Το "Πίρι Ρέίς" μας...τεστάρει στο Αιγαίο

Το τουρκικό πλοίο "κότσα Πίρι Ρέις" δεν είναι και από τα καλύτερα εξοπλισμένα πλοία για να κάνει έρευνες. Ο εξοπλισμός του είναι αρκετά παλιός, ενώ αμφιβολίες εκφράζονται ακόμη και για το κατά πόσο το ίδιο το πλοίο είναι αξιόπλοο(!). Πριν από λίγους μήνες, όταν οι Τούρκοι απειλούσαν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει το δικαίωμα να ψάχνει τρόπους για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου που υπάρχει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Άγκυρα έστειλε το Πίρι Ρέις για έρευνες στα ανοικτά της Κύπρου. Ομως το «καμάρι» της
γειτονικής χώρας(μάλλον για...συμβολικούς λόγους) υπέστη σοβαρή βλάβη και έμεινε μεσοπέλαγα. Απο σήμερα το Πίρι Ρέις βρίσκεται - αίφνης - στο Αιγαίο.
Αρχισε απο το απόγευμανα πλέει με πολύ χαμηλή ταχύτητα σε διεθνή ύδατα περίπου 18 μίλια βορειοδυτικά της Λέσβου. Το τουρκικό πλοίο κάνει ορισμένες εργασίες επάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, χωρίς μάλλον να έχει ενημερωθεί η ελληνική πλευρά όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

Με άλλα λόγια, το Πίρι Ρέις παραβιάζει ελληνική δικαιοδοσία και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Οι Τούρκοι όπως λένε, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε "βιολογικές" και "ωκεανογραφικές" έρευνες, δηλαδή οι εργασίες που γίνονται από τους Τούρκους εξελίσσονται στην επιφάνεια της θάλασσας και όχι στην υφαλοκρηπίδα.

Η ουσία είναι οτι ένα τουρκικό ερευνητικό πλοίο, χωρίς να έχει ενημερώσει και χωρίς να έχει πάρει ειδική άδεια από την Αθήνα, κάνει εργασίες σε περιοχή ελληνικής δικαιοδοσίας. Σε μια περιοχή που ναι μεν είναι διεθνή ύδατα και επομένως υπάρχει ελευθερία ναυσιπλοϊας, όμως πρόκειται για ερευνητικό πλοίο που κάνει εργασίες επάνω στην ελληνική υφαλοκρηπίδα -και άρα η Ελλάδα έχει πλήρη κυριαρχία. Προφανώς η Τουρκία επιχειρεί να "αξιοποιήσει" αυθαίρετα το γεγονός χωρίς όμως να έχει νομιμοποίηση.
Το τουρκικό πλοίο παρακολουθείται διακριτικά από πλωτό του Λιμενικού Σώματος, οι αξιωματικοί του οποίου καταγράφουν τις κινήσεις του Πίρι Ρέις. Παραλλήλως, σε διπλωματικό επίπεδο έχουν δοθεί οδηγίες στους διπλωμάτες της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα να κάνουν παραστάσεις προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Είναι όμως προφανές ότι ο βασικός σκοπός των Τούρκων δεν είναι να κάνουν έρευνες σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας, αλλά να δοκιμάσουν τις αντοχές της ελληνικής πλευράς. Να δουν την ταχύτητα και την ένταση της ελληνικής αντίδρασης, να διαπιστώσουν το βαθμό ετοιμότητας του συστήματος.

Τακτικές κινήσεις με το βλέμμα στην επόμενη μέρα που η Ελλάδα προγραμματίζει έρευνες για τον εντοπισμός κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός των ζωνών ελληνικής δικαιοδοσίας και η Τουρκία απειλεί την Κύπρο ότι δεν θα επιτρέψει να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές η τοποθέτηση πλωτών δεξαμενών με τρυπάνια που αναζητούν πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Keywords
Τυχαία Θέματα