Πάνω από 500 ευρώ τον μήνα έχασαν τα νοικοκυριά

Πάνω από 500 ευρώ έχασαν από το μηνιαίο οικογενειακό τους εισόδημα μέσα σε μία διετία οι Θεσσαλονικείς, καθώς οι αποδοχές των νοικοκυριών του νομού μειώθηκαν σε 2.021 ευρώ σήμερα από 2.525 ευρώ τον Μάρτιο του 2009, έχοντας «αποψιλωθεί» κατά 20% στο διάστημα 2009-2011 και κατά 15% τα τελευταία δύο εξάμηνα.

Η συνεχής πτώση των εισοδημάτων αποτυπώνεται στην έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας ("Βαρόμετρο ΕΒΕΘ"), που διεξάγει δύο φορές τον χρόνο (Μάρτιο και Σεπτέμβριο) η εταιρία Palmos Analysis, για λογαριασμό του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
(ΕΒΕΘ).

Η έρευνα του Μαρτίου 2011, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 800 επιχειρήσεων και 700 πολιτών, έδειξε ακόμη ότι τα νοικοκυριά στη Θεσσαλονίκη άρχισαν να προσαρμόζονται στα νέα, «ζόρικα» οικονομικά δεδομένα: σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΘ, Δημήτρη Μπακατσέλο, η τάση αυτή αποτυπώνεται στο γεγονός ότι αυτοί που δηλώνουν ότι «τραβούν» από τις αποταμιεύσεις τους ή δανείζονται για να ζήσουν έχει μειωθεί στο 40% από 47% τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παράλληλα, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι «τα βγάζουν πέρα» με το εισόδημά τους, έστω ίσα-ίσα, έχει πλέον αυξηθεί στο 48% (έναντι 40%).

Πάντως, η προσαρμογή των Θεσσαλονικέων στα νέα δεδομένα δεν τους προφυλάσσει από την απαισιοδοξία, αν και παρέμειναν και τον Μάρτιο πιο αισιόδοξοι από τον μέσο όρο της Ελλάδας.

Οπως επεσήμανε, παρουσιάζοντας την έρευνα, ο αναλυτής της Palmos Analysis, Πασχάλης Τεμενεκίδης,ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στο Νομό Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται στις -63 μονάδες (σ.σ. σε αυτό το επίπεδο διαμορφωνόταν ο δείκτης και το Σεπτέμβριο του 2011), ενώ ο αντίστοιχος εθνικός στις -66 και ο ευρωπαϊκός στις -13 μονάδες.

«Δεν αγοράζω, δεν αγοράζω»
Οι καταναλωτές αναφέρουν σταθερή επιδείνωση της οικονομικής τους κατάστασης (το 81% δηλώνει ότι επιδεινώθηκε «αρκετά» ή «πολύ» και "καθολική απαισιοδοξία για την κατάσταση της ανεργίας" (το 94% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί πολύ -76%- ή λίγο -18%).

Παραμένουν δε, "αμυντικοί" ως προς την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών (πχ, το 90% δεν θεωρεί πιθανή την αγορά αυτοκινήτου τον επόμενο χρόνο), ενώ δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση και προϊδεάζουν για συνεχιζόμενη και εντεινόμενη καθήλωση της αγοράς ακινήτων.


«Γονατίζουν» οι κατασκευές, αλλά όχι οι τιμές των ακινήτων
Στο μεταξύ, μία από τις χειρότερες περιόδους φαίνεται πως βιώνουν οι κατασκευαστικές επιχειρήσεις του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς αναμένεται περαιτέρω μείωση της δραστηριότητάς τους, με αρνητικές συνέπειες για την απασχόληση.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στον κλάδο βρέθηκε τον Μάρτιο στο χαμηλότερο επίπεδό του από την έναρξη των μετρήσεων του Βαρομέτρου, με το ισοζύγιο θετικών αρνητικών εκτιμήσεων να βρίσκεται στις -57 μονάδες, έναντι -68 σε εθνικό επίπεδο και -27 σε ευρωπαϊκό.

Βέβαια, παρότι το τρέχον επίπεδο παραγγελιών στο νομό Θεσσαλονίκης βαίνει συνεχώς
Keywords
Τυχαία Θέματα