Η σημερινή μορφή του χαρτιού

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ Η. ΧΑΛΑΖΙΑ
Οι συνεχείς τελειοποιήσεις έφεραν σήμερα τη δυνατότητα να έχουμε μια ταινία χαρτιού φάρδους ακόμη και δέκα μέτρων, με ταχύτητα σχηματισμού έως και εξήντα χιλιόμετρα την ώρα. Έχει φανεί καταπληκτική η δοκιμή, που είχε γίνει λόγο πριν από τον τελευταίο πόλεμο. Ώρα 7.30΄ τρείς κορμοί δέντρων κόβονται και μεταφέρονται στην χαρτοβιομηχανία, ώρα 9.30΄το χαρτί είναι έτοιμο, ώρα 10.00΄ βγαίνει από το μηχάνημα η πρώτη εφημερίδα που τυπώθηκε με το χαρτί εκείνο. Αλλά εκτός από τις πρώτες ύλες για την παραγωγή χαρτιού πάντα χρειάζονταν να προσθέσουν και άλλα συστατικά. Για την γραφή
πολύ βασική ήταν τα κολλητικά. Έτσι από τα αρχικά, φυτικής προέλευσης των Αράβων, πέρασαν στην ζωική ζελατίνη του Φαμπριάνο και έφτασαν, τον περασμένο αιώνα στην επινόηση του Γερμανού Ίλικ, του κολλητικού με βάση την ρητίνη και τη στυφή. Ένα φύλλο χαρτιού που δεν έχει πάνω του κολλητικό συστατικό είναι απορροφητικό. Ανάλογη και η εξέλιξη άλλων βοηθητικών ουσιών, όπως το ταλκ, το ανθρακικό ασβέστιο και άλλα.: Για παράδειγμα η προσθήκη του ανθρακικού ασβεστίου, επιτρέπει στο χαρτί των τσιγάρων να καίγεται με την ίδια ταχύτητα του καπνού.

Υπάρχουν εξάλλου, χρωστικές ουσίες που παραδόξως είναι απαραίτητες και για το λευκό χαρτί. Ήδη οι Κινέζοι και οι Άραβες χρησιμοποιούσαν ένα γαλάζιο χρώμα, για να διορθώσουν την κίτρινη απόχρωση της βασικής πρώτης ύλης. Τέλος, υπάρχουν και δίαφορες προσθήκες για να γίνει κατάλληλο το χαρτί, σε ιδιαίτερες χρήσεις, ή για μια ιδιαίτερη εμφάνιση.

Ο αυτοκράτορας Τά Πί της δυναστείας Τσί (502-479) παρήγγειλε να του κάνουν , δεν είναι γνωστό με ποία διαδικασία ένα ασημένιο χαρτί, που πρόσφερε στους υπηκόους και τους ιερείς του, που σε αντάλλαγμα του έδωσαν βιβλία γραμμένα επάνω σε κόκκινο χαρτί και 30.000 φύλλα χαρτιού σε διάφορα χρώματα, μήκους από εννέα έως δέκα πέντε μέτρα.
Εξάλλου, ήδη αναφέραμε την καταπληκτική ικανότητα των Κινέζων στο δίπλωμα του χαρτιού, για τις πιο ποικιλόμορφες χρήσεις. Μπορούμε απλώς να αναφέρουμε τις φόδρες ενδυμάτων, τα χρωματιστά φωτιστικά, παιχνίδια, πυροτεχνήματα, χαρτί υγείας, σόλες παπουτσιών και παντόφλες. Όσο αφορά τις σημερινές εφαρμογές είναι άσκοπο να προσπαθήσουμε να γίνει κατάλογος. Υπολογίστηκε επίσημα ότι η πρώτη ύλη «χαρτί» προσφέρεται σε 14.000 διαφορετικές χρήσεις.
ΠΗΓΕΣ-ΒΟΗΘΗΜΑΤΑ
ΓΙΟΥΝΓΚ ΡΟΜΠΕΡΤ: Ο Άνθρωπος της χιλιετηρίδας. Εκδ. Δωδώνη
ΚΑΤΗΦΟΡΗΣ ΠΑΝ: Ο Χάρτης και Αι Γραφικαί Τέχναι. Αθήνα 1965
ΛΑΪΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ: Ο Ελληνικός τύπος της Βιέννης από το 1784-1821
BARNAL J: Η επιστήμη στην ιστορία. Εκδ. Ι. Ζαχαρόπουλος 1982
DANISON B.: Ιστορία της Αφρικής
ΚΟΝΤΕΒΩ Ζ.: Η καθημερινή ζωή στην Βαβυλώνα και την Ασσυρία
ΜΠΑΡΤ Ρ.: Ο βαθμός μηδέν της γραφής. Έκδοσης 70.
Keywords
Τυχαία Θέματα