Σχέδιο για "κούρεμα" 50% του χρέους;

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιοργκ Άσμουσεν είπε οτι δεν σκέφτονται "κούρεμα" του ελληνικού χρέους, διέψευσε με άλλα λόγια τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας κυρίως στο γερμανικό Τύπο. Την ίδια στιγμή, (άλλο) στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε οτι το Ταμείο δεν σχολιάζει «φήμες και εικασίες» και τόνισε πως οι συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα βρίσκονται σε εξέλιξη και
θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
Στην ύπαρξη παρόμοιου σχεδίου «κουρέματος» έως και 50% είχε αναφερθεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υποστηρίζοντας ότι την ιδέα προωθούν η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τη Γερμανία, πάντως, να θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τη νέα αναδιάρθρωση.

«Στη μάχη για τη διάσωση της Ελλάδας, ΕΚΤ και ΔΝΤ βγαίνουν επιθετικά μπροστά και υποστηρίζουν ένα νέο εκτεταμένο 'κούρεμα' του χρέους, κατά το οποίο οι χώρες πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους, προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70% του ΑΕΠ» αναφέρει το Spiegel.

Σε συνέντευξή του στην Bild Zeitung ο Άσμουσεν τόνισε πως για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος χρειάζεται μια δέσμη μέτρων, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντική μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης και επαναγορά του χρέους από την Ελλάδα. «Ένα κούρεμα δεν συγκαταλέγεται στις λύσεις αυτές»..

Ο ίδιος προέτρεψε για άμεσης αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας προκειμένου να αποδεσμευθεί η δόση προς την Αθήνα. «Ελπίζω ότι η Ευρωομάδα τη Δευτέρα θα λάβει μια πολιτική απόφαση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ενδεχόμενο, όμως, ενός νέου «κουρέματος» αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο άρθρο της και η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, σημειώνοντας ότι «μπορεί η Γερμανία και τα περισσότερα κράτη της ΕΕ να απορρίπτουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους, ωστόσο το μέτρο αυτό θα μπορούσε απλώς να μετατεθεί χρονικά και όχι να αποφευχθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε μυστική συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Παρίσι, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015.

Σύμφωνα με την Welt, η προοπτική αυτή προσφέρει πλεονεκτήματα: Ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ καθησυχάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο επιθυμεί τη μείωση του χρέους της Αθήνας σε ένα βιώσιμο επίπεδο.

Η Welt σημειώνει πάντως ότι στην παρούσα φάση (προεκλογική χρονιά) η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται σε ένα κούρεμα με συμμετοχή των δημόσιων πιστωτών. Παράλληλα, αυτό θα είχε συνέπειες για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Κατά τις συνομιλίες της Δευτέρας στο Eurogroup για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο τρέχον πρό
Keywords
Τυχαία Θέματα