Aυτά είναι τα έργα που προωθούνται στην Αθηένου

Υψίστης σημασίας χαρακτηρίζει ο Δήμαρχος Αθηένου Δημήτρης Παπαπέτρου τα έργα τα οποία περιλαμβάνονται σε κατάλογο που δόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη κατά τη συνάντηση που είχε στις 30 Ιουλίου στη Λάρνακα με τους Δημάρχους και άλλους αρμόδιους φορείς της επαρχίας Λάρνακας.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι ένα από τα έργα στον κατάλογο είναι «η ανέγερση νέου κτιρίου Υγείας, σε αντικατάσταση του παλιού, ένα έργο που θα στοιχίσει περίπου 1,1 εκατομμύριo ευρώ. Η απόφαση

για την ανέγερση νέου κέντρου Υγείας στηρίχτηκε στην εισήγηση του τέως Υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή, ο οποίος αποδέχτηκε αίτημα του Δήμου Αθηένου και τη θέση των αρμοδίων υπηρεσιών των δημοσίων έργων ότι το υφιστάμενο κτίριο είναι πολύ παλιό και δεν επιδέχεται οποιασδήποτε στατικής, ηλεκτρομηχανολογικής και ενεργειακής αναβάθμισης».

Ένα άλλο σημαντικό έργο, ανέφερε, είναι η «ανέγερση νέου δημοτικού σχολείου σε αντικατάσταση του παλιού έναντι δαπάνης 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Η ανέγερση κατέστη αναγκαία λόγω το ότι το υφιστάμενο κτίριο δεν επιδέχεται οποιασδήποτε στατικής ή οποιασδήποτε άλλης αναβάθμισης και η μελέτη περιλαμβάνει ένα δημοτικό σχολείο η υλοποίηση του οποίου θα γίνει άμεσα αφού τα σχέδια και τα έγγραφα προσφοράς είναι έτοιμα», είπε, και πρόσθεσε πως «μετά την κατεδάφιση των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων θα ανεγερθεί σύγχρονη αίθουσα εκδηλώσεων που θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες εκδηλώσεων του Δήμου».

Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου «η αποκατάσταση της παλιάς Δημοτικής Αγοράς Αθηένου και η μετατροπή της σε πολιτιστικό κέντρο έναντι δαπάνης 2 εκατομμυρίων ευρώ, θεωρείται υψίστης σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι η παλιά Δημοτική Αγορά είναι ένα αξιόλογο διατηρητέο κτίσμα της δεκαετίας του 1950, έργο του αείμνηστου αρχιτέκτονα Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη. Παρόμοιο κτίσμα του ιδίου αρχιτέκτονα είναι η Δημοτική Αγορά της κατεχόμενης πόλης της Μόρφου».

Το έργο, συνέχισε, «είναι πολεοδομικό, είναι έτοιμο και ώριμο για προσφοροδότηση αφού τόσο τα σχέδια όσο και όλα τα έγγραφα προσφοράς είναι έτοιμα. Το κτίριο θα περιλαμβάνει χώρο εκδηλώσεων/διαλέξεων/εκθέσεων, χώρο για τη δημοτική βιβλιοθήκη που σήμερα στεγάζεται προσωρινά σε χώρους του Δημοτικού Μεγάρου και χώρο internet cafe».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο δήμαρχος Αθηένου είπε πως «ένα έργο που αναμένεται να στοιχίσει περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ είναι η εκτέλεση χωματουργικών έργων για την κατασκευή οδικού δικτύου της νέας Βιομηχανικής Ζώνης. Το έργο εκτελείται σε φάσεις, ενώ με το χρηματικό αυτό ποσό θα γίνουν οι χωματουργικές εργασίες του οδικού δικτύου. Τα σχέδια είναι εγκεκριμένα και αναμένεται η προσφοροδότηση και εκτέλεση του με αυτεπιστασία των Δημοσίων ΄Εργων».

Αναφορικά με την αναβάθμιση του γηπέδου στο γυμνάσιο Αθηένου που θα στοιχίσει γύρω στις 300 χιλιάδες ευρώ, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι «το έργο θα εκτελεστεί με τη συνεργασία Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, του ΚΟΑ, της Σχολικής Εφορείας και του Δήμου Αθηένου. Το γήπεδο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του Γυμνασίου και τα απογεύματα και τα βράδια θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των Ακαδημιών Ποδοσφαίρου της Αθηένου και ως βοηθητικό γήπεδο Αθλητικού Σωματείου μετά από ειδική συμφωνία».

Σημείωσε ακόμα ότι «με δαπάνες του κράτους ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ υλοποιείται η β’ φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Αθηένου που περιλαμβάνει την ανέγερση και λειτουργία του Βιολογικού Σταθμού επεξεργασίας λυμάτων και άλλων συναφή εργασιών. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο και από Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα».

Όπως εξήγησε ο Δημήτρης Παπαπέτρου «η υλοποίηση των έργων που περιλαμβάνονται στον κατάλογο που έχουμε δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση την οποία ο Δήμος Αθηένου επιδιώκει, ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες επιβίωσης των δημοτών του και να αναβαθμίσουν την ποιότητα της ζωής των».

Θεωρούμε, συνέχισε, ότι «η εξαγγελία από την κυβέρνηση των έργων αυτών μέσα στους δύσκολους καιρούς, που βιώνει η πατρίδα μας, αποτελεί σωστή ενέργεια η οποία αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα της Αθηένου που για τέσσερις δεκαετίες δίνει ένα ξεχωριστό αγώνα επιβίωσης σε συνθήκες νεκρής ζώνης και με το 65% της γης του κατεχόμενο».

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την κυβέρνηση, εκφράζοντας "την κατ’ αρχήν ικανοποίηση μας προσβλέποντας και ευελπιστώντας ότι με την ανάκαμψη της οικονομίας του τόπου μας θα ενσκήψει και σε άλλα χρόνια προβλήματα σε ουσιώδεις τομείς που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας ως ελάχιστο αντιστάθμισμα των δυσχερειών που βιώνουν».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «το περίκλειστο της περιοχής μας από τουρκικά στρατεύματα, η απομόνωση της περιοχής αφού η βασική αρτηρία που ενώνει την περιοχή μας με την πρωτεύουσα Λευκωσία είναι κλειστή, τα προβλήματα της ημικατοχής αφού 65% της γης μας είναι κατεχόμενο, οι συνθήκες της νεκρής ζώνης που προϋποθέτουν καθημερινές δυσκολίες βιωσιμότητας είναι χαρακτηριστικά" του δήμου και πως εάν δεν δοθούν βασικά κίνητρα, η περιοχή οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό και εξαθλίωση.

Εφτασε ο καιρός, κατέληξε ο Δήμαρχος Αθηένου «το κράτος έμπρακτα να μας στηρίξει για να συνεχίσουμε το εθνικό έργο που με πείσμα για 41ολοκληρα χρόνια επιτελούμε».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα