Η Γερμανία θέλει επιμήκυνση

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ θα ταχθεί υπέρ μιας επιμήκυνσης της γερμανικής συνεισφοράς στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), σύμφωνα με μία πηγή της κοινοβουλευτικής της πλειοψηφίας, κίνηση που θα αποτελέσει "παραχώρηση" εκ μέρους της λόγω των επικρίσεων που εκφράστηκαν στη Γερμανία για τη συμφωνία στην ΕΕ για τον Μηχανισμό τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η καγκελάριος στη διάρκεια της συνάντησης
που είχε με βουλευτές της συμπολίτευσης χθες Τρίτη αναφέρθηκε στην επιμήκυνση της γερμανικής συνεισφοράς σε αυτόν τον Μηχανισμό που θα βοηθά κράτη μέλη της ευρωζώνης με δημοσιονομικές δυσχέρειες μετά από τα μέσα του 2013.

Οι υπουργοί των Οικονομικών της ευρωζώνης τη Δευτέρα συμφώνησαν να συγκεντρωθούν 700 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε απ' αυτά από τα μέσα του 2013 και μετά να μπορούν να δανειοδοτούνται με 500 δισεκατομμύρια ευρώ, συνολικά, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης με δημοσιονομικές δυσχέρειες.

Από το συνολικό ποσό, τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ θα εκταμιευθούν από τις κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ και το υπόλοιπο ποσό από τις λεγόμενες "εγγυήσεις" στα δάνεια που θα συναφθούν.

Στη βάση της συνεισφοράς της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η Γερμανία --η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ--, θα πρέπει να συνεισφέρει με 22 δισ. ευρώ στον ΕΜΣ, ποσό που προκαλεί τριγμούς στις τάξεις της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας της καγκελαρίου Μέρκελ.

Όπως έχει σήμερα η συμφωνία στην ΕΕ γιά τον μηχανισμό, το Βερολίνο θα πρέπει μέσα στο 2013 να καταβάλει 11 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο ποσό τα τρία επόμενα έτη.

Αντ' αυτού η καγκελάριος Μέρκελ θέλει να γίνουν πέντε ετήσιες δόσεις των 4,4 δισ. ευρώ, εκάστη, ούτως ώστε ο γερμανικός προϋπολογισμός το 2013 να έχει λιγότερες δαπάνες, ακριβώς επειδή το έτος εκείνο θα γίνουν στη Γερμανία γενικές εκλογές.

Από την πλευρά του, ο Κρίστιαν Λίντνερ, ο γενικός γραμματέας του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων τόνισε ότι γιά τον ΕΜΣ "δεν έχει ακόμα ειπωθεί η τελευταία λέξη της Γερμανίας".

Ο ίδιος, μιλώντας στη μεγάλης κυκλοφορίας Μπιλντ κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε "να επαναδιαπραγματευτεί" αυτήν τη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους, χαρακτηρίζοντας τη γερμανική προβλεπόμενη συνεισφορά "πολύ υψηλή".

Η συνέχεια θα δοθεί στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί ΕΕ) αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, στις Βρυξέλλες.
Keywords
Τυχαία Θέματα