Διαβουλεύσεις για νέο δάνειο ή επιμήκυνση προσαρμογής

H Ελλάδα δεν θα µπορέσει να δανειοδοτηθεί από τις αγορές για να καλύψει το µέρος των αναγκών της που δεν θα καλυφθούν από το δάνειο της τρόικας το 2012. Το εν λόγω ποσό υπολογίζεται περίπου 27 δισ. ευρώ. Σε αναζήτηση λύσης, η κυβέρνηση διαπραγµατεύθηκε το τελευταίο διάστηµα ένα πακέτο, το οποίο περιλαµβάνει αφενός νέα χρηµατοδότηση από το ταµείο βοήθειας της Ε.Ε. Tη λύση
που θα εξασφαλίζει τη χρηµατοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας το 2012 κα το 2013 θα διαπραγµατευθεί τις επόµενες ηµέρες η Ελλάδα µε τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Κοµισιόν και το ∆ΝΤ, σε µια συνέχεια της µυστικής συνάντησης της περασµένης Παρασκευής που αποκάλυψε την ύπαρξη ευρύτατων παρασκηνιακών διαπραγµατεύσεων. Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας που φτάνουν αύριο στην Αθήνα και ξεκινούν µεθαύριο διαπραγµατεύσεις µε την κυβέρνηση θα αποτυπώσουν τις διαστάσεις του ελληνικού προβλήµατος, ενώ κρίσιµο αναµένεται το Συµβούλιο Υπουργών Οικονοµίας της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. την προσεχή ∆ευτέρα και Τρίτη, 15-16 Μαΐου.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στην εκτίµηση ότι στην τρόικα έχουν διαµορφωθεί βασικά δυο γραµµές: Με τη Γερµανία να αρνείται να δώσει νέο δάνειο και να επιµένει σε µια λογική αναδιάρθρωσης έτσι ώστε να πληρώσουν και οι πιστωτές και όχι µόνο οι φορολογούµενοι. Και τους υπόλοιπους, σε διάφορες παραλλαγές, να τάσσονται υπέρ µιας νέας χρηµατοδότησης, αλλά και µε νέο περιεχόµενο όρων, δηλαδή νέο µνηµόνιο.

Στο πλαίσιο αυτό ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση που διατυπώνεται από ανώνυµη πηγή «µε γνώση της κατάστασης» όπως αναφέρεται, στο πρακτορείο Bloomberg, να δώσει η Ελλάδα εγγυήσεις για το νέο δάνειο. Οι εγγυήσεις αυτές, ή υποθήκες, θα µπορούσαν να είναι ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και έσοδα από τα εν λόγω περιουσιακά στοιχεία. Με άλλα λόγια, θα µπορούσαν να δεσµεύονται έσοδα από τα ακίνητα που θα ιδιωτικοποιήσει η χώρα υπέρ των πιστωτών.

Σε µια άλλη γραµµή πλεύσης, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ φέρεται αντίθετος σε κάθε µορφής αναδιάρθρωσης, ακόµη και στην επιµήκυνση, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε απαιτήσεις να πληρωθούν τα ασφάλιστρα έναντι κινδύνου χρεοκοπίας (CDS) και θα προκαλούσε ανεπανόρθωτες ζηµιές στο πιστωτικό σύστηµα και στο µέλλον του ευρώ.

Ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε µια έκτακτη ενηµέρωση για τη συνάντηση της Παρασκευής είπε: «Η συνάντηση του Λουξεµβούργου έγινε σε µια συγκυρία όπου οι αγορές εξακολουθούν να είναι δύσπιστες για τη χώρα µας και που πρέπει να προγραµµατίσουµε τα επόµενα βήµατά µας, για το 2012 και το 2013, έτσι ώστε η Ελλάδα να µπορέσει να βγει στις αγορές, είτε να χρησιµοποιήσει την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, που δίνει τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταµείο να αγοράσει ελληνικά οµόλογα. Αυτή ήταν η συζήτηση η οποία έγινε».

Η εφημερίδα Die Welt

Σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα Die Welt επικαλούμενη κυβερνητικούς κύκλους του Βερολίνου αναφέρει πως
Keywords
Τυχαία Θέματα