Shadow Warrior (consoles)

O "σκοτεινός" πολεμιστής εισβάλλει στις κονσόλες.

H δεκαετία του '90 μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί "χρυσή" για τα FPS, καθώς σε αυτήν είδαμε δεκάδες κυκλοφορίες όπως το μνημειώδες Doom, αλλά και τα αξιόλογα Heretic, Blood, Duke Nukem 3D κ.ο.κ. Στην τελευταία κατηγορία ανήκει και το πρωτότυπο Shadow Warrior

της 3D Realms, το οποίο έτυχε θερμής αποδοχής από τους λάτρεις των First-Person Shooters, παρά το γεγονός ότι απέσπασε ανάμικτες κριτικές. Πέρυσι η πολωνική Flying Wild Hog πήρε την απόφαση να μας προσφέρει ένα σύγχρονο remake του Shadow Warrior, βάζοντάς μας αν μη τι άλλο σε σκέψεις για την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η ανησυχία αυτή ήταν απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς τo genre των FPS έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά τα τελευταία 15 περίπου χρόνια. Παρά τις ανησυχίες μας, όμως το νέο Shadow Warrior κατάφερε να παρουσιαστεί αισθητά βελτιωμένο σε σχέση με τον προκάτοχό του και να μας προσφέρει μια αγνή old-school FPS εμπειρία.

Φέτος ένα περίπου χρόνο μετά την κυκλοφορία για τα PC, το Shadow Warrior της Flying Wild Hog κυκλοφορεί σε αμφότερα τα PS4 και Xbox One από τη Namco Bandai Games. Το τελευταίο έρχεται να προστεθεί στην ήδη μεγάλη λίστα των next-gen ports και όπως είναι φυσικό η κυκλοφορία αυτή δεν παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για κάποιον που έχει ήδη ασχοληθεί με την περσινή έκδοση. Για όσους βέβαια δεν ανήκουν στην παραπάνω κατηγορία, το Shadow Warrior είναι ένα φρέσκος τίτλος για τα PS4 και Xbox One. Κατά πόσο όμως έχουμε να κάνουμε με ένα επιτυχημένο port, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με το τεχνικό τομέα; H απάντηση ακολουθεί παρακάτω.


Who wants some Wang?
To Shadow Warrior είναι μία δημιουργία που δεν παίρνει ποτέ τον εαυτό της στα σοβαρά και αυτό θα λέγαμε ότι είναι και το μεγαλύτερο ατού της. Για όσους είχαν ασχοληθεί με τον πρωτότυπο τίτλο της 3D Realms να τονίσουμε ότι το σενάριο παρουσιάζει κάποιες ομοιότητες, παρόλα αυτά η πλοκή εξελίσσεται με τελείως διαφορετικό τρόπο. Ο κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Lo Wang, ένας μισθοφόρος της Zilla Enterprise, o οποίος προσπαθήσει να αποκτήσει για λογαριασμό της εταιρείας του, το Nobitsura Kage, ένα αρχαίο katana. Στην πορεία βέβαια τα πράγματα στραβώνουν, καθώς δαίμονες εισβάλλουν στον κόσμο σας από μια άλλη διάσταση. Mε την βοήθεια του πνεύματος Hoji λοιπόν καλείστε να επαναφέρετε την τάξη και την γαλήνη στον κόσμο. Πρακτικά θα πρέπει να εξολοθρεύσετε εκατοντάδες δαίμονες για να φτάσετε στον προορισμό σας και να ανακαλύψετε τον υπαίτιο της όλης κατάστασης.

Η διάχυτη b-movie αισθητική και η γενικότερη cultίλα που αποπνέει το Shadow Warrior είναι δεδομένο ότι θα ενθουσιάσουν τους νοσταλγούς των old-school First-Person Shooters. Οι διάλογοι είναι καυστικοί, σπαρταριστοί και διακρίνονται για το χιούμορ τους. Τα στοιχεία αυτά καταφέρνουν να "απογειώσουν" το αντικειμενικά μέτριο σενάριο κρατώντας το ενδιαφέρον σας αμείωτο από την αρχή μέχρι και το τέλος της περιπέτειάς σας.

http://www.youtube.com/watch?v=cV-lZHE5EVA


Για να ολοκληρώσετε την ιστορία θα χρειαστεί να αφιερώσετε τουλάχιστον 15 ώρες, ενώ αν αποφασίσετε να εξερευνήσετε όλα τα levels σπιθαμή προς σπιθαμή και να ανακαλύψετε τα διάφορα collectables το Shadow Warrior δύναται να σας κρατήσει συντροφιά για 30-40 ώρες περίπου. Να σημειωθεί εδώ ότι η συλλογή των collectables είναι μεν προαιρετική, παρόλα αυτά με δεδομένο ότι τα περισσότερα εξ' αυτών σας επιτρέπουν να κάνετε upgrade τα όπλα και τα abilities σας καλό θα είναι να συλλέξετε όσα περισσότερα μπορείτε. Αν μη τι άλλο ο υψηλός βαθμός πρόκλησης και το άνω του μετρίου A.I καθιστούν την περιπέτειά σας μια πραγματική δοκιμασία, οπότε θα πρέπει να ενδυναμώσετε τον Lo Wang για να καταφέρετε να τα βγάλετε πέρα.

1000+1 τρόποι για να κόψετε κομματάκια έναν δαίμονα!


H τέχνη του Kenjutsu
Με τους μηχανισμούς της μάχης και το gameplay του Shadow Warrior είχαμε αναφερθεί εκτενέστερα σε προγενέστερο review μας οπότε εδώ δεν θα επεκταθούμε περισσότερο. Επιγραμματικά μόνο να αναφέρουμε ότι ο Lo Wang έχει πρόσβαση σε ένα πραγματικά τεράστιο οπλοστάσιο από πιστόλια, ημι-αυτόματα, καραμπίνες, εκτοξευτές ρουκετών κ.ο.κ. Το gunpplay θα λέγαμε ότι είναι επιεικώς αναχρονιστικό και δεν διαθέτει την στιβαρότητα ή την αληθοφάνεια των σύγχρονων FPS, παρόλα αυτά η όλη εμπειρία είναι αρκετά πιο διασκεδαστική στο Xbox One χάρις των Impulse Triggers.


To στοιχείο που κάνει το Shadow Warrior να ξεχωρίζει πάντως είναι η katana στην οποία έχει πρόσβαση ο χαρακτήρας σας. Με αυτήν μπορείτε να τεμαχίσετε τους αντιπάλους σας και να χρησιμοποιήσετε διάφορα skills. Για να είμαστε ειλικρινείς αρκετές φορές η δημιουργία της Flying Wild Hog μας έδωσε την αίσθηση ότι παίζουμε ένα Action-Adventure και όχι ένα FPS και αυτό γιατί στις μάχες κατά 90% χρησιμοποιούσαμε το σπαθί μας και όχι κάποιο από τα βαλλιστικά όπλα μας. Να προσθέσουμε εδώ ότι υπάρχει και ένα σύστημα αξιολόγησης (απεικονίζεται με shuriken) που σας βαθμολογεί ανάλογα με τις επιδόσεις σας ύστερα από κάθε μάχη. Στο κομμάτι αυτό παρατηρήσαμε ότι είναι πιο εύκολο να κάνει κάποιος μεγάλο σκορ με την katana, παρότι με τα άλλα όπλα.

Τεχνικός τομέας
Το Shadow Warrior, όπως και στα PC, χρησιμοποιεί την Road Hog Engine, μία in-house μηχανή γραφικών της Flying Wild Hog την όποια είδαμε για πρώτη φορά στο Hard Reset που κυκλοφόρησε το 2011. Να σημειωθεί εδώ πως στα δύο χρόνια που μεσολάβησαν από την κυκλοφορία του Hard Reset μέχρι την αντίστοιχη του Shadow Warrior στα PC οι developers τροποποιήσαν και βελτίωσαν σημαντικά την engine τους εισάγοντας dynamic lighting effects, parallax occlusion mapping και screen-space ambient occlusion. Τα στοιχεία αυτά έχουν μεταφερθεί με επιτυχία και στις κονσόλες, παρόλα αυτά οι developers δεν κατάφεραν να μας προσφέρουν την 60fps εμπειρία που μας είχαν υποσχεθεί.

Η αλήθεια είναι ότι στο frame rate χρειάζονταν περισσότερη δουλειά, καθώς συνεχώς παρατηρούνται μικρές πτώσεις του (1-2 fps), ενώ σε κάποια απαιτητικά σημεία πέφτει κάτω από τα 50fps. Συν τις άλλοις, ορισμένες φορές παρατηρήσαμε και αρκετό screen tearing. Αντίθετα, στα textures θα λέγαμε ότι οι developers κατάφεραν να μας παρουσιάσουν ένα αποτέλεσμα ανάλογο της περυσινής έκδοσης. Ενδεικτικά η console έκδοση του Shadow Warrior είναι αντίστοιχη με αυτή των PC στα ultra settings, με ορισμένες μόνο παραχωρήσεις στο texture filtering, ιδίως στο Xbox One.

Όσον αφορά την απεικόνιση πάντως η έκδοση για το PS4 έχει ένα σαφέστατο πλεονέκτημα, καθότι τρέχει στα 1080p. Στο Xbox One αντίθετα το Shadow Warrior τρέχει στα 900p, καθώς οι developers δεν είχαν αρκετό χρόνο στην διάθεσή τους για να ανεβάσουν την ανάλυση στα 1080p. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικούς μήνες η Microsoft αποδέσμευσε το 10% της GPU, το οποίο ήταν δεσμευμένο για το Kinect. H Flying Wild Hog θα μπορούσε έστω με κάποιο patch να αυξήσει την ανάλυση στο Xbox One μετά την κυκλοφορία του Shadow Warrior, αλλά δυστυχώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο.


Πετυχαίνει τον σκοπό του
Η Flying Wild Hog κατάφερε να μεταφέρει με επιτυχία το Shadow Warrior στα PS4 και Xbox One, εντούτοις οι συγκεκριμένες εκδόσεις δεν έχουν να προσφέρουν κάτι περισσότερο σε σχέση με τον προκάτοχό τους. Συν τις άλλοις, η PC έκδοση είναι ελαφρώς ανώτερη στον τεχνικό τομέα. Εν κατακλείδι λοιπόν η πολωνική εταιρεία χωρίς να “ιδρώσει”, αφού στον ένα χρόνο που μεσολάβησε θα μπορούσε να προσθέσει κάτι στις console εκδόσεις, μας παρουσιάζει ένα αρκετά αξιόλογο port. Οι νοσταλγοί των 90s FPS αλλά και όσοι εν πάση περιπτώσει θέλουν έναν διασκεδαστικό τίτλο με μπόλικο gore και χαβαλέ αξίζει να το δοκιμάσουν.

Θετικά:
- Πιστό στο κλίμα του πρωτότυπου Shadow Warrior
- Μεγάλη διάρκεια
- Η melee μάχη με την katana είναι όλα τα λεφτά
- Old-school αισθητική και σπαρταριστές ερμηνείες
- Μπόλικο gore

Αρνητικά:
- Ασταθές frame rate και 900p ανάλυση στο Xbox One
- Μέτριο gunplay
- Αδιάφορο soundtrack
- Δεν διαθέτει multiplayer

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.3

Εάν αρέσκεστε στο να τεμαχίζετε δαίμονες με την katana σας, τότε θα βρείτε εδώ τη νέα αδυναμία σας.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα