Προώθηση της υδατοκαλλιέργειας

Η προώθηση της υδατοκαλλιέργειας αποτελεί παράγοντα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, η οποία σε λίγες μέρες, προχωρά στην ολοκλήρωση του αντίστοιχου Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, που θα δώσει τη δυνατότητα σε νέες επιχειρήσεις να επενδύσουν στον κλάδο - ανέφερε στην Ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, απαντώντας σε επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας.

Αναπτύσσοντας την επερώτησή τους, οι βουλευτές της ΝΔ, κ.κ.
Κασαπίδης, Μουσουρούλης, Τσουμάνης, Αναστασιάδης, Κεδίκογλου, Γαληνός και Δερμεντζόπουλος, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Μαρκόπουλος, έψεξαν την κυβέρνηση για αδράνεια σε σχέση με την επίλυση των προβλημάτων των ιχθυοκαλλιεργητών, με πρώτιστο το χωροταξικό, αλλά και σε σχέση με την προώθηση των συμφερόντων τους στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ.

Οι βουλευτές επεσήμαναν πως οι επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας «βρίσκονται στον αέρα», αν και θα έπρεπε να αποτελούν «όπλο για την Ελλάδα», ιδίως στην παρούσα δεινή οικονομική συγκυρία, και στο πλαίσιο της κρίσης που δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ από την καταστροφή του κόλπου του Μεξικού, ή στην Ιαπωνία με την μεγάλη εκροή ραδιενέργειας. Οι εκπρόσωποι της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησαν ένα νέο, «ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο που να δίνει στις επιχειρήσεις την δυνατότητα έρευνας και καινοτομιών», αλλά και πάταξη της παράνομης υδατοκαλλιέργειας, που, ειδικά στον Θερμαϊκό Κόλπο, απειλεί την νόμιμη παραγωγή, με διαρροές τοξικών υλικών.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Αστέριος Ροντούλης, αξίωσε από την κυβέρνηση να αξιοποιήσει το γεγονός ότι η Τουρκία έρχεται δεύτερη (μετά την Κίνα) στην εμπορία τροφίμων επικίνδυνων για την δημόσια υγεία, ενώ παρατήρησε πως «στον επενδυτικό νόμο, το υπουργείο έχει πεταχτεί έξω». Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ. Δρίτσας, υποστήριξε πως τα προβλήματα του κλάδου, οφείλονται στην ανοχή της πολιτείας απέναντι στην «ανεξέλεγκτη δράση των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, οι οποίες, κινούμενες με απίστευτους ρυθμούς, οδήγησαν τον κλάδο πολύ γρήγορα σε μονοπωλιακές καταστάσεις» - ενώ έψεξε και την κυβέρνηση, πως «εξαγγέλλει χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους και εγγύηση του Δημοσίου, χωρίς σχέδιο και χωρίς εγγυήσεις ποιότητας».

Απαντώντας, ο υπουργός Αλιείας, υπενθύμισε πρόσφατη πρόταση του υπουργείου του στο υπουργείο Οικονομικών, για την παροχή εγγυήσεων επιτοκίου και αποπληρωμής, για την χορήγηση δανείων μέχρι 70 εκ. ευρώ συνολικά, στις μονάδες του κλάδου. Αντίστοιχα, έχουν δεσμευθεί 35 εκ. ευρώ από το ταμείο «ΕΝΑΛΙΟΝ», για την στήριξη των επιχειρήσεων και πολύ σύντομα, (σύμφωνα με ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Μανώλη Μπεντενιώτη) θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την πολιτική για το θαλάσσιο περιβάλλον.

Στα πεπραγμένα της κυβέρνησης, ο κος Διαμαντίδης συμπεριέλαβε και την «θέσπιση κανόνων για την βιολογική υδατοκαλλιέργεια» και ανακοίνωσε πως προγραμματίζεται χρηματοδότηση εργ
Keywords
Τυχαία Θέματα