Η Ευρωπαϊκή Ενωση αυτοκτονεί!

Πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τη λήψη νέων μέτρων νομισματικής πολιτικής δημιουργεί η πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη, με την ανεργία να αναρριχάται σε νέο επίπεδο-ρεκόρ και τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται σε χαμηλό 31 μηνών. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ευρωτράπεζας θα συνεδριάσει την Πέμπτη, ωστόσο δεν αναμένεται να λάβει αποφάσεις για νέα περικοπή στα επιτόκια, τα οποία βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Οικονομικοί αναλυτές πάντως
εκτιμούν ότι αποφάσεις για τη μείωση των επιτοκίων ενδεχομένως να ληφθούν έως τον Ιούνιο.
Τον Φεβρουάριο το ποσοστό των ανέργων στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 12%, σημειώνοντας αξιοσημείωτη άνοδο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, όταν βρισκόταν στο 10,90%, με βάση τα στοιχεία της Eurostat. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 19,071 εκατομμύρια πολίτες που δεν εργάζονται. Πρωταθλήτρια στην ανεργία είναι η Ελλάδα με ποσοστό 26,4% και ακολουθούν Ισπανία με 26,3% και Πορτογαλία με 17,5%. Μαζί με την Κύπρο, οι τέσσερις χώρες παρουσιάζουν επίσης τη μεγαλύτερη αύξηση σε έναν χρόνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στην Ελλάδα το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 26,4% από 21,4% που ήταν τον Φεβρουάριο του 2012, στην Κύπρο στο 14% από 10,2%, στην Πορτογαλία στο 17,5% από 14,8% και στην Ισπανία στο 26,3% από 23,9%.

Αύξηση. Μόνο τον μήνα Φεβρουάριο του 2013, 33.000 στην ευρωζώνη πέρασαν στις τάξεις των ανέργων. Οι αριθμοί είναι ακόμη πιο δραματικοί αν η σύγκριση γίνει με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ετσι ο αριθμός των ανέργων στο διάστημα αυτό αυξήθηκε κατά 1,775 εκατομμύρια στην ευρωζώνη, ενώ συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση η αύξηση των ανέργων ήταν 1,805 εκατομμύρια.
Ιδιαίτερα αρνητική είναι η εικόνα για την ανεργία των νέων που αυξήθηκε τον Φεβρουάριο 23,9% έναντι 22,3% τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Η Ελλάδα κατακτά την πρώτη θέση και στην ανεργία των νέων στην ευρωζώνη με ποσοστό 58,4% (στοιχεία Δεκεμβρίου 2012), όταν στην Ισπανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 55,7%, στην Πορτογαλία 38,2% και στην Ιταλία 37,8%.
Σημειώνεται ότι οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας τον Φεβρουάριο ήταν η Αυστρία με 4,8%, η Γερμανία με 5,4%, το Λουξεμβούργο με 5,5% και η Ολλανδία με 6,2%.

Επιβράδυνση. Την ίδια στιγμή ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 1,60% τον Μάρτιο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010. Οπως επισημαίνουν αναλυτές, με την οικονομική επιβράδυνση να απειλεί τη σταθερότητα των τιμών, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μπορεί να παρουσιάσει μια ακόμα πιο απαισιόδοξη εικόνα για την οικονομία κατά την ανακοίνωση των επιτοκίων αύριο 4 Απριλίου και ενδεχομένως ένας μεγαλύτερος αριθμός αξιωματούχων της να δείξει προθυμία για μείωση του επιτοκίου σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα ώστε να εξέλθει της ύφεσης η οικονομία. Η Κεντρική Τράπεζα μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στα έκτακτα μέτρα στήριξης, με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να προσπαθούν να βάλουν τα δημοσιονομικά τους σε τάξη. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης αποτυπώνεται και στους δείκτες των προσδοκιών. Ειδικότερα, στη ζώνη του ευρώ ο ενοποιημένος δείκτης PMI υποχώρησε στο 46,5 τον Μάρτιο (οι αναλυτές ανέμεναν 48,2) από 47,9 έναν μήνα νωρίτερα, εξαιτίας της μείωσης των επιμέρους δεικτών. Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI στις υπηρεσίες υποχώρησε στο 46,5 (χαμηλό πέντε μηνών) από 47,9 τον Φεβρουάριο, ενώ ο δείκτης PMI στη μεταποίηση υποχώρησε στο 46,6 (χαμηλό τριών μηνών) από 47,9. Τέλος, ο δείκτης PMI προϊόντος στη μεταποίηση υποχώρησε στο 46,5 τον Μάρτιο (χαμηλό τριών μηνών) από 47,8 τον Φεβρουάριο.

O πληθωρισμός
Η επιβράδυνση της ανάπτυξης αποτυπώνεται και στους δείκτες των προσδοκιών, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 1,60% τον Μάρτιο, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2010
Keywords
Τυχαία Θέματα