Brexit: Τίτλοι τέλους

Όπως κάθε καλή σειρά δράσης που σέβεται το κοινό της είναι πλούσια σε εναλλαγές συναισθημάτων και διάφορα στάδια αγωνίας, έτσι και το Brexit φαίνεται να ρίχνει τίτλους τέλους λίγο πριν την εκπνοή της μεταβατικής περιόδου η οποία είχε συμφωνηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία. Συγκεκριμένα την παραμονή των Χριστουγέννων, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Βρετανός Πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοίνωσαν ότι τελικά τα δύο μέρη κατέληξαν στη συμφωνία η οποία θα διέπει τις σχέσεις ΕΕ

και Βρετανίας για τα επόμενα χρόνια. Χρονοδιαγραμματικά η συμφωνία θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί τον περασμένο Οκτώβριο, όμως διάφορα θέματα στα οποία δεν συμφωνούσαν τα μέρη έφεραν τη διαδικασία στο παρά πέντε.

Το τελικό κείμενο της συμφωνίας το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας στις 27 Δεκεμβρίου και συμπεριλαμβάνει εκτός από την εμπορική συμφωνία, συμφωνηθέντα για την πυρηνική ενέργεια, την ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών, την πολιτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και μια σειρά κοινών διακηρύξεων. Οπωσδήποτε θα χρειαστούν κάποιες μέρες αν όχι βδομάδες ώστε να αποκρυσταλλωθούν αναλυτικά οι πρόνοιες με τις οποίες η σχέση ΕΕ και Βρετανίας θα βασιστεί στο μέλλον.

Η σημαντικότερη πρόνοια σε σχέση με τη συμφωνία είναι ότι δεν θα υπάρχουν τελωνειακοί δασμοί στην εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων μεταξύ των μερών όμως οι εξαγωγές και εισαγωγές θα υπόκεινται σε αρκετούς γραφειοκρατικούς ελέγχους. Αυτοί οι έλεγχοι θα έχουν ως επίπτωση μεγαλύτερες καθυστερήσεις στα νέα πλέον σύνορα. Ο φόρος προστιθέμενης αξίας καθώς και οποιοιδήποτε άλλοι έμμεσοι φόροι (πχ σε αλκοολούχα ποτά) θα πρέπει να πληρώνονται πριν την εισαγωγή των προϊόντων. Όσο αφορά την μετακίνηση των πολιτών, αυτή δεν θα ισχύει πλέον όπως την ξέραμε αφού Βρετανοί πολίτες για να παραμείνουν στην ΕΕ για πέραν των 90 ημερών θα χρειάζονται βίζα. Η Βρετανία πλέον δεν θα συμμετέχει στα περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης όπως αυτά για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας ενώ θα παραμείνει ως μέλος μόνο σε πέντε προγράμματα όπως το Horizon που σχετίζεται με την έρευνα και την καινοτομία. Το σημαντικότερο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, αυτό της αλιείας, φαίνεται ότι θα λυθεί τελειωτικά σε κατοπινό στάδιο και συγκεκριμένα μετά από έξι χρόνια αφού μέχρι το 2027 οι Ευρωπαΐοι ψαράδες θα ψαρεύουν κάθε χρόνο σε πιο λίγα Βρετανικά νερά. Το 2027 θα αποφασιστεί μέχρι πού θα μπορούν να ψαρεύουν οι Ευρωπαΐοι. Οποιαδήποτε διαφωνία μεταξύ των μερών σε σχέση με τη συμφωνία θα επιλύεται από ένα ανεξάρτητο όργανο επίλυσης διαφορών.

Όσο αφορά τους Κύπριους που ήδη διαμένουν και εργάζονται στην Βρετανία δεν αναμένεται να υπάρξει οποιαδήποτε διαφοροποίηση στο καθεστώς τους. Ωστόσο για όσους επιθυμούν να εργαστούν στη Μεγάλη Βρετανία μετά την 1η Ιανουαρίου, θα ισχύουν άλλοι όροι, με τα περισσότερα Ευρωπαϊκά Επαγγελματικά προσόντα να μην αναγνωρίζονται και να χρειάζονται επιπλέον πιστοποιήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η αλλαγή του καθεστώτος που θα ισχύει για τους Ευρωπαίους στην Βρετανία, ισχύει και για τους Βρετανούς στην Ευρώπη. Μια ανάλογη διευθέτηση φαίνεται να ισχύει και για τις χιλιάδες των Κύπριων φοιτητών. Δηλαδή, όσοι διανύουν τη φοίτησή τους, δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα και αλλαγές στο καθεστώς παραμονής τους ή ακόμη και στο ύψος των διδάκτρων.

Η συμφωνία του Brexit για να ισχύσει θα πρέπει να υπερψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το γεγονός ότι αποφεύχθηκε ένα No Deal είναι οπωσδήποτε προς όφελος και των δύο μερών. Το πώς θα διαμορφωθεί το νέο ισοζύγιο δυνάμεων ανάμεσά τους όμως θα διαφανεί στο μέλλον!

  Ολύμπιος Χριστοφή - Νομικός 

Keywords
Τυχαία Θέματα