Ευρώ καλεί...Λίρα μέσω ΑΚΕΛ!

«ΜΕΡΕΣ του 2013» – όπως θα έγραφε ο Κ.Π. Καβάφης αν, φυσικά, ζούσε! – και η σκόνη της οικονομικής κρίσης δεν έχει κάτσει ακόμη στην ευρωζώνη. Αντιθέτως, η ορατότητα παραμένει περιορισμένη και η ατμόσφαιρα θολή. Πηγαίνοντας από το κέντρο προς την περιφέρεια θα πρέπει να πει κανείς ότι τίποτε δεν είναι όπως ήταν στις γαλλογερμανικές σχέσεις, έστω κι αν το Παρίσι μαζεύει άρον άρον και για τρίτη ή τέταρτη ημέρα τις βλαβερές συνέπειες του κειμένου των γάλλων Σοσιαλιστών που εγκαλεί για «εγωιστική αδιαλλαξία» την Ανγκελα Μέρκελ. Ατμόσφαιρα
ελαφράς αναταραχής και στη Γερμανία, όπου ο Μάριο Ντράγκι υπεραμύνεται του προγράμματος απεριόριστης αγοράς ομολόγων – το περίφημο OMT – κόντρα στους ιέρακες της Μπούντεσμπανκ που το επικρίνουν, κι ας μην έχει χρησιμοποιηθεί. Στο μεταξύ, ο Ενρίκο Λέτα, νέος Πρωθυπουργός της Ιταλίας έπειτα από εβδομάδες και μήνες ακυβερνησίας, ξεκινάει ευρωπαϊκή περιοδεία για να περάσει μήνυμα κατά της λιτότητας σε λογική ότι δεν πάει άλλο. Ολα αυτά ενώ έχουμε σήμερα μία κρίσιμη ψηφοφορία στην Κύπρο για το εκεί Μνημόνιο, με τους αριθμούς να είναι οριακοί και το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ – που κυβέρνησε μεταξύ 2008 και 2013 – να ομιλεί περί επιστροφής στην κυπριακή λίρα. Κάτι που, φθάνοντας στα καθ’ ημάς, μπερδεύει τον ΣΥΡΙΖΑ... Σε πραγματικό θρίλερ έχει εξελιχθεί η κύρωση από την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων της δανειακής σύμβασης και του τελικού κειμένου του Μνημονίου, καθώς η υπερψήφισή τους εξαρτάται από μόνο μία ψήφο.
Το σκηνικό διαμορφώθηκε αργά χθες το βράδυ, όταν το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ αποφάσισε, με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία, να ψηφίσει «όχι». Κατά την πολύωρη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής 67 τάχθηκαν εναντίον του Μνημονίου, 11 υπέρ, ενώ 6 τάχθηκαν υπέρ της αποχής.
Είχε προηγηθεί (το απόγευμα) η ανακοίνωση της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ υπέρ της εξόδου της χώρας από το ευρώ, με αυτονόητη βέβαια την καταψήφιση της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου.
Ετσι, οι 5 βουλευτές της ΕΔΕΚ θα προστεθούν στους 19 του ΑΚΕΛ που θα πουν «όχι». Εναντίον έχουν επίσης ταχθεί ο βουλευτής των Οικολόγων Γ. Περδίκης, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχ. Κουλίας και ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ν. Κουτσού. Σύνολο: 27.
Υπέρ της κύρωσης της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου αναμένεται ότι θα ψηφίσουν οι 20 βουλευτές του Δημοκρατικού Συναγερμού, οι 8 βουλευτές του Δημοκρατικού Κόμματος και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δ. Συλλούρης. Σύνολο: 29.
Αν ωστόσο υπάρξει έστω και ένας «αντάρτης» από το κυβερνητικό στρατόπεδο, τότε τα πράγματα περιπλέκονται αφού θα έχουμε ισοψηφία.
Πολύ περισσότερο που τα Κοινοβούλια της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων τεσσάρων χωρών έχουν εγκρίνει τη δανειακή σύμβαση με την Κύπρο.

ΕΚΚΛΗΣΗ. Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Γεωργιάδης έκανε χθες δραματική έκκληση προς τη Βουλή να υπερψηφίσει τη δανειακή σύμβαση. Διαφορετικά, όπως είπε, η χώρα θα χρεοκοπήσει. Και ασφαλώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο απεύχονται να επαναληφθεί το σκηνικό της 15ης Μαρτίου, όταν η κυπριακή Βουλή είχε απορρίψει εν μέσω πανηγυρισμών την πρώτη απόφαση του Eurogroup.
Εξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου την ώρα της ψηφοφορίας οργανώνεται μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κυρίως από το ΑΚΕΛ και τις οργανώσεις του.

«ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΕΞΟΔΟΣ». Υπέρ της εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη τάχθηκε χθες το ΑΚΕΛ, ενώ σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων καλείται να επικυρώσει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο.
Στην απόφαση της Ολομέλειας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που συνεδρίασε εκτάκτως χθες το πρωί τονίζεται ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα πρέπει να επιδιωχθεί μέσω διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση για συντεταγμένη έξοδο και στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου.
Η απόφαση του ΑΚΕΛ στηρίχθηκε, όπως αναφέρει ανακοίνωση, σε «εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη» της οποίας την εποπτεία είχαν ο ελλαδίτης καθηγητής Κώστας Λαπαβίτσας και ο άλλοτε γερμανός υφυπουργός Οικονομικών (επί υπουργίας Οσκαρ Λαφοντέν) Χ. Φλάσμπεκ.
Το ΑΚΕΛ εκτιμά ότι οι εξελίξεις θα καθορίσουν το οικονομικό αλλά κυρίως το πολιτικό μέλλον της Κύπρου, αναμένει ότι θα συνομολογηθούν και άλλα μνημόνια και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η παραμονή στο Μνημόνιο θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου».
Με βάση την επιστημονική μελέτη, όπως τονίζεται στην απόφαση, «η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός δανειακής σύμβασης και Μνημονίου. Η αναζήτηση μιας τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την Οικονομική και Νομισματική Ενωση του ευρώ».
Αναγνωρίζει, τέλος, το ΑΚΕΛ ότι πρόκειται για μια επίσης επώδυνη επιλογή, η οποία όμως «θα μπορούσε να ήταν μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή υπ' αυτές τις περιστάσεις, η οποία απαλλάσσει από δεσμεύσεις και δίνει προοπτική και δυνατότητα ανάπτυξης στο μέλλον, στη βάση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης».

«Ιστορική απόφαση»
«Ιστορική» χαρακτηρίζει την απόφαση του ΑΚΕΛ για έξοδο της Κύπρου από το ευρώ ο ιστότοπος Iskra, ο οποίος απηχεί τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας (Π. Λαφαζάνης), του ισχυρότερου πόλου της εσωτερικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσαλακός Γιώργος Κ.
Keywords
Τυχαία Θέματα