα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή.

Αυτή η διάταξη επιβάλλει επίσης ταξιδιωτικούς περιορισμούς και οικονομικές κυρώσεις, ανάμεσα τους το πάγωμα οικονομικών πόρων για 13 μέλη του καθεστώτος της Δαμασκού.

Τώρα ο νέος κατάλογος που καταρτίζεται από την Ελβετία περιέχει 23 ονόματα, συμπεριλαμβανομένου του κ. Ασαντ.

Μεταξύ των άλλων προσωπικοτήτων που αναφέρονται είναι ο Αλι Μαμλούκ, επικεφαλής των υπηρεσιών γενικών πληροφοριών, ο Μοχάμαντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ, Υπουργός Εσωτερικών, και ο Μοχάμεντ Ντιμπ Ζεϊτούν, επικεφαλής της πολιτικής ασφάλειας, για "τη συμμετοχή τους στην καταστολή των διαδηλωτών".

Ο Μάχερ αλ Ασαντ, "επικεφαλής της 4ης μεραρχίας του στρατού" τον οποίο η Ελβετία θεωρεί "ισχυρό άνδρα της ρεπουμπλικανικής Φρουράς" και τον "βασικό αρχιτέκτονα της καταστολής κατά των διαδηλωτών" έχει επίσης τεθεί στο στόχαστρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα