Καταγγέλλουν τον εκφοβισμό δημοσιογράφων

Η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τις κουρδικές αρχές να σταματήσουν τον εκφοβισμό δημοσιογράφων, κάνοντας λόγο για προσβολή της ελευθεροτυπίας στην αυτόνομη κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ.

"Οι αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης του Κουρδιστάν και οι δυνάμεις ασφαλείας ευθύνονται για τις ολοένα και χειρότερες επιθέσεις στην ελευθερία της εργασίας των δημοσιογράφων στο ιρακινό Κουρδιστάν", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

"Οι τοπικοί αξιωματούχοι θα πρέπει να σταματήσουν τον εκφοβισμό των δημοσιογράφων μέσω μηνύσεων για δυσφήμιση, συλλήψεων και απειλών", συνεχίζει το HRW, απηχώντας τις ανησυχίες που έχουν ήδη εκφράσει και οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Το HRW αναφέρει ως παράδειγμα την περίπτωση του περιοδικού Lvin που έχει μηνυθεί για δυσφήμιση από το Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PDK) του προέδρου Μασούντ Μπαρζανί, το οποίο ζητά να κλείσει το έντυπο. Καταγράφει επίσης τη μαρτυρία του Μπριάρ Ναμίκ, δημοσιογράφου του Kurdistan News Network, ο οποίος υποστηρίζει ότι συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στις 11 Μαΐου στη Σουλεϊμανίγια.
Εκστρατεία εκφοβισμού των δημοσιογράφων
Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) κατήγγειλε τη σύλληψη φωτογράφων που κάλυπταν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν και τον εκφοβισμό του Τύπου στην Υεμένη που συγκλονίζεται από το κίνημα αμφισβήτησης του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση υπεράσπισης της ελευθερίας Τύπου αναφέρει ότι ο αρχές του Μπαχρέιν προχώρησαν τις τελευταίες ημέρες σε νέες συλλήψεις φωτογράφων και φωτορεπόρτερ.

"Ο κατάλογος των θυμάτων δεν σταματά να μεγαλώνει", αναφέρει η RSF, η οποία κατηγορεί τις αρχές ότι προσπαθούν "να περιορίσουν όσο το δυνατό περισσότερο την κάλυψη της καταστολής από τα μέσα ενημέρωσης, να εμποδίσουν τη μετάδοση πληροφοριών και εικόνων από το Μπαχρέιν".

Η RSF ζητεί "την άμεση απελευθέρωση αυτών των φωτογράφων και του συνόλου των ανθρώπων που συνελήφθησαν επειδή μετέδωσαν πληροφορίες σχετικά με τις διαδηλώσεις και το κύμα καταστολής".

Η οργάνωση επικαλείται πολλούς φωτογράφους που έχουν συλληφθεί από τις 23 Μαρτίου, ανάμεσά τους και ο Χάσαν Σαλμάν αλ Μάατουκ, ο οποίος έχει ήδη καταδικαστεί σε τρία χρόνια φυλάκιση.

Όσον αφορά την Υεμένη, οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα αναφέρουν ότι στις 21 Μαΐου "τουλάχιστον 3 άνθρωποι που πληρώθηκαν από το κράτος επιτέθηκαν στα γραφεία της εφημερίδα αλ Ούλα στη Σανάα" και τραυμάτισαν με μαχαίρι έναν εργαζόμενο.

Αντίτυπα εφημερίδων με προορισμό την επαρχία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν, ενώ δημοσιογράφοι που εργάζονταν για ιστότοπους δέχθηκαν επιθέσεις, πρόσθεσε η οργάνωση.
Keywords
Τυχαία Θέματα