Τρισέ: Τι θα γίνει με την οικονομία της Ιαπωνίας

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ δήλωσε ότι αναμένει "σημαντική μείωση" της δραστηριότητας της ιαπωνικής οικονομίας προτού αυτή εν συνεχεία ανακάμψει. Ο κ. Τρισέ, που κατέθεσε στην επιτροπή οικονομικών και πιστωτικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το θέμα των οικονομικών επιπτώσεων από τον ισχυρότατο σεισμό στην Ιαπωνία υπογράμμισε ότι "μετά από μία τραγωδία αυτού του μεγέθους,
γενικώς ακολουθεί μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και μετά την παρέλευση κάποιου χρονικού διαστήματος απορροφάται αυτή η μείωση και επακολουθεί η ανάκαμψη".

"Είναι δύσκολο [ακόμη] να κρίνουμε" ποιες θα είναι οι ακριβείς επιπτώσεις από τον ισχυρότατο σεισμό και το πολύ μεγάλο τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, πρόσθεσε. "Παρακολουθούμε από κοντά ποιες θα είναι οι ακριβείς επιπτώσεις, γιά την Ιαπωνία, αλλά και για τους εταίρους της. . . όσο γιά την πυρηνική διάσταση της τραγωδίας, αυτή δεν είναι μόνον ιαπωνική, αλλά και παγκόσμια".

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε ότι ο σεισμός και το τσουνάμι ενδέχεται να κοστίσουν στην ιαπωνική οικονομία περίπου 235 δισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 165 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσοστό 4% του ιαπωνικού ΑΕΠ. Η προσπάθεια της ανασυγκρότησης θα συνδράμει στην ανάκαμψη της οικονομίας της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την ΠΤ.

Ο κ. Τρισέ αναφέρθηκε στη συντονισμένη προσπάθεια που έκαναν οι επτά πλουσιότερες χώρες στον πλανήτη (Ιαπωνία, ΗΠΑ, Ιταλία, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς), για να εμποδιστεί η άνοδος του ιαπωνικού γεν στις διεθνείς συναλλαγματικές αγορές μετά από την καταστροφή στη βορειοανατολική Ιαπωνία.

"Υπήρξε μεταξύ των ηγετών των Επτά συναίνεση για τη διαμόρφωση κοινής στάσης (όσον αφορά το γεν), ώστε να σταλεί το κατάλληλο σήμα προς τις χρηματαγορές".

"Είναι το καλύτερο σήμα που μπορούσαμε να στείλουμε προς τις χρηματαγορές, ενόψει της συγκυρίας", δήλωσε ο κ. Τρισέ καταλήγοντας την κατάθεσή του στην εν λόγω επιτροπή του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα