Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Κάτω από τα 124 δολάρια υποχώρησε σήμερα η τιμή του μπρεντ και κάτω από τα 113 δολάρια η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, καθώς η συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου απομακρύνεται από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών ετών και οι διαπραγματευτές σταθμίζουν τον αντίκτυπο του θανάτου του Οσάμα μπιν Λάντεν στη διεθνή αγορά πετρελαίου.

Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου
παράδοσης Ιουνίου του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχώρησε έως και στα 112,63 δολάρια, για να ανακάμψει στη συνέχεια στα 112,73 δολάρια, χάνοντας 79 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό «κλείσιμο».

Το αντίστοιχο συμβόλαιο του αργού τύπου μπρεντ υποχώρησε έως και στα 123,51 δολάρια. Ανέκαμψε, αργότερα, στα 123,87 δολάρια, καταγράφοντας απώλειες 1,25 δολαρίων σε σχέση με τη χθεσινή τιμή «κλεισίματος».

Στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές πετρελαίου συνέβαλαν και οι ενδείξεις ότι η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ ενδέχεται να επιβραδύνεται. Ο δείκτης προμηθειών που δημοσιοποίησε το Institute of Supply Management, βαρόμετρο για την επιχειρηματική δραστηριότητα στη μεταποίηση, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Επιπλέον, όπως σημειώνει το Μπλούμπεργκ, μεγαλύτερη της αναμενόμενης ήταν και η πτώση που κατέγραψε ο δείκτης προμηθειών στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη μετά τις ΗΠΑ καταναλώτρια χώρα πετρελαίου στον πλανήτη. Η εξέλιξη αυτή ώθησε την Credit Suisse να αναθεωρήσει προς τα κάτω την εκτίμησή της για το ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας, τόσο φέτος όσο και το 2012.

Οι διαπραγματευτές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου αναμένουν, επίσης, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία για τα αμερικανικά διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου. Αναλυτές που συμμετείχαν σε σχετική σφυγμομέτρηση του Ρόιτερ εκτιμούν ότι αυξήθηκαν κατά 1,9 εκατομμύρια βαρέλια, την εβδομάδα που έληξε στις 29 Απριλίου, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε αντίστοιχη σφυγμομέτρηση του Μπλούμπεργκ κάνουν λόγο για αύξηση κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια.
Keywords
Τυχαία Θέματα