Εαν η Ελλάδα είναι συνεπής, θα πάρει 106 δις ευρώ μέχρι τον Μάρτιο

Στο ποσό των 106 δισ. ευρώ θα φτάσουν το 2012 τα δάνεια που θα λάβει η Ελλάδα από το νέο μηχανισμό στήριξης, εφόσον προχωρήσει χωρίς προβλήματα ή αναθεωρήσεις η νέα δανειακή σύμβαση, εκ των οποίων τα 80 δισ. ευρώ θα καταβληθούν μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.
Ταυτόχρονα, στόχος του υπουργείου
Οικονομικών είναι η δραματική μείωση, το επόμενο έτος, των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, προκειμένου να περιοριστούν οι πληρωμές τόκων.
Οι διαπραγματεύσεις για το PSI, μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και του IIF συνεχίζονται χωρίς καμία πρόοδο, καθώς αμφότερες οι πλευρές εμμένουν στις θέσεις τους σε ό,τι αφορά τα επιτόκια των νέων ομολόγων, με τη διαφορά να προσεγγίζει τις 4 εκατοστιαίες μονάδες. Οι τράπεζες επιμένουν στο 8%+ και η Ελλάδα στο 4,5% ενώ πέραν του επιτοκίου οι διαπραγματεύσεις αφορούν και στο ποσό των μετρητών που θα καταβληθούν στους θεσμικούς που θα αποδεχτούν τους όρους του PSI.
Σε ό,τι αφορά τις δανειακές ανάγκες του 2012, που περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός ο οποίος ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή, υπολογίζονται χωρίς το PSI στο ποσό των 118,5 δισ. ευρώ. Η κύρια πηγή κάλυψης των δανειακών αναγκών είναι η παροχή πιστώσεων από το μηχανισμό στήριξης, από τον οποίο το συνολικό ύψος έχει προσδιοριστεί σε 106 δισ. ευρώ. Εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης δεν υπάρχουν αφού η Ελλάδα από τον Απρίλιο του 2010 είναι εκτός αγορών.

Από το ποσό αυτό, τα 80 δισ. ευρώ θα καταβληθούν εντός του πρώτου τριμήνου του 2012, εκ των οποίων τα 30 δισ. ευρώ θα καταβληθούν στους θεσμικούς επενδυτές που θα μετάσχουν στο PSI, το ποσό των 30 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό που πιθανότατα θα αυξηθεί δεδομένου ότι οι ανάγκες φαίνεται να είναι υψηλότερες.

Το ποσό των 20 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την πληρωμή χρεολυσίων και την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Μέρος του ποσού αυτού θα διατεθεί και για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, που φτάνουν σε 6,5 δισ. ευρώ.
Το υπόλοιπο ποσό των 26 δισ. ευρώ θα διατεθεί σε δόσεις (ύστερα από τους συνήθεις ελέγχους της τρόικας) μέχρι το τέλος του 2012 και θα διατεθεί επίσης για την κάλυψη χρεολυσίων και ελλειμμάτων.

Δανειακές ανάγκες

Οι δανειακές ανάγκες του 2012 προκύπτουν από τις ακόλουθες πηγές:

- Το έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού, που θα φτάσει σε 13,4 δισ. ευρώ.

- Τη χρηματοδότηση φορέων με ειδικά ομόλογα, ύψους 140 εκατ. ευρώ.

- Την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 32,1 δισ. ευρώ.

- Τη χρηματοδότηση παλαιών υποχρεώσεων (ληξιπρόθεσμα προς ιδιώτες), 6 δισ. ευρώ.

- Χρεολύσια μεσομακροπρόθεσμου χρέους (ομόλογα) 41,9 δισ. ευρώ χωρίς το PSI ή 21 δισ. ευρώ, με το PSI.

- Την εξόφληση βραχυπρόθεσμου χρέους (από έντοκα γραμμάτια) 25 δισ. ευρώ.

Δηλαδή ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου θα ανέλθει σε 51,6 δισ. ευρώ, ποσό στο οποίο προστίθενται χρεολύσια ομολόγων και εντόκων γραμματίων.

Εντοκα γραμμάτια

Σε ό,
Keywords
Τυχαία Θέματα