Οι λίβυοι αντάρτες εγκαινιάζουν κανάλι

Οι λίβυοι αντάρτες ετοιμάζονται να εγκαινιάσουν ένα τηλεοπτικό κανάλι που θα μεταδίδει από το Κατάρ. Το κανάλι θα λέγεται απλώς «Λιβύη» και χαρακτηρίζεται «το νέο κανάλι για όλους τους ελεύθερους λίβυους». Στο συγκρότημα της Ντόχα όπου θα στεγάζεται επικρατεί πυρετός και στους ξένους δημοσιογράφους απαγορεύεται να πλησιάσουν.

«Είναι η πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία που ο αραβικός κόσμος είναι διατεθειμένος να ακούσει τη Δύση», λέει στη βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν ο Μαχμούντ Σάμαμ, ένας εξόριστος που ζει στην Ουάσινγκτον. «Είναι μια καλή ευκαιρία για τη Δύση να επανασυνδεθεί με την
Ανατολή. Μέχρι τώρα, η Δύση υποστήριζε όλους τους άραβες δικτάτορες».

Ο Σάμαμ είπε ότι το κανάλι θα δώσει έμφαση σε ανθρωπιστικά θέματα και θα έχει ανταποκριτή σε κάθε πόλη.

Όπως φαίνεται, το προσωπικό στρατολογήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες μέσω του Facebook. Έγιναν εκατοντάδες αιτήσεις για λιγότερες από 20 θέσεις. Ένας υποψήφιος έφτασε από την Ατζνταμπίγια χωρίς καν να αλλάξει ρούχα.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ αλ-Ακάρι, διευθυντή του καναλιού, εκτός από την έδρα του στο Κατάρ το κανάλι θα έχει στούντιο στη Βεγγάζη και το Λονδίνο.

Το περιοδικό Foreign Policy γράφει ότι το Κατάρ δεν προσφέρθηκε μόνο να φιλοξενήσει το νέο κανάλι, αλλά παραχώρησε και τις εγκαταστάσεις και το τεχνικό προσωπικό ενός τοπικού καναλιού που ειδικεύεται σε πολιτιστικά θέματα.

Το πλούσιο αυτό κρατίδιο του Κόλπου, που έχει πληθυσμό 1,4 εκατομμύριο κατοίκους, υποστήριξε από την αρχή τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Δύσης στη Λιβύη, στέλνοντας μάλιστα και δικά του αεροσκάφη. Αλλά και το Αλ Τζαζίρα, που εδρεύει στην Ντόχα, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις διαδηλώσεις των τελευταίων μηνών.

«Είμαστε ευτυχείς που συμμετέχουμε στην εκστρατεία για την απομάκρυνση του λίβυου δικτάτορα», τονίζει ο Αμπντάλα μπιν Χαμάντ αλ-Άτμπαχ, ένας έγκριτος αρθρογράφος που εργάζεται στην Ντόχα. «Η Λιβύη δεν μοιάζει με το Ιράκ. Υποστηρίζουμε πλήρως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θέλουμε τα αραβικά κράτη να χειρίζονται μόνα τους τις υποθέσεις τους, αλλά φτάνει κάποια στιγμή που αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών».

Ο πλέον εξέχων άραβας αξιωματούχος στη διάσκεψη του Λονδίνου για το μέλλον της Λιβύης ήταν ο Χάμαντ μπιν Τζάσεμ, ο πρωθυπουργός του Κατάρ. Το Κατάρ είναι η μόνη αραβική χώρα που έχει αναγνωρίσει το Εθνικό Συμβούλιο της Βεγγάζης. Και σύντομα θα βοηθήσει να αρχίσει να πωλείται πετρέλαιο από την ανατολική Λιβύη.

Αντίθετα, από τις επιχειρήσεις απουσιάζουν πλήρως τόσο η Αίγυπτος όσο και η Σαουδική Αραβία, οι χώρες με τη μεγαλύτερη αεροπορία. Οι στρατιωτικοί ηγέτες της πρώτης ασχολούνται με τη μετάβαση στη μετεπαναστατική εποχή, ενώ δεν μπορούν να μη λάβουν υπόψη τους ότι στη Λιβύη εργάζονται πολλοί Αιγύπτιοι. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί διαφορετική περίπτωση. Η στήριξή της στις προσπάθειες ανατροπής του Καντάφι δεν αμφισβητείται. Το καθεστώς προτιμά όμως ν
Keywords
Τυχαία Θέματα