Για συνομιλίες στην Πιονγκγιάνγκ ο Κάρτερ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ και άλλοι τρεις πρώην ηγέτες κρατών έφθασαν στην Πιονγκγιάνγκ σήμερα ελπίζοντας να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο και να συμβάλλουν στο να αρχίσουν ξανά οι αποτελματωμένες εδώ και καιρό συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Η αντιπροσωπεία των «Γηραιών» επρόκειτο να συναντηθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-ιλ και το γιο του και προαλειφόμενο ως διάδοχό του Κιμ Γιονγκ-ουν και να πιέσει να επαναληφθεί
ο διάλογος ανάμεσα στις δύο Κορέες. Θα συζητήσουν ακόμα τρόπους να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις τροφίμων στη Βόρεια Κορέα.

Σε ένα σύντομο τηλεγράφημά του χωρίς σχολιασμό το βορειοκορεάτικο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA ανέφερε ότι η ομάδα έφθασε στη χώρα με ναυλωμένο αεροσκάφος.

Η επίσκεψη του Κάρτερ σημειώνεται ενώ υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών που περιλάμβαναν την παροχή βοήθειας με αντάλλαγμα τον πυρηνικό αφοπλισμό της Βόρειας Κορέας, που η Πιονγκγιάνγκ εγκατέλειψε το 2009 αλλά τώρα θα καλωσόριζε. Στις εξαμερείς συνομιλίες συμμετέχουν οι δύο Κορέες, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ρωσία.

«Η εικόνα για την διπλωματική προσπάθεια είναι η καλύτερη των τελευταίων δύο ετών, αλλά οι προοπτικές όσον αφορά ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα ουδέποτε έμοιαζαν χειρότερες», σχολίασε ο Ντάγκλας Πάαλ του Carnegie Endowment for International Peace στην Ουάσινγκτον.

Ελάχιστοι παρατηρητές θεωρούν ότι η Βόρεια Κορέα προτίθεται να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, που αποτελεί τόσο μέσο αποτροπής μιας επίθεσης ή μιας απόπειρας αλλαγής καθεστώτος όσο και τεράστιας αξίας διαπραγματευτικό όπλο.

«Όλες οι πλευρές ετοιμάζουν εκστρατείες προπαγάνδας για να εμφανίσουν τη στάση τους ως λογικότερη από εκείνη των άλλων χωρών», εκτίμησε ο Πάαλ του Ιδρύματος Κάρνεγκι.

Τόσο η Σεούλ όσο και η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την ειλικρίνεια της Πιονγκγιάνγκ όσον αφορά τον ενδεχόμενο αφοπλισμό της και απαιτούν η Βόρεια Κορέα να κάνει σαφείς ενέργειες για δείξει ότι προτίθεται πραγματικά να απεμπολήσει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ειδικοί λένε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ήταν το να επιτραπεί στους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να επιστρέψουν στη χώρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσον αυτό θα συμβεί με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη. «Προσωπικά, δε βλέπω γιατί η Βόρεια Κορέα θα έστελνε ένα μήνυμα μέσω μίας οργάνωσης πολιτών, όταν υπάρχουν ανοικτά πολλαπλά κανάλια διαλόγου», είπε ο ΥΠΕΞ Κιμ Σουνγκ-χουάν.

Οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα θέλουν η Πιονγκγιάνγκ «να επιδείξει μια υπεύθυνη συμπεριφορά» μετά τις επιθέσεις του 2010 που αύξησαν την ένταση στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών. Από «τεχνικής» άποψης, η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν σε πόλεμο--αφού η σύρραξη της περιόδου 1950-53 είχε τερματισ
Keywords
Τυχαία Θέματα