Εκλογές στη Φινλανδία

Νέα δημοσκόπηση που δόθηκε στην δημοσιότητα καθώς πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές της Κυριακής εμφανίζει το συντηρητικό κόμμα της Εθνικής Συμμαχίας να διευρύνει το προβάδισμά του. Η δημοσκόπηση εμφανίζει τους συντηρητικούς να συγκεντρώνουν ποσοστό 21,2%, υψηλότερο
κατά δύο μονάδες από εκείνο του Κεντρώου Κόμματος, που περιορίζονται στο 18,6%.

Εάν οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιωθούν κι αντικατοπτριστούν στις έδρες που θα καταλάβουν τα κόμματα της βουλής, η φινλανδική δεξιά, της οποίας ηγείται ο υπουργός Οικονομικών Γίρκι Κατάινεν, θα αναλάβει να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση.

Η δημοσκόπηση που παρήγγειλε το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE, φέρει τους Σοσιαλδημοκράτες, την αντιπολίτευση, να συγκεντρώνουν 18% και το εθνικιστικό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών να φθάνει το 15,4%.

Η έρευνα δόθηκε στην δημοσιότητα αργά την Πέμπτη ώστε να συμπέσει με την τελευταία τηλεοπτική συζήτηση των ηγετών των οκτώ κομμάτων που εκπροσωπούνται στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Η δημοσκόπηση καταδεικνύει πτώση του ποσοστού που αποσπούσαν οι Αληθινοί Φινλανδοί κατά 1,8 μονάδα σε σύγκριση με παρόμοια δημοσκόπηση τον Μάρτιο--αλλά το εθνικιστικό κόμμα εξακολουθεί να οδεύει προς τετραπλασιασμό της ισχύος του σε σχέση με το 2007.

"Δεν ψηφίζουν οι δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα διαμορφώνονται στην κάλπη", δήλωσε ο χαρακτηριζόμενος ως χαρισματικός λαϊκιστής Τίμο Σόινι, ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος.

Η δημοσκόπηση της Gallup έγινε σε δείγμα 3.600 ψηφοφόρων από την 22α Μαρτίου ως την 13η Απριλίου και το ποσοστό σφάλματος για τα τέσσερα μεγάλα κόμματα κατά την εταιρία είναι 1,4%.

Οι Αληθινοί Φινλανδοί έχουν ταχθεί κατηγορηματικά εναντίον της συμβολής της χώρας στα πακέτα αποκατάστασης της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας προς χώρες-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίση χρέους, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία κι η Πορτογαλία. Η κυβέρνηση της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαρί Κιβινιέμι τασσόταν υπέρ της συμμετοχής της Φινλανδίας στον δανεισμό.

Η απερχόμενη κυβέρνηση συμμαχίας τεσσάρων κομμάτων της οποίας ηγείτο το Κεντρώο Κόμμα της Κιβινιέμι περιλάμβανε ακόμα τους συντηρητικούς, τους πράσινους και το Λαϊκό Κόμμα.

Η Φινλανδία έχει πληθυσμό 5,4 εκατ. πολιτών και 15 εκλογικές περιφέρειες. Ο αριθμός των εδρών που αναδεικνύονται από κάθε περιφέρεια καθορίζεται με βάση τον αριθμό των κατοίκων της. Κάθε υποψήφιος παίρνει έναν αριθμό που υπολογίζεται με βάση τον συνολικό αριθμό ψήφων του κόμματός του/της και τη θέση του στο κόμμα. Με βάση τον αριθμό που προκύπτει οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε ένα, μοναδικό ψηφοδέλτιο σε κάθε περιφέρεια. Αυτοί που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους καταλαμβάνουν τις έδρες που αντιστοιχούν σε κάθε περιφέρεια. Οι περισσότερες έδρες κρίνονται σε δύο περιφέρειες του νότου, αυτή του Ελσίνκι και της Ουουσίμα, 56 από τις 200. Τα κόμματα δεν οφείλουν να συγκεντρώσουν κάποιο ποσοστό για την είσοδό τους στη βουλή, ωστόσο αναμένεται να θεσπιστεί ελάχιστο εθνικό
Keywords
Τυχαία Θέματα