Κόμματα; Ποια κόμματα;

Ισπανία: Απαγορεύεται στις αυτόνομες περιοχές να έχουν ελλείμματα μετά το 2020

Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα το νομοσχέδιο για τη σταθερότητα στον προϋπολογισμό, το οποίο περιλαμβάνει την απαγόρευση στις 17 αυτόνομες περιοχές της χώρας να παρουσιάσουν χρέη από το 2020, καθώς η ζοφερή οικονομική εικόνα που παρουσιάζει η χώρα ανησυχεί τις αγορές.

«Όλες οι αυτόνομες περιοχές οφείλουν να παρουσιάσουν έναν ισοσκελισμένο ή έναν πλεονασματικό προϋπολογισμό», ανακοίνωσε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομίας και Προϋπολογισμού Κριστόβαλ Μοντόρο. Στόχος είναι «να ξαναδώσουμε
μία εικόνα σταθερότητας στους επενδυτές», δήλωσε ο Μοντόρο, θέτοντας «τις βασικές προϋποθέσεις για μία επιστροφή στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας».

Οι 17 αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, που επωμίζονται το βαρύ καθήκον της διαχείρισης του προϋπολογισμού για την υγεία και την εκπαίδευση, βρέθηκαν βαριά χρεωμένες έπειτα από το σπάσιμο της φούσκας στον κατασκευαστικό τομέα το 2008 και τα χρέη τους αυτά αντιπροσωπεύουν το 2011 έως το 2,4% του ελλείμματος, πολύ πάνω από τα ποσοστά που είχε θέσει ως στόχο η Μαδρίτη (1,3% του ΑΕΠ).

Στο σύνολό της η χώρα δεσμεύεται να τηρήσει έως το 2020 πολλούς περιορισμούς, στοχεύοντας στη μείωση του δημοσίου χρέους κάτω του 60% του ΑΕΠ και σε ένα δομικό έλλειμμα στο 0,4% το περισσότερο. «Η κυβέρνηση επιθυμεί να επιτύχει μία σταθερότητα στον προϋπολογισμό και μία μείωση του ελλείμματος και του δημοσίου χρέους», τόνισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, καθώς η χώρα ήδη έχει ξεπεράσει κατά δύο μονάδες τον αρχικό της στόχο για το έλλειμμα, που ήταν 6%.

Χάρη στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, «η Ισπανία γίνεται πρωτοπόρος» και παίρνει «τα ηνία στην διαδικασία για τη σταθερότητα των προϋπολογισμών» στην ΕΕ, τόνισε η ίδια. Αντιδρώντας στο νομοσχέδιο για την σταθερότητα στον προϋπολογισμό, η σοσιαλιστική πλευρά δια στόματος του δημάρχου του Βίγο (Γαλικία) Άβελ Καβαλιέρο δήλωσε πως τα σχέδια της κυβέρνησης «δεν έχουν τη στήριξη των 2.200 δημαρχιών» της Ισπανίας που ελέγχονται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα PSOE.

Ο πρώτος δημότης του Βίγο δήλωσε πως κατά τη σύνοδο της Εθνικής Επιτροπής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία συμμετείχε και ο Μοντόρο, ο ίδιος προσωπικά μετέφερε στον υπουργό τις «επιφυλάξεις» των σοσιαλιστών δημάρχων για το σχετικό νομοσχέδιο «έως ότου μπορέσουν να ενημερωθούν και το εξετάσουν». Ο Κριστόβαλ δήλωσε πως έως ότου λάβουν στα χέρια τους το προσχέδιο που ενέκρινε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, οι σοσιαλιστές δήμαρχοι «δεν μπορούν να εκφέρουν γνώμη» και επανέλαβε πως έως τώρα με το νομοσχέδιο δεν συμφωνούν χιλιάδες δημαρχίες.

Η ντε Σανταμαρία δήλωσε από την πλευρά της πως «από αυτό το απόγευμα» η κυβέρνηση πρόκειται να ξεκινήσει τις προσπάθειες για μία συμφωνία με το PSOE και άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες, ώστε να επιτευχθεί μία συναίνεση στη μεταρρυθμιστική γραμμή που αποτελεί τη βάση για το νομοσχέδιο. Με
Keywords
Τυχαία Θέματα