Τα κίνητρα της έντονης δραστηριοποίησης της Τουρκίας

Η Διαδικτυακή πύλη euractiv.gr σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Τουρκία δοκιμάζει την ήπια ισχύ στον αραβικό κόσμο» αναφέρει ότι η Τουρκία ενόψει του εμφυλίου πολέμου που εκτυλίσσεται στη Λιβύη αλλά και των κινημάτων εξέγερσης σε όλο σχεδόν τον αραβικό κόσμο πολλαπλασιάζει τις προσπάθειές της να εμφανιστεί ως χώρα-πρότυπο αλλά και ως διπλωματικός διαμεσολαβητής.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι παρόλο που η Τουρκία δεν είχε προσκληθεί στη Συνάντηση στο Παρίσι στις 19 Μαρτίου,
που προηγήθηκε των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, κατέστησε σαφές ότι επιθυμούσε να αποτελέσει μέλος της πολιτικής συμμαχίας που θα χειριζόταν τον πόλεμο στη Λιβύη. Στην επόμενη Συνάντηση που έλαβε χώρα στο Λονδίνο στις 29 Μαρτίου η Τουρκία έλαβε μέρος θέλοντας να θέσει τις βάσεις για την επιρροή της στη μετά - Καντάφι Λιβύη.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η Τουρκία έχει επιδοθεί σε διπλωματικό αγώνα άνευ προηγουμένου για τη Λιβύη, σε σημείο που πολλοί αναρωτιούνται για τα κίνητρά της. Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, η διπλωματική ανάμειξη της Τουρκίας στην περιοχή έγινε δεκτή επίσημα με θετικό τρόπο, ιδιαίτερα από πλευράς Μ. Βρετανίας , η οποία είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Άλλοι ωστόσο θεωρούν ότι με την ενεργή της ανάμειξη η Άγκυρα επιδιώκει να ανεβάσει τις μετοχές της έναντι των Δυτικών της συμμάχων και εταίρων και ορισμένες μάλιστα φορές υπονομεύει τις προσπάθειές τους. Επίσης η Τουρκία κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί την κρίση στη Λιβύη για να προωθήσει τη δική της ατζέντα.
Keywords
Τυχαία Θέματα