CIPA:Επιπλέον προϋπολογισμός για αξιοποίηση ευκαιριών Brexit

Την έγκριση επιπλέον προϋπολογισμού για σκοπούς αξιοποίησης των ευκαιριών που προκύπτουν από το Brexit, ζητά ο Κυπριακός Οργανισμός Προσέλκυσης Επενδύσεων (CIPA). Για τον σκοπό αυτό, ο οργανισμός θα έχει αύριο το πρωί συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.


Μιλώντας κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την παρουσίαση δύο ερευνών της NOVERNA Analytics and Research για λογαριασμού του CIPA, σε σχέση με το επενδυτικό περιβάλλον της Κύπρου,

ο Πρόεδρος του Οργανισμού Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης επεσήμανε ότι άλλοι ανταγωνιστικοί της Κύπρου προορισμοί «οργώνουν» ήδη την αγορά για προσέλκυση εταιρειών μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Η Κύπρος, ανέφερε, έχει κάνει κάποιες περιορισμένες κινήσεις και αποστολές επί του παρόντος, αλλά προσπαθεί, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, να εξασφαλίσει επιπρόσθετο προϋπολογισμό για τον σκοπό αυτό.

«Θα δούμε αύριο τον Υπουργό Οικονομικών, ίσως πείσουμε την Κυβέρνηση να μας βοηθήσει να κάνουμε πιο στοχευμένη και μια πιο έντονη προβολή της Κύπρου στην Αγγλία για θέματα Brexit», ανέφερε.

Ανάμεσα στις πτυχές που κατέδειξαν οι έρευνες που παρουσίασε η διευθύντρια του οργανισμού Νατάσα Πηλείδου, είναι η άνοδος στη συνείδηση των επενδυτών, ανταγωνιστικών προορισμών της Κύπρου, με τη Μάλτα να κατέχει την πρωτιά, ακολουθούμενη από το Λουξεμβούργο, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω αβεβαιότητας για το Brexit.

Οι προορισμοί αυτοί, σύμφωνα με τις παραδοχές του CIPA, φαίνεται να υπερέχουν από την Κύπρο στον συντονισμό των αρμοδίων υπηρεσιών του κράτους ώστε να διευκολύνουν μια επένδυση, αλλά και σε θέματα προβολής στο εξωτερικό.

«Κινούμαστε με έναν χαμηλό προϋπολογισμό, ο οποίος είναι 2 εκ. ετησίως. Θεωρούμε ότι το έργο που παράγει ο CIPA σε συνεργασία και με τους υπόλοιπους κρατικούς φορείς, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του, είναι ένας άθλος», ανέφερε ο κ. Αγκαστινιώτης.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι αντίστοιχοι οργανισμοί προσέλκυσης επενδύσεων στους κυριότερους ανταγωνιστές της Κύπρου, όπως η Μάλτα και η Ιρλανδία, έχουν πολλαπλάσιους προϋπολογισμούς από την Κύπρο. Συγκεκριμένα, για τη Μάλτα ο αντίστοιχος προϋπολογισμός είναι πενήντα φορές μεγαλύτερος, και για την Ιρλανδία, εκατόν πενήντα φορές, σε σχέση με τον προϋπολογισμό του CIPA.

Πανάκεια η δημιουργία Υφυπουργείου Ανάπτυξης

Με τη γραφειοκρατία και τις καθυστερήσεις στη Δημόσια Υπηρεσία να αποτελούν, σύμφωνα με την έρευνα, ένα από τα κυριότερα μειονεκτήματα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού, ο Πρόεδρος του CIPA τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη δημιουργίας Υφυπουργείου Ανάπτυξης.

Ευχαριστώντας τον Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πετρίδη που πάντα στήριζε τον CIPA και με την προηγούμενη ιδιότητά του, του Υφυπουργού παρά των Προέδρω, εξέφρασε την ελπίδα να εγκριθούν σύντομα τα νομοσχέδια για τη δημιουργία Υφυπουργείων.

«Το Υφυπουργείο Ανάπτυξης είναι πανάκεια για την Κύπρο, πρέπει να υπάρχει συντονισμός υπηρεσιών όσον αφορά την αδειοδότηση των ξένων επενδυτών και όχι μόνο», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η χώρα θα πρέπει επίσης να μεταπηδήσει στην ψηφιακή εποχή και να γίνουν πολλά ακόμα τα οποία δεν έχουν γίνει.

Η φορολογία το «υπ’ αριθμόν έναν» πλεονέκτημα της Κύπρου

Όπως διαφαίνεται από τα αποτελέσματα της «Έρευνας Ικανοποίησης μεταξύ ξένων εταιρειών με φυσική παρουσία στην Κύπρο», τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της κυπριακής οικονομίας παραμένουν ιδιαίτερα ελκυστικά, με το φορολογικό καθεστώς, τη γεωγραφική θέση και την αεροπορική συνδεσιμότητα, αλλά και την ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και την ποιότητα ζωής, να κατατάσσονται πρώτα σε σειρά προτεραιότητας από τους επενδυτές.

Στα κυριότερα μειονεκτήματα της Κύπρου, ως επενδυτικού προορισμού, παραμένει η γραφειοκρατία, με τις καθυστερήσεις στη Δημόσια Υπηρεσία και τον Έφορο Εταιρειών να ακολουθούν στην κατάταξη. Ως μειονέκτημα, χαρακτηρίζουν οι επενδυτές, και τη μη επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ενώ ανασταλτικούς παράγοντες θεωρούν επίσης το μέγεθος της αγοράς, τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας και τα επίπεδα διαπλοκής που επικρατούν στη χώρα.

Σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι κατά συντριπτική πλειοψηφία, οι επενδυτές παραμένουν ευχαριστημένοι από τη συνολική τους εμπειρία στην Κύπρο, με το 90% εξ αυτών να δηλώνουν ότι δεν έχουν πρόθεση αλλαγής τοποθεσίας, σε σχέση με 79% πέρσι. Συγκεκριμένα, 45 από τους συμμετέχοντες δήλωσαν ότι έχουν μείνει πιο ικανοποιημένοι απ’ ό,τι ανέμεναν, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με το φορολογικό καθεστώς, τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη βελτίωση της οικονομίας και την ποιότητα των επαγγελματικών υπηρεσιών που προσφέρονται. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2015 ήταν 29.

Σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις, οι συμμετέχοντες επενδυτές δηλώνουν ότι γνωρίζουν για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για ενίσχυση της διαφάνειας στον τραπεζικό τομέα και για τον εκσυγχρονισμό του Νόμου για επενδυτικές εταιρείες. Σε γενικές γραμμές, οι επενδυτές δηλώνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στη δεύτερη «Έρευνα Αγοράς μεταξύ εταιρειών διεθνούς εμβέλειας που δεν δραστηριοποιούνται στη Κύπρο», ποσοστό ύψους 25% απάντησε ότι θα λάμβανε υπόψη την Κύπρο για επέκταση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως το 80% όσων έχουν γνωστούς που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, δήλωσε ότι τους έχουν μεταφέρει άκρως θετικά σχόλια για την εμπειρία τους. Ανάμεσα στους παράγοντες που οι ίδιοι θα λάμβαναν υπόψη για την επέκταση των δραστηριοτήτων τους στην Κύπρο, είναι ο εταιρικός φόρος, η ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ, η εκτεταμένη χρήση της αγγλικής γλώσσας και η γεωγραφική της θέση. Αντίστοιχα, ανασταλτικούς παράγοντες, αποτελούν το μέγεθος της αγοράς, το κυπριακό πρόβλημα και η γραφειοκρατία που πλήττει συγκεκριμένους τομείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα