Aπάντηση Χουριέτ σε Χριστοδουλίδη: «Η Κύπρος δεν είναι μόνο χριστιανικό νησί»

Aπάντηση στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη προ ημερών για λεηλασία και αλλαγή κυρίως της χριστιανικής πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα δίνει η εφημερίδα Χουρριέτ. Συγκεκριμένα σε άρθρο γνώμης με τίτλο  «Το Κυπριακό και η εσφαλμένη αντίληψη του στη Δύση» αναφέρει πως ούτε τα γεγονότα που αναφέρθηκαν από τον Κύπρο υπουργό Εξωτερικών είναι σωστά, ούτε η Κύπρος είναι αποκλειστικά χριστιανικό νησί.

«Μόνο σε ορισμένα χωριά των οποίων οι πληθυσμοί είναι κυρίως

τουρκικοί, οι εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τζαμιά. Στην πραγματικότητα, μόνο 70 από τις περισσότερες από 600 υπάρχουσες εκκλησίες έχουν γίνει τζαμιά στην ‘’ΤΔΒΚ’’ (όπως αποκαλεί το ψευδοκράτος)  μετά την διαίρεση του νησιού το 1974. Οι υπόλοιπες  θα παραδοθούν στους Ελληνοκυπρίους μετά την εξεύρεση λύσης για το Κυπριακό.

«Προς το σκοπό αυτό, υπάρχουν μόνο 200 τζαμιά σε ολόκληρη την ΄΄ΤΔΒΚ’’ - μόνο μία ανά 1.500 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι ο Βορράς απέχει πολύ από το να "ισλαμοποιηθεί". Επίσης, ένα μόνο μεγάλο τζαμί, το Τζαμί Χαλά Σουλτάν, άνοιξε με την υποστήριξη του τουρκικού ιδρύματος Diyanet το 2019. Ένας άλλο, το Τζαμί Suat Günsel, βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή».

«Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, αυτό σημαίνει ότι το βόρειο τμήμα του νησιού θα έχει μόνο δύο μεγάλα τεμένη. Επιπλέον, το 2017, οι Μαρωνίτες Χριστιανοί είχαν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα χωριά τους στην ‘’ΤΔΒΚ’’ και έχει επιτραπεί στις  εκκλησίες τους να λειτουργήσουν/ Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα των πολιτικών της ‘’ΤΔΒΚ’’ σε αυτό το θέμα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι το νησί ήταν υπό οθωμανική κυριαρχία για 300 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων όλες οι θρησκευτικές ομάδες είχαν τη δυνατότητα να ασκούν ελεύθερα τη θρησκεία τους, παρά το γεγονός ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν ισλαμική. Ως εκ τούτου, θα ήταν λάθος να πούμε ότι η ‘’ΤΔΒΚ’’ είναι εξισλαμισμένη και ότι η Κύπρος είναι και ήταν πάντα ένα αποκλειστικά χριστιανικό νησί, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση στο νότο».

Σκοπός του Χριστοδουλίδη,  σημειώνει ο αρθρογράφος της Χουρριέτ, είναι να μεταφέρει ένα μήνυμα φόβου και μίσους στους Ελληνοκύπριους και να προωθήσει τον δεξιό λαϊκισμό. «Ο στόχος ήταν πάντα να τσιγκλήσουν στην υπερηφάνεια των Τουρκοκυπρίων για να έχουμε μια ισχυρότερη βάση διαπραγμάτευσης και καλύτερη εικόνα στη διαδικασία επίλυσης», ισχυρίζεται.

Ο ισχυρισμός, συνεχίζει μεταξύ άλλων το άρθρο, ότι ο Βορράς  εξισλαμίζεται είναι ένας λαϊκιστικός ισχυρισμός. «Δεν πρόκειται πραγματικά για ισλαμοποίηση, δεδομένου ότι ο βορράς είναι ιστορικά τουρκικός και μουσουλμανικός. Επίσης, οι τελευταίοι (τούρκοι/μουσουλμάνοι) δεν παραπονέθηκαν ποτέ ότι η Ελληνική Κύπρος ( Κυπριακή Δημοκρατία)  είναι χριστιανή και ότι υπάρχουν πολλές εκκλησίες, παρά την ύπαρξη οθωμανικής κυριαρχίας για 300 χρόνια».

Η προσπάθεια εξισλαμισμού των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου από την κυβέρνηση ΑΚP της Τουρκίας αποτελεί μιαν από τις σημαντικότερες επιπτώσεις της συνεχιζόμενης κατοχής και εντάσσεται μέσα στον ευρύτερο νεο-οθωμανικό σχεδιασμό του Ερντογάν για την περιοχή. Το θέμα αυτό πραγματεύεται και αναδεικνύει μέσα από μια σπουδαία και εμπεριστατωμένη επιστημονική μονογραφία με τίτλο «Η ισλαμοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου», από τις εκδόσεις «Αρματολός», ο ιστορικός και ερευνητής Πέτρος Σαββίδης, που παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Σημερινή»

Keywords
Τυχαία Θέματα