Για τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση, η Ευρώπη χρειάζεται...

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επενδύσει περαιτέρω στην ενίσχυση της Δημοκρατίας, να υιοθετήσει την πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της, να υπάρξει έλεγχος και διαφάνεια στο τρεπεζικό σύστημα, είναι ορισμένες από τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον χαιρετισμό του στο πρώτο Φόρουμ για την Περιφερειακή Συνεργασία στα Βαλκάνια, οι εργασίες του οποίου άνοιξαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα
ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε:

«Η Θεσσαλονίκη ιστορικά άνθισε ως κοιτίδα πολυπολιτισμικότητας. Από την άλλη όμως, έζησε τον τρόμο του πολέμου, των στερεοτύπων, των εθνικών εκκαθαρίσεων.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης, όπως και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, έχει πλούσια αλλά και αρκετά βεβαρημένη ιστορία. Έχει όμως και ένα πολύ υποσχόμενο μέλλον – ως ηγέτιδα πόλη στον τουρισμό, στην τεχνολογία, τον πολιτισμό, το εμπόριο. Η παρουσία του Γιάννη Μπουτάρη είναι εγγύηση για αυτή την πορεία.

Το μέλλον και της ευρύτερης “ευρωπαϊκής” μας οικογένειας θα είναι καλύτερο, αν η Ε.Ε. καταλάβει επιτέλους τη δύναμη της. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη ενώσει τις μοίρες τους. Είναι καιρός να ενώσουν πραγματικά και τις δυνάμεις τους.

Για τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση, η Ευρώπη χρειάζεται:

· Να επενδύσει στις υποδομές και στα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

· Να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό της και ιδίως στη νέα γενιά. Είναι εφικτή και πρέπει να προωθηθεί για παράδειγμα η πρόταση για ένα πρόγραμμα τύπου “Erasmus” για τους εκατομμύρια ανέργους.

· Να επενδύσει στην περαιτέρω ενίσχυση της Δημοκρατίας και της δημοκρατικής συμμετοχής των πολιτών της. Να εξεταστεί η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Ε.Ε., να υπάρξει μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχος στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, να ενισχυθούν τα κράτη μέλη στον αγώνα τους ενάντια στο οργανωμένο έγκλημα, την παράνομη μετανάστευση και τη διαφθορά.

Το μέλλον των Βαλκανίων ευθυγραμμίζεται με το μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη και των Βαλκανίων, είναι η περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών της περιοχής. Οι οικονομίες τους είναι ήδη σε σημαντικό βαθμό αλληλοεξαρτώμενες.

Είναι προς το συμφέρον όλων η ανάπτυξη πρωτοβουλιών που θα πυροδοτήσουν την ανάπτυξη, θα ανοίξουν νέες αγορές και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Οι χώρες των Βαλκανίων πρέπει να επενδύσουν στο κοινό ευρωπαϊκό τους μέλλον – αλλά πρέπει πρωτίστως να πιστέψουν και επενδύσουν στη μεταξύ τους συνεργασία.

Ενωμένοι στη διαφορετικότητά μας, έχουμε φωνή.

Το 2013 συμπληρώνονται δέκα χρόνια από την ιστορική για τα Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους προοπτική Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, επί Ελληνικής Προεδρίας. Το 2014, πάλι επί Ελληνικής Προεδρίας, συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, που μας υπενθυμίζει πόσο δρόμο έχουν διανύσει και τα Βαλκάνια και η Ευρώπη από τότε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτές τις συμβολικές ευκαιρίες για να εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας».
Keywords
Τυχαία Θέματα