Συναισθηματική φόρτιση στην Πορεία των Ζωντανών στο Αουσβιτς

Περισσότεροι από επτά χιλιάδες άνθρωποι --ανάμεσά τους πολύ νέοι--μετείχαν σήμερα στην 20η κατά σειράν Πορεία των Ζωντανών στο χώρο του ναζιστικού κολαστηρίου Αουσβιτς-Μπιρκενάου, στη νότια Πολωνία, εις ανάμνησιν των έξι εκατομμυρίων Εβραίων, που οι Ναζιστές εξολόθρευσαν στη διάρκεια του "Ολοκαυτώματος".

Οι ειρηνικοί διαδηλωτές πέρασαν πολύ νωρίς, σήμερα το απόγευμα, την
εξωτερική Πύλη με τη διαβόητη επιγραφή "Arbeit macht frei" (Η εργασία απελευθερώνει) και κατευθύνθηκαν στα κρεματόρια του Μπιρκενάου, σε απόσταση περίπου 3 χιλιομέτρων. Ηταν εκεί σήμερα άνθρωποι, που προέρχονταν από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, όλη τη Λατινική Αμερική, που παρακολούθησαν τη νεκρώσιμη τελετή στην οποία χωροστάτησε ο Μεγάλος Ραββίνος του Ισραήλ, Εσκενάζι, Μέϊρ Λάου.

"Γιά μένα και γιά τον εγγονό μου είναι η πρώτη μας συμμετοχή στην Πορεία των Ζωντανών. Προσωπικά νοιώθω πολύ περίεργα, που ξαναγυρίζω μετά από τόσα έτη, εδώ" δήλωσε ο 85χρονος κρατούμενος του Αουσβιτς, Χαΐμ Φουχς, που διαμένει σήμερα στο Λοτζ στην κεντρική Πολωνία.

"Μελετώ την Ιστορία, ενσυνείδητα, εντοπίζω εδώ τους δεσμούς μου με τους παππούδες μου, με μία αίσθηση εκπλήρωσης καθήκοντος, χωρίς καταναγκασμό", δήλωσε ο εγγονός Γιόζεφ Φουχς, 29 ετών.

Αντίθετα, η 83χρονη Εστερ Μπρέϊντμπιε, κρατούμενη στο στρατόπεδο, που ζεί σήμερα στην Αυστραλία, κάνει μετά το 1945 κάθε χρόνο το προσκήνυμα στον ιστορικό χώρο. "Χαίρομαι πολύ να βλέπω τους νεαρούς προσκυνητές. Αυτοί θα εξασφαλίσουν το καλύτερο μέλλον" δήλωσε.

"Τη διαλλακτικότητα στα θρησκευτικά ζητήματα διδάσκει η Πορεία των Ζωντανών. Αποτελεί, συγχρόνως, την ελπίδα γιά ένα καλύτερο κόσμο", δήλωσε ο 27χρονος Ρικάρντο Βέϊγ, που ταξίδεψε στη νότια Πολωνία από τη Βραζιλία.

Από την πλευρά της η 20χρονη πολωνίδα φοιτήτρια, Πολίνα Γιεντρζέϊτσικ, αναφέρθηκε "στη συνειδητοποίηση από τους νέους Πολωνούς όσων έγιναν στην πατρίδα τους πριν από 6 δεκαετίες, ενώ όσοι αδιαφορούν δεν θα μπορέσουν ποτέ να νοιώσουν την απίστευτη ένταση της οδύνης, που βιώθηκε εδώ" στο Αουσβιτς-Μπιρκενάου.

Η απελευθέρωσή του έγινε την 27η Ιανουαρίου 1945. Οι Ισραηλινοί τιμούν το γεγονός την 27η του (μηνός) Νισάν, στο εβραϊκό ημερολόγιο, ακριβώς επτά ημέρες πριν από την επέτειο της ίδρυσης το 1948 του Ισραήλ "μέσα από τις στάκτες του Ολοκαυτώματος".

"Μέσα από τις Στάκτες του Ολοκαυτώματος"

Οι σειρήνες ήχησαν σήμερα ακριβώς στις 10.00 το πρωΐ γιά ένα δίλεπτο στο Ισραήλ, εις ανάμνησιν του Ολοκαυτώματος. Απαντες, ακινητοποιήθηκαν στους δρόμους και στις λεωφόρους του Ισραήλ, την ώρα εκείνη.

Στο Ιστορικό Κέντρο Μνήμης γιά το Ολοκαύτωμα ξεκίνησε αμέσως μετά η επίσημη εκδήλωση γιά το Ολοκαύτωμα. Επίσημη τελετή με τον τίτλο : "Γιά τον κάθε άνθρωπο, υπάρχει το όνομά του" έγινε επίσης στην Κνέσετ, το κοινοβούλιο. Οι επίσημες εκδηλώσεις τερματίστηκαν με τη δύση.

--Το ισραηλινό ίδρυμα γιά το Ολοκαύτωμα, Yad Vashem, έχει μέχρι σήμερα ταυτο
Keywords
Τυχαία Θέματα