Η μεγάλη "προίκα" του ΤΤ μπορεί να αλλάξει τον τραπεζικό χάρτη

Ένα ισχυρό brand name, με ιστορία που ξεπερνά τον ένα αιώνα, εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων που σε συνδυασμό με την στρατηγική συνεργασία που διατηρεί με τα ΕΛΤΑ φθάνει τις 1.000 μονάδες περίπου που καλύπτουν γεωγραφικά κάθε γωνία της χώρας, πολυάριθμη πελατειακή βάση που μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο σταυροειδών πωλήσεων, καταθέσεις 12 δισ. ευρώ περίπου, χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων 8,2 δισ.ευρώ είναι η μεγάλη "προίκα" του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου
που θα διεκδικήσουν όσοι ενδιαφερθούν να αποκτήσουν την συμμετοχή του Δημοσίου στο ΤΤ.

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με βάση τα αποτελέσματα άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) που δημοσιοποιήθηκαν τον Ιούλιο του 2010 πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και μια από τις υψηλότερες μεταξύ των 91 ευρωπαϊκών που συμμετείχαν στη διαδικασία. Αντίστοιχα, βρίσκεται στις 330η θέση, μεταξύ των 1.000 ισχυρότερων τραπεζών του κόσμου με βάση την κατάταξη-αναφορά του περιοδικού The Banker των Financial Times για το 2010, ανεβαίνοντας 200 θέσεις σε σχέση με την κατάταξη του 2009.

Τα στοιχεία αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι όποιος και εάν καταφέρει να αποκτήσει τον έλεγχο του ΤΤ θα αποκτήσει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στην εγχώρια τραπεζική αγορά, αλλάζοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα στον τραπεζικό χάρτη της χώρας.

Η μετοχική του σύνθεση με βάση στοιχεία της 31 Μαρτίου 2011 είναι: ΕΛΤΑ: 10%, Ελληνικό Δημόσιο 34,043%, Ίδιες μετοχές 1,207% και Διασπορά 54,750%.
Ιστορική Αναδρομή

Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θεωρείται ο πρωτοπόρος της αποταμίευσης εδώ και περισσότερα από 110 χρόνια. Ιδρύθηκε το 1900 με στόχο, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του "την κοινωνική προσφορά, και την οικοδόμηση μιας μακράς παράδοσης κύρους και αξιοπιστίας, που μέχρι σήμερα συνιστά κύριο χαρακτηριστικό της φυσιογνωμίας του".

Η πρώτη ολοκληρωμένη μορφή Ταμιευτηρίου στη χώρα μας λειτούργησε την εποχή που η Κρήτη δεν είχε ενταχθεί ακόμη στην Ελλάδα. Με την υπογραφή του πρίγκιπα Γεωργίου και των τεσσάρων υπουργών της Κρητικής Πολιτείας, εκδόθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1900 και δημοσιεύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 1900 ο νόμος 265 περί Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Το 1902 γίνεται η επίσημη έναρξη των εργασιών του Ταμιευτηρίου, με την έκδοση του πρώτου βιβλιαρίου στο όνομα του ύπατου αρμοστή τον Απρίλιο του 1903. Το δίκτυο υπηρεσιών του ΤΤ ξεκίνησε με 20 ταχυδρομικά γραφεία του 1902, καλύπτοντας ολόκληρο τον αστικό ιστό του νησιού.

Η ίδρυση ιδιαίτερου τμήματος στην Κεντρική Υπηρεσία -το τμήμα Ταμιευτηρίων- που ανοίγει τις πόρτες του την 1η Μαΐου 1915, θα σημάνει και την έναρξη των εργασιών του Ταμιευτηρίου στην ελληνική επικράτεια

Από το ξεκίνημα της λειτουργίας του συνέβαλε ουσιαστικά με τις δανειοδοτήσεις στην ολοκλήρωση σημαντικών δημοσίων έργων υποδομής. Μεγάλα δημόσια έργα του ελληνικού Μεσοπολέμου - με έμφαση στην ύδρευση και την οδοποιία- δανειοδοτήθηκαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
<
Keywords
Τυχαία Θέματα