Ζημία κατέγραψε η "ΕΛΒΟ"

Ζημιά ύψους 21,82 εκατ. ευρώ κατέγραψε το 2010 η γνωστή ως "ΕΛΒΟ", Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων ΑΒΕ, η οποία ελέγχεται από το Δημόσιο, πλήττεται από έλλειψη ρευστότητας και αδυνατεί να υλοποιήσει υπογεγραμμένες συμβάσεις κατασκευής οχημάτων στη μονάδα της στη Θεσσαλονίκη.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, που είχαν μειωθεί σε 493 στα τέλη του 2010, από 537 στα τέλη του 2009, βρίσκονται ως γνωστόν σε κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της, τα έσοδα της εταιρείας τον περασμένο χρόνο
περιορίστηκαν σε 22,15 εκατ. ευρώ, από 36,90 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας έτσι μείωση κατά 40% σε ποσοστό και κατά 14,75 εκατ. ευρώ σε αξία.

Η "ΕΛΒΟ" κατέγραψε ζημιά προ φόρων 21,33 εκατ. ευρώ το 2010, ενώ την προηγούμενη οικονομική χρήση είχε παρουσιάσει ζημιά προ φόρων 20,74 εκατ. ευρώ. Μετά τον συνυπολογισμό των φόρων της χρήσης το καθαρό αποτέλεσμά της ήταν ζημιά 21,82 εκατ. ευρώ (20,73 εκατ. ευρώ το 2009).

Στα τέλη του 2010 είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες, υποχρεώσεις της εταιρείας ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Στις 31.12.2010 τα ίδια κεφάλαιά της ήταν αρνητικά κατά 23,96 εκατ. ευρώ και οι πάσης φύσεως υποχρεώσεις, βραχυπρόθεσμες και ληξιπρόθεσμες, ανέρχονταν σε 109,55 εκατ. ευρώ.
Προσωρινή ανάσα
Ανάσα, έστω προσωρινή, παίρνει η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ), μετά την -επί μακρόν αναμενόμενη- έγκριση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 27 εκατ. ευρώ, στη σημερινή γενική συνέλευση της εταιρίας, στη Θεσσαλονίκη.

Η αύξηση, που αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιούνιο και θ΄ ανεβάσει το ποσοστό του δημοσίου στο 72,6%, αναμένεται να προκαλέσει ένα θετικό «ντόμινο» εξελίξεων, αφού εκτιμάται ότι θα επιτρέψει στην εταιρία: να λάβει φορολογική ενημερότητα, να αποκτήσει ξανά θετική καθαρή θέση, να ενεργοποιήσει υπεσχημένες, αλλά παγωμένες, συμβάσεις έργων 15 εκατ. ευρώ, να εκταμιεύσει ομολογιακό δάνειο ύψους 11 εκατ. ευρώ και να διεκδικήσει νέα προγράμματα.

Συναινούν, αλλά δεν συμμετέχουν Μυτιληναίος-Λαϊνόπουλος
Την αύξηση πρότεινε ο εκπρόσωπος του ελληνικού δημοσίου, ενώ οι πλευρές Μυτιληναίου (με 43%) και Λαΐνόπουλου (6%) συναίνεσαν, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα συμμετάσχουν. Μετά την αύξηση, τα ποσοστά των δύο ομίλων διαμορφώνονται σε 24,1% και 3,3% αντίστοιχα, γεγονός που επαληθεύει τη σταδιακή απαγκίστρωσή τους από την ΕΛΒΟ και διαμορφώνει ακόμη πιο ξεκάθαρους όρους για την εξαγγελθείσα ιδιωτικοποίηση του 65% της εταιρίας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2012.

Τα 27 εκατ. μπορεί να μην αποτελούν οριστική «θεραπεία» για την ΕΛΒΟ, αλλά τη βάζουν ξανά στο παιχνίδι, καθώς τής επιτρέπουν να μετοχοποιήσει δάνειο, που χρονολογείται από το 1997 -του οποίου εξυπηρετήθηκαν μόνο οι τόκοι- ώστε να μπορέσει να λάβει φορολογική ενημερότητα από τη ΦΑΕ, να δανειοδοτείται κανονικά και να διεκδικεί νέα έργα. Μέρος των κεφαλαίων -έστω ελάχιστο- θα αξιοποιηθεί ως ρευστότητα.

Το σπουδαιότερο είναι, όμως, ότι -βάσει δεσμεύσεων τ
Keywords
Τυχαία Θέματα