Πως θα φύγει η...κάπνα;

Συναγερμό για το πρόβλημα των αιωρούμενων σωματιδίων στα αστικά κέντρα σήμανε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, έπειτα από αντίστοιχη ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας. Οι γιατροί προτείνουν μάλιστα να δοθούν κίνητρα για την επιστροφή στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.
Ευρεία σύσκεψη για το θέμα πραγματοποιήθηκε και στο υπουργείο Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή
της υφυπουργού Υγείας Φωτεινής Σκοπούλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Το Βήμα, στο τραπέζι τέθηκε πρόταση για τη άμεση μείωση του ειδικού τέλους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο.

Από την πλευρά του, ο Πανελληνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας του πληθυσμού, επικαλούμενος την ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις επιπτώσεις στην υγεία, ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες κλπ).

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προτείνει μάλιστα να δοθούν οικονομικά κίνητρα για τη χρήση πετρελαίου και φυσικού αερίου, των οποίων η υψηλή τιμή έκανε τον κόσμο να στραφεί σε τζάκια και ξυλόσομπες και να χρησιμοποιεί ακόμα και ακατάλληλα προϊόντα ξύλου με βαφές ή άλλα χημικά.

«Οι συστάσεις και μόνο στον οικονομικά χειμαζόμενο πληθυσμό, δεν αρκούν. Χρειάζεται συνεργασία όλων των αρμόδιων παραγόντων προκειμένου να διαφυλαχθούν η Δημόσια Υγεία και το Περιβάλλον» καταλήγει ο ΠΙΣ.

Η καύση βιομάζας απελευθερώνει -σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους- αιωρούμενα σωματίδια που μπορούν να ερεθίσουν τους πνεύμονες, ή ακόμα και να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Μάλιστα, όσο μικρότερα τα σωματίδια, τόσο ευκολότερη είναι η είσοδός τους στον οργανισμό.

Το τελευταίο διάστημα οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων σε Αθήνα και άλλες αστικές περιοχές υπερβαίνει συχνά τα ανώτατα όρια της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας

Στη σύσκεψη της Πέμπτης συμμετείχαν παράγοντες των υπουργείων Υγείας, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, εκπρόσωποι της ΈΜΥ, καθώς και ο αναπληρωτής καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος μελετά τα επίπεδα των ρύπων και τις επιπτώσεις τους στην υγεία στο πλαίσιο του κοινοτικού προγράμματος το πλαίσιο TRANSPHORM.

Η υφυπουργός Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστήριξε ότι το θέμα της δημόσιας υγείας είναι σημαντικότερο από εκείνο του λαθρεμπορίου καυσίμων, δήλωση η οποία βρήκε σύμφωνους τους περισσότερους.

Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι αφορούσε την άμεση μείωση του ειδικού τέλους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο.

Παράλληλα, προτάθηκε ως ισοδύναμο μέτρο η διεύρυνση των προϋποθέσεων χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δικαιούχοι στη διαδικασία χορήγησής του όχι μόνο για χρήση πετρέλαιο αλλά και φυσικού αερίου.

Οδηγίες για τα ξύλα

Ακόμη, τα συναρμόδια υπουργείο πρόκειται να προχωρήσουν στην έκδοση οδηγιών σχετικά με τα καυσόξυλα και τα πέλετ. Για παράδειγμα θα δοθούν πληροφορίες για τις διάφορες ποιότητες των ξύλων (π.χ. η ελιά είναι καλύτερη από το πεύκο), για τα ποσοστά υγρασίας της ξυλείας και τις επιπτώσεις από την καύση ακατάλληλων ξύλων (π.χ. παλιά έπιπλα βαμμένα με βερνίκια, μελαμίνες, νοβοπάν κλπ.) η οποία μπορεί να οδηγήσει στην έκλυση επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία ατμοσφαιρικών ρύπων τόσο στο εξωτερικό περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό των σπιτιών.

Τέλος, συζητήθηκαν τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να λαμβάνονται σε περιόδους οξέων επεισοδίων χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κάποια απόφαση.

Μια από τις προτάσεις αφορούσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων στους δρόμους ως έσχατη λύση.
Keywords
Τυχαία Θέματα