Aρχειοθετούνται κειμήλια για τις επόμενες γενιές στην Κίνα

Ο καθένας έχει κάτι με συναισθηματική αξία: ένα πολυκαιρισμένο κιτρινισμένο εισιτήριο, έναν έλεγχο προόδου από το δημοτικό ή το πρώτο ερωτικό γράμμα.

Στη επαρχία Τζιανγκσού στην ανατολική Κίνα, οι τοπικές αρχές ενθαρρύνουν τους κατοίκους να συλλέγουν αυτά τα αντικείμενα, προσφέροντας τους δωρεάν κουτιά αρχειοθέτησης και οδηγίες για το πώς να τα διατηρήσουν. Το Επαρχιακό Γραφείο Αρχείων έχει αναπτύξει δωρεάν λογισμικό για τους κατοίκους για τη διαχείριση και την ψηφιοποίηση των εγγράφων.

Με τη βοήθεια των αρχείων, ο 64χρονος Σου Σιαοτζέν από το Ναντζίνγκ, πρωτεύουσα

της επαρχίας Τζιανγκσού, μπόρεσε να ταξινομήσει τα υπάρχοντά του μέσα σε 20 κουτιά αρχειοθέτησης και τα τοποθέτησε στην κορυφή των ραφιών του. Το παλαιότερο έγγραφο ήταν ένα γράμμα που έγραψε στον πατέρα του το 1961.

«Ήμουν στο δημοτικό σχολείο, ενώ ο μπαμπάς εργαζόταν μακριά από το σπίτι», δήλωσε ο Σου. Εκείνη την εποχή, οι μορφωμένοι νέοι όπως ο πατέρας του, ενθαρρύνονταν από την κυβέρνηση να πάνε να εργασθούν σε φτωχές περιοχές.

Ο Σου έγραψε το γράμμα λίγο πριν το Εαρινό Φεστιβάλ σε μια σχισμένη σελίδα, που είχε σχίσει από το σχολικό βιβλίο εργασιών του.

«Πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου τώρα που είσαι μόνος», είχε γράψει ο Σου και πρόσθεσε οτι η οικογένεια είχε αγοράσει δύο πάπιες για τις διακοπές. Μισό αιώνα αργότερα, ο πατέρας του του έδωσε πίσω το γράμμα.

Ο Σου κράτησε επίσης την επιστολή από τη δουλειά του, η οποία ήταν απαραίτητη για το γαμήλιο ταξίδι, χάρτινες κατασκευές για το γάμο, καθώς και το πιστοποιητικό αποφοίτησης του πατέρα του.

Ο Σου, συνταξιούχος δικαστής, είπε οτι η πιο πολύτιμη συλλογή του αποτελείται από σημειώματα για συναντήσεις από την τελευταία δεκαετία. «Μέσα σε έναν χρόνο έπρεπε να συμμετάσχουμε σε πάνω από 100 συναντήσεις», διηγείται ο Σου. «Ήταν καθαρή τυπολατρία. Ήξερα ότι επρόκειτο να αλλάξει. Κοίτα, είναι πολύ καλύτερα τώρα», λέει.

«Αυτό που διατήρησα, δεν είναι απλώς παλιά πράγματα, αλλά μέρος της Ιστορίας», προσθέτει ο Σου. «Όσο περνάει ο καιρός, μπορούμε να σχηματίσουμε νέες ιδέες για τα παλιά θέματα».

Σύμφωνα με τοπικό Αρχείο της Τζιανγκσού, περίπου 2.000 νοικοκυριά στο Ναντζίνγκ συμβουλεύθηκαν το τοπικό γραφείο για τα δικά τους οικογενειακά αρχεία.

« Σχεδιάζουμε να προσθέσουμε άλλα 1.000 νοικοκυριά μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Τσούι Λιπίνγκ στο δημοτικό γραφείο αρχείων της Ναντζίνγκ. Την ώρα που τα περισσότερα αρχεία αποθηκεύονται στα σπίτια από τους κατοίκους, μπορεί να αποβούν πολύτιμα στα δημοτικά αρχεία. Τα αρχεία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ημερολόγια, επιστολές, χειρόγραφα, φωτογραφίες, ταινίες και διπλώματα.

«Έγγραφα από κάθε οικογένεια αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές που βίωσε η οικογένεια στη διάρκεια των δεκαετιών, ενώ οι συλλογές από πολλά νοικοκυριά αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη της κοινωνίας», δήλωσε ο Τσούι.

Η 84χρονη Χε Σινγκγούν ξεκίνησε το 1958 να κρατά λογαριασμούς για την οικογένειά της, καταγράφοντας καθημερινά τα έσοδα και τα έξοδα. Τα 22 βιβλία αυτής της συλλογής καταδεικνύουν έξοδα από δύο λεπτά που στοίχιζε μία βελόνα ώς 600.000 γιουάν ( περίπου 88.019 δολάρια ΗΠΑ) για ένα σπίτι. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 59 χρόνων, η τιμή ενός κουλουριού αυξήθηκε από 20 λεπτά σε ένα γιουάν.

«Χάρη σε αυτό το ημερολόγιο, ποτέ δεν μάλωσα για οικονομικά ζητήματα», είπε η Χε. « Αυτά τα ημερολόγια προσφέρουν μια μικρή ματιά στην οικονομική ανάπτυξη της Κίνας».

Η κόρη και η εγγονή της Σου Γουν, μίας 70χρονης συνταξιούχου δασκάλας, διατηρούσαν λεπτομερή αρχεία της καθημερινής τους ζωής. Τα ημερολόγιά τους δημοσιεύθηκαν μαζί και δείχνουν τις αλλαγές στις εμπειρίες των γυναικών από γενιά σε γενιά. «Με τη βοήθεια αυτών των ημερολογίων, θα ήθελα να μιλήσω στους ανθρώπους, στους απογόνους μας ειδικότερα, για την πίστη και την αγάπη στην οικογένειά μας», είπε η Σού.

Ο Σου Σιαονζέν έδωσε στα τοπικά αρχεία φυλλάδια τα οποία είχαν δημοσιευθεί στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης (1966-1976). Ελπίζει οτι ο γιος του θα διαφυλάξει στο μέλλον την υπόλοιπη συλλογή του.

« Δεν περιμένω ότι θα εκδοθούν όλα», είπε. «Οι επόμενες γενιές μπορεί να χάσουν κάτι και να προσθέσουν άλλα στοιχεία για να κάνουν διαχρονικά τα οικογενειακά αρχεία».

Από όλα αυτά που διέσωσε, ελπίζει ότι ένα άρθρο που έγραψε ο πατέρας του θα περάσει στους απογόνους του. Ο πατέρας του έγραψε το άρθρο στη διάρκεια του Μεγάλου Άλματος προς τα Εμπρός (1958-1961), αμφισβητώντας μια ξέφρενη εκστρατεία παραγωγής χάλυβα, που αργότερα αναγνωρίστηκε ως μή ρεαλιστική.

« Ο πατέρας μου ήταν ειλικρινής και επιλεκτικός όλη του τη ζωή, από τον οποίο ελπίζω να μάθουν πολλά οι νεότερες γενιές», διηγείται ο Σου. «Με τα οικογενειακά αρχεία δεν περνάμε μόνο τις αναμνήσεις στις επόμενες γενιές, αλλά και την αξία των προγόνων μας», καταλήγει ο Σου.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα