Τα γέρικα σκυλιά μαθαίνουν νέα κόλπα

Η Κλιματική Αλλαγή αποδεικνύει ότι τα “γέρικα” σκυλιά μπορούν τελικά να μάθουν νέα κόλπα, μόνο που για αυτό απαιτούνται μερικά εκατομμύρια χρόνια.

Μια νέα αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι η εξελικτική πορεία των σκύλων και αρκετών ομάδων αρπακτικών διαμορφώθηκε από την αλλαγή των κλιματικών συνθηκών που επικρατούσαν στον πλανήτη.

Όπως έδειξε η μελέτη απολιθωμάτων δοντιών και αγκώνων σκύλων ηλικίας από δύο έως 40 εκατομμύρια έτη, οι αρχαιότεροι

σκύλοι έμοιαζαν με μαγκούστες, μικρά αιλουροειδή που στήνουν ενέδρες στα θηράματά τους.

Τα πρόσθια άκρα τους δεν τους επέτρεπαν τη γρήγορη καταδίωξη των θηραμάτων τους για αυτό και παραμόνευαν τη λεία τους.

Ωστόσο, σταδιακά οι κλιματικές συνθήκες μεταβλήθηκαν, η θερμοκρασία μειώθηκε και τα πυκνά δάση που κάλυπταν την κεντρική Βόρειο Αμερική έδωσαν τη θέση τους σε απέραντα λιβάδια, τις σημερινές αχανείς Κεντρικές Πεδιάδες.

Η ανάλυση των απολιθωμάτων έδειξε πως παράλληλα με τις κλιματικές αλλαγές, οι σκύλοι εξελίχθηκαν από ζώα που παραμόνευαν σε ενέδρες σε γρήγορους κυνηγούς που είχαν τη δυνατότητα να καταδιώκουν τα θηράματά τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι αγκώνες των ποδιών τους έγιναν ισχυρότεροι και λιγότερο ευέλικτοι ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις επιθέσεις στα μεγάλα φυτοφάγα που εμφανίστηκαν κατά την ίδια περίοδο, όπως τα ελάφια και οι βίσωνες.

Παράλληλα τα δόντια τους έγιναν ανθεκτικότερα, πιθανώς για να μπορούν να μασούν τη λεία τους που έγινε πιο σκληρή μακριά από το υγρό, φυλλώδες, δασικό έδαφος.

«Τα ευρήματα ενισχύουν την ιδέα ότι τα αρπακτικά ζώα μπορεί να είναι άμεσα εξαρτώμενα από το κλίμα και τα ενδιαιτήματα, στον ίδιο βαθμό με τα φυτοφάγα ζώα», δήλωσε η Κριστίν Τζάνις, καθηγήτρια οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Μπράουν και μέλος της ερευνητικής ομάδας με επικεφαλής τον Μπόρχα Φιγκεϊρίδο του ισπανικού Πανεπιστημίου της Μάλαγα.«Αν και κάτι τέτοιο φαίνεται λογικό, δεν είχε αποδειχθεί στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα αρπακτικά ζώα εξελίσσονται όχι μόνο σε συνάρτηση με τη λεία τους, αλλά και με τις κλιματικές αλλαγές στους βιοτόπους τους, μια εξέλιξη που μπορούμε να δούμε να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας εξαιτίας της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Communications.

Πηγή: econews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα