Κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ο κλάδος της γούνας

Πριν από δύο χρόνια, ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Φαίδων Γκιάτας, έλεγε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μετά τη βροχή βγαίνει πάντα το ουράνιο τόξο», στέλνοντας ένα αισιόδοξο μήνυμα για τον κλάδο της γούνας, που τότε βρισκόταν εν μέσω συμπληγάδων. Και εν έτει 2011, η πρόβλεψη αυτή του κ. Γκιάτα αποτελεί πλέον τη νέα πραγματικότητα για τη γούνα, αφού ο ετήσιος τζίρος
του κλάδου το 2010 "έτρεξε" με ρυθμό +10% και φέτος η ανάπτυξή του αναμένεται, αν όχι μεγαλύτερη, τουλάχιστον ισόποση.

Υπενθυμίζεται ότι το 2007, ο ετήσιος τζίρος του κλάδου της γούνας διαμορφωνόταν στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ την επόμενη διετία υποχώρησε συνολικά σε ποσοστό 80%.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιάτα, η δυναμική των εξαγωγών του κλάδου εντάθηκε το 2010, φθάνοντας στα 190 εκατ. ευρώ, από 180 εκατ. ευρώ το 2009, ενώ φέτος, όπως εκτίμησε, «θα πάμε ακόμα καλύτερα».

Νούμερο ένα εξαγωγικός προορισμός της ελληνικής γούνας είναι η Ρωσία (Μόσχα, Αγία Πετρούπολη) και ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τον πρώτο λόγο να έχει το Ντουμπάι, όπου λειτουργούν τουλάχιστον 150 γουνοποιητικές επιχειρήσεις.

Αιτιολογώντας την εκτίμησή του ότι οι ελληνικές εξαγωγές γούνας θα πάνε ακόμη καλύτερα το 2011, ο κ. Γκιάτας σημείωσε ότι με βάση έρευνα, που διεξήγαγε ο σύνδεσμος, ενώ σήμερα στην αχανή αγορά της Κίνας των 1,3 δισ. ατόμων μόλις οι 250 εκατ. έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν προϊόντα γούνας, ο αριθμός τους θα καταγράφεται διπλάσιος το 2020. «Και φυσικά ο σύνδεσμος δεν θα κάτσει με τα ... χέρια σταυρωμένα, αλλά θα κοιτάξει να πατήσει γερά πόδι σ' αυτή την τεράστια αγορά», είπε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, προσθέτοντας ότι βασικό στόχο αποτελεί η είσοδος στην αγορά της Σιβηρίας.

Έτσι, ενώ, πριν από κάποια χρόνια, όλοι περιγράφανε την κατάσταση στον κλάδο της γούνας με μελανά χρώματα, σήμερα, και παρόλο που η οικονομική κρίση «χτύπησε τα θεμέλια πολλών άλλων με βαναυσότητα», οι Έλληνες γουναράδες απέδειξαν έμπρακτα, για ακόμα μια φορά, ότι όχι μόνο δεν καταβάλλονται από ηττοπάθεια, αλλά καταφέρνουν να ...ξαναγεννιούνται "μέσα από τις στάχτες τους", μετατρέποντας σε ευκαιρία τα όποια προβλήματα ανακύπτουν στο δρόμο τους προς τις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιάτα, σήμερα, οι εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του κλάδου φθάνουν τις 3.573, λιγότερες κατά 157 σε σχέση με το 2009, αφού πέρυσι έβαλαν λουκέτο 157, οι περισσότερες λόγω οικονομικών προβλημάτων, αλλά και κάποιες ως αποτέλεσμα συνταξιοδότησης. Σημειώνεται, πάντως, ότι ο κλάδος εξακολουθεί να απασχολεί πάνω από το 60% του ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής.

Ενισχυτικά, πάντως, στη συγκρατημένη αισιοδοξία των Ελλήνων γουναράδων για το μέλλον, επιδρά και το γεγονός ότι οι Έλληνες γουναράδες ανακτούν το χαμένο έδαφος και στις δημοπρασίες, όπου γίνονται οι αγορές της παραγωγής των γουνοδερμάτων. Συγκεκριμένα, ενώ το 2007 το ποσοστό αγοράς της παραγωγής γουνοδερμάτων από Έλληνες έφθανε στο 10%, το 2009 είχε διολισθήσει
Keywords
Τυχαία Θέματα