Η ΕΕΛ/ΛΑΚ προτείνει τη διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων από τον ΟΑΕΔ για Ανοιχτό Λογισμικό

20:38 29/12/2014 - Πηγή: PC Nea
H μη-κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) στο πλαίσιο των δράσεων της για την προώθηση των ανοιχτών τεχνολογιών προτείνει στον Διευθυντή ΟΑΕΔ, τα δωρεάν εκπαιδευτικά σεμινάρια για ανέργους που διοργανώνει με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων στη χρήση λογισμικού, να πραγματοποιηθούν με ανοιχτές τεχνολογίες.

Η διοργάνωση απο τον ΟΑΕΔ
δωρεάν εκπαιδευτικών σεμιναρίων για ανέργους με στόχο την απόκτηση δεξιοτήτων στη χρήση λογισμικού είναι μια χρήσιμη όσο και αναγκαία δράση, η οποία, ωστόσο, κινείται προς λάθος κατεύθυνση, δηλαδή προς μια κλειστή τεχνολογία που ωφελεί μια συγκεκριμένη εταιρεία.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έντονη μετακίνηση της δημόσιας, και σε πολλές περιπτώσεις και της ιδιωτικής, ψηφιακής πληροφορίας προς ανοιχτά πρότυπα σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και παγκοσμίως. Όλο και περισσότεροι Δήμοι και Περιφέρειες ανά την Ευρώπη μεταπίπτουν σε ανοιχτό λογισμικό και σε ανοιχτά πρότυπα για τα έγγραφα και γενικότερα την ψηφιακή τους πληροφορία. Ο Δήμος της Τουλούζης ολοκλήρωσε φέτος πρόγραμμα μετάπτωσης σε 10.000 σταθμούς εργασίας από ιδιόκτητο λογισμικό σουίτας γραφείου σε LibreOffice, εξοικονομώντας 1.000.000€ σε τρία χρόνια από αγορά αδειών χρήσης. Ο Δήμος Τεργέστης εξοικονόμησε, αντίστοιχα, 900.000€ από τη μετάβαση σε OpenOffice. Η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αποφάσισε πρόσφατα να χρησιμοποιούνται μόνο ανοιχτά πρότυπα για τα έγγραφα του δημόσιου τομέα, ενώ η Νότια Κορέα παίρνει αποστάσεις από το ιδιόκτητο λογισμικό προκειμένου να αποφύγει το κλείδωμα και την εξάρτηση από συγκεκριμένους προμηθευτές.

Οι τεχνολογίες ανοιχτού λογισμικού είναι ώριμες και αξιόπιστες, γεγονός το οποίο αποδεικνύεται από παραδείγματα όπως αυτά που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Βασικό πλεονέκτημά τους έναντι ιδιόκτητων λύσεων είναι ότι μπορούν να αναπτυχθούν και να υποστηριχθούν από τοπικό εργατικό δυναμικό, όντας ανοιχτές τεχνολογίες, διατηρώντας μέσα στη χώρα το αντίστοιχο κεφάλαιο που θα επενδυθεί και ενισχύοντας την τοπική αγορά εργασίας. Παράλληλα προσφέρουν τη δυνατότητα επιλογής σχετικά με το ποιος θα προσφέρει την υποστήριξη και αφήνουν ανοιχτή την επιλογή σχετικά με την κατεύθυνση προς την οποία επιθυμεί ο χρήστης να αναπτύξει το λογισμικό.

Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι ο Οργανισμός οφείλει να κινηθεί και προς την κατεύθυνση της εκπαίδευσης και παροχής κατάρτισης σε ανοιχτές τεχνολογίες. Ήδη στην Ελλάδα υπάρχει αναγνωρισμένος από το δημόσιο φορέας, ο οποίος παρέχει πιστοποίηση για δεξιότητες στη χρήση LibreOffice, ενώ παράλληλα παρέχονται σχετικά σεμινάρια από πολλούς οργανισμούς και εταιρίες ανά την Ελλάδα.

Η εκπαίδευση και πιστοποίηση ανθρώπινου δυναμικού σε ανοιχτές τεχνολογίες θα προσφέρει οφέλη τόσο στους εκπαιδευόμενους, όσο και στην αγορά εργασίας παραγωγής και υποστήριξης στη χρήση ανοιχτού λογισμικού, και θα δημιουργήσει ευκαιρίες ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας. Ο ΟΑΕΔ μπορεί και οφείλει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο αυτό αξιοποιώντας τη γνώση και εμπειρία που έχει συσσωρευθεί σε εγχώριες κοινότητες που ασχολούνται με το ανοιχτό λογισμικό. Η Εταιρία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) μπορεί και θέλει να στηρίξει αυτή την προσπάθεια θέτοντας στην υπηρεσία σας τις γνώσεις, την εμπειρία και το δίκτυο εμπειρογνωμόνων και κοινοτήτων που διαθέτει.
Keywords
Τυχαία Θέματα