Brexit: Τι έπεται μετά το τρίτο και… φαρμακερό «όχι» στη Μέι

Σε υπόθεση για… γερά νεύρα εξελίσσεται το Brexit, λίγες μόλις ώρες πριν από την προγραμματισμένη έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα, Παρασκευή 29 Μαρτίου στις 23:00 η Μεγάλη Βρετανία έπρεπε να αποχωρήσει από την Ένωση. Αυτό, όμως, δε συνέβη και σήμερα, 1008 μέρες μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου 2016 η χώρα όχι μόνο δεν βρίσκεται στην έξοδο, αλλά είναι

πιο μπερδεμένη και διχασμένη από ποτέ, έχοντας ξεπεράσει κάθε όριο κοινοβουλευτικής δράσης.

Η Μεγάλη Βρετανία πλέει, πλέον, σε αχαρτογράφητα νερά, αφού το μεσημέρι της Παρασκευής η Βουλή απέρριψε για τρίτη φορά την πρόταση συμφωνίας που υπέβαλε ενώπιόν της η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Παρά το γεγονός ότι σήμερα οι βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν μόνο τη διαδικασία αποχώρησης κι όχι την επόμενη μέρα της σχέσης του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες, οι βουλευτές είπαν τρίτο, πιο ηχηρό από ποτέ, «όχι» (την καταψήφισαν 344 έναντι 286 που την υπερψήφισαν) και πλέον η χώρα βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο.

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, κατέστησε σαφές ότι πρέπει να αναζητηθεί «εναλλακτικός τρόπος», καθώς και ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι αυτός ο τρόπος θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές.

Έτσι, η Μέι έχει περιθώριο έως τις 12 Απριλίου για να διαπραγματευτεί παράταση στη διαπραγματευτική διαδικασία, προκειμένου να αποφευχθεί ένα άτακτο Brexit έως τότε.

Ιδιαίτερα κρίσιμη αναμένεται να είναι και έκτακτη Σύνοδος Κορυφής που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δύο ημέρες πριν (στις 10 Απριλίου).

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, τα βρετανικά ΜΜΕ προσπαθούν να «σκιαγραφήσουν» ένα μονοπάτι για τη Μεγάλη Βρετανία, το οποίο θα την οδηγήσει εκτός ΕΕ. Ακόμα και αυτό σημαίνει ένα άτακτο Brexit, κάτι μοιάζει όλο και πιο πιθανό όσο περνάει ο καιρός.

Έτσι και ο «Guardian» αναφέρει τα πιθανότερα επόμενα βήματα:

Να μην καταφέρει η κυβέρνηση να βρει «εναλλακτικό σχέδιο» έως τις 12 Απριλίου

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας ακόμη παράτασης, έστω και αν η συμφωνία καταψηφιζόταν από τη Βουλή των Κοινοτήτων για τρίτη φορά.

Απαραίτητη προϋπόθεση ωστόσο είναι να υπάρχει έως τις 12 Απριλίου το εναλλακτικό σχέδιο για το οποίο μίλησε η Μέι. Εάν η βρετανική κυβέρνηση βρεθεί σε παράλυση ή απορρίψει όποιες προτάσεις προκύψουν από τις ενδεικτικές ψηφοφορίες που θα διεξαχθούν τη Δευτέρα, τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα βρεθούν όντως σε δύσκολη θέση.

Ένα ενδεχόμενο είναι να χαλαρώσουν τη στάση τους και να προτείνουν νέα παράταση, προκειμένου να φέρουν ξανά το Λονδίνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αφήσουν στο βρετανικό κοινοβούλιο να αποφασίσει για τα επόμενα βήματά του, καθώς δεν θέλουν να είναι αυτοί που θα βάλουν τους τίτλους τέλους.

Η Βουλή των Κοινοτήτων στηρίζει ένα ηπιότερο Brexit

Εάν οι Βρετανοί βουλευτές στηρίξουν την ενιαία τελωνειακή ένωση στις επόμενες ενδεικτικές ψηφοφορίες, τότε και η ΕΕ θα πρέπει να αναθεωρήσει με τη σειρά της την Πολιτική Διακήρυξη, το συνοδευτικό κείμενο στη συμφωνία που αφορά το μη δεσμευτικό περίγραμμα των μελλοντικών σχέσεων.

Οι διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση δεν θα είναι εύκολες. Θα πραγματοποιηθούν ωστόσο σε ύστερο χρόνο. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό η βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία της Μέι και η χώρα να αποχωρήσει στις 22 Μαΐου.

Η βουλή στηρίζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή προκηρύσσει εκλογές

Και τα δύο αυτά σενάρια απαιτούν μακρά παράταση του Brexit, μετά τις ευρωεκλογές. Αυτό θα αποφασιστεί πιθανότατα στη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Απριλίου.

Οποιαδήποτε παράταση σε αυτήν την περίπτωση δεν θα είναι πιο σύντομη από εννέα μήνες, δεδομένου ότι το ΗΒ θα είναι μέλος της Ένωσης έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2019. Επίσης πολύ πιθανή είναι μία παράταση για ένα έτος, ακόμη και 21 μήνες, έως το 2021.

Από την πλευρά του το BBC προσπάθησε να φτιάξει ένα πλάνο με όλες τις πιθανές επιλογές.

Πληροφορίες από Guardian, BBC, in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα