Οι επιπτώσεις της φτώχειας και της μαζικής μετανάστευσης

Στη φτώχεια και τη μαζική μετανάστευση ως τα δυο ζητήματα που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο πεδίο των οικογενειακών πολιτικών στο άμεσο μέλλον για πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναφέρθηκε ο Έλληνας υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μιχάλης Τιμοσίδης, κατά τη σημερινή του παρέμβαση στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βουδαπέστη.

Σημειώνοντας πως η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ευημερία αποτελούν τους δύο σημαντικούς πυλώνες στους
οποίους θα πρέπει να στηριχτούν οι κοινές πολιτικές για την οικογένεια, ο Έλληνας υφυπουργός τόνισε πως στο μέλλον των ευρωπαϊκών κοινωνιών δεν πρέπει να έχει θέση η μαζική φτώχεια των οικογενειών και πως η οικονομική ανασφάλεια δεν αφορά μόνο τους ήδη φτωχούς ή όσους διατρέχουν κίνδυνο να διολισθήσουν στη φτώχεια, αλλά εξαπλώνεται και σε μεγάλο μέρος των νέων από τα μεσαία κοινωνικά στρώματα.

"Σημείο-κλειδί για την επιτυχία των οικογενειακών πολιτικών είναι η συμφιλίωση της οικογενειακής ζωής, οι πολιτικές μας πρέπει να καταπολεμήσουν τα στερεότυπα και τα βάρη που καθιστούν τη γυναίκα χαμηλής προτίμησης εργατικό δυναμικό, χώρες με υψηλά ποσοστά γυναικείας απασχόλησης έχουν καλύτερους δείκτες γεννήσεων από χώρες με μικρή γυναικεία απασχόληση", επισήμανε ο κ. Τιμοσίδης.

Αναφερόμενος στη μετανάστευση, ο Έλληνας υφυπουργός παρατήρησε πως αυτή, ως ανανέωση του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, πρέπει να υπάρξει από κοινού διαχείρισή της και πρόσθεσε πως κατά τις προσπάθειες αντιμετώπισης του πιεστικού ζητήματος στην Ελλάδα, γίνεται σαφές ότι όλες οι χώρες πρέπει να συνεργαστούν για τον τρόπο ενσωμάτωσης των νέων πληθυσμών στον κοινωνικό ιστό και για τον σχεδιασμό του αύριο για όλους.

Στη συνάντηση στη Βουδαπέστη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ουγγρικής προεδρίας στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2011 και της οποίας οι διήμερες εργασίες ολοκληρώθηκαν απόψε, έγινε ανταλλαγή εμπειριών για θέματα οικογενειακής πολιτικής και δημογραφίας, που ήταν και το θέμα του Άτυπου Συμβουλίου, ενώ αναδείχθηκε η ανάγκη για προώθηση πολιτικών σε επίπεδο ΕΕ με σκοπό την αντιμετώπιση των κοινών δημογραφικών προκλήσεων της Ευρώπης.

Οι συμμετέχοντες υπουργοί πρότειναν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει σχετικές πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Στρατηγικής 2020 και να ξεκινήσει τις εργασίες για τον χαρακτηρισμό του 2014 ως Ευρωπαϊκό Έτος για τις Οικογένειες, έτος που συμπίπτει με την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

Οι εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου οδήγησαν στην υπογραφή σχετικής Διακήρυξης της Ευρωπαϊκής Τρόικας των Προεδριών, με την επόμενη προεδρία της Πολωνίας να προτίθεται να διατηρήσει το θέμα ψηλά στις προτεραιότητές της, ενώ τα αποτελέσματα της τωρινής συνάντησης Υπουργών αναμένεται να συζητηθούν στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στην Ουγγρική Τηλεόραση ο Έλληνας υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισήμανε
Keywords
Τυχαία Θέματα